註冊 登入

回答所有生意難題(15年經驗) , 你問我答.

想請教咁食品製造廠牌呢?目標:300呎

其實個牌難唔難拎?係未一定要搵顧問公司?

連牌頂唸唔唸得過?頂手費幾多先合理?

精選樓盤
曾經有過 , 散左
因為我性格比較內向吾岩同人夾
之後
one man band 吾開有限公司

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 in_hk_people 於 2018-6-19 12:13 AM 發表

請問樓主,小女子岩岩開左間小店賣飾品,但因為該區啲客路大部份係學生,而店鋪賣的飾品對象係OL,變相生意麻麻,想轉平價路線,想問下如果一家店賣多啲不同種類既野,會係有利定不利呢?(如兼賣衫同精品,以形知該場人流既需要)

謝謝指教 ...
in_hk_people 我先簡單回答你既問題 .
如果一家店賣多啲不同種類既野 一定一定是弊多於利 .
加上轉平價路線 , 基本上死硬 .
背後邏輯是
1 . 生意差
2 . 入多種貨
3 . 成本增加 , 而且失去焦點
4 . 沒有焦點 , 毛利降低
5 . 毛利降低 , 生意更差
除非你是廠家或已有自家品牌否則寧願結業 , 都不亂開戰線 .

那還有得救嗎 ?
從問題中 , 我們可觀察到 in_hk_people 應該是 OL . 但商場是學生為主 .
由於是小生意 , 可行的建議如下
1 . 突出 OL 飾品 , 由店名 , 宣傳品 , 到裝飾 . 裝飾 用品要佔 50% 以上 .
2 . 多同客戶傾計 , 特別是學生 .了解他們購買的原因 .
3 . 針對他們購買的原因 , 而推出不同系列或宣傳 .

剛開始只要先做好第1個建議

風格可參巧以下頻道
https://www.youtube.com/channel/UCGWhmYfsCrWI5maLqlKKAmQ/videos
注意風格要要統一 , 簡單 , 能突出主題 .
燈光不能少( 很多小商店死症 ) , 要用 COB 射燈 .

裝飾品既作用就好似以下三間都是魚旦檔 ,
第一間 , 零裝飾 , 你會肚餓先食
第二間 , 裝飾得兩隻字 , 你行過長洲會食 , 而且貴小小都照食 , 同第一間做吾同客
第三間 , 裝飾 , 招牌靓小小 , 如果加上 , 長洲島民古法咖哩 特大魚旦 . 只要夠香 , 行過你都想買黎食 .

Na

回覆 引用 TOP

NA ??

回覆 引用 TOP

謝謝樓主的分享
留名學習

回覆 引用 TOP

謝謝樓主賜教
我早前也在版區內賜⋯⋯
見到有樓主這個分享實在太好了!

~~~~~~~~~~~~~~
考慮頂手 (頂讓) 一間小食店嚟做
籌備及物色中

主要出售小食、飯盒、自家製的醬料及節期性食物 (例如:蘿蔔糕、糉......之類)
日常食物方面, 其實會重新計劃過
未必跟足頂回來的店原本的出品, 可能部份相同。

在考慮及籌備的過程中, 有甚麼需要留意的?
例如:
食物製造牌 / 食肆牌
BR申請
原本店舖的生財工具
原本店舖的賬目
.
.
.
等等

另外, 我需預備甚麼資金?
例如:
頂手費
租金的按金
水電按金
人工 x ?個月
租金 x ?個月
.
.
.
等等

因為知識有限, 所以想到的也有限
所以來求賜教

引用:
原帖由 香港貼地青年 於 2018-6-19 04:26 PM 發表

in_hk_people 我先簡單回答你既問題 .
如果一家店賣多啲不同種類既野 一定一定是弊多於利 .
加上轉平價路線 , 基本上死硬 .
背後邏輯是
1 . 生意差
2 . 入多種貨
3 . 成本增加 , 而且失去焦點
4 . 沒有焦點 , 毛利降低
5 . 毛利降低 , 生意更差
除非你是廠家或已有自家品牌否則寧願結業 , 都不亂開戰線 .

那還有得救嗎 ? ...
好多謝樓主既建議,其實我店隔離同斜對面都做緊好平既飾品,如10蚊或20蚊,佢地有大量學生擁入,變相我想做埋學生生意,如唔做學生生意我就索性搵份長工,索性再晏至晚上六點先開店(星期一至五)、呢個場好大、同我同類既飾品店都有既,即貴價少少,但我開正係平野附近、少不了有壓力、近日開始搵到平啲既入貨源、想入少少賣平啲、希望吸引街客

因為呢到啲人會嫌我啲野貴

我又覺得會不會轉型半間飾品半間衣服,會不會食到較多人?

謝謝解答!迷途小羔羊上

引用:
原帖由 in_hk_people 於 2018-6-19 05:15 PM 發表

好多謝樓主既建議,其實我店隔離同斜對面都做緊好平既飾品,如10蚊或20蚊,佢地有大量學生擁入,變相我想做埋學生生意,如唔做學生生意我就索性搵份長工,索性再晏至晚上六點先開店(星期一至五)、呢個場好大、同我同類既飾品店都有既,即貴價少少,但我開正係平野附近、少不了有壓力、近日開始搵到平啲既入貨源、想入少少賣平啲、希望吸引街客

因為呢到啲人會嫌我啲野貴

我又覺得會不會轉型半間飾品半間衣服,會不會 ...
我感受到你好想做平價貨 .
其實可試一試 , 成本只不過幾千 .
( M記$2雪糕 , 你都冇可能日日食 , 吸引左你黎 , 你又會吾會食多左M記 ?? 食多左 , 你又賺多左幾多 ?? )

但有成功經驗既網友都不會認同 .
你入左10蚊或20蚊貨時 , 佢會賣$8 ,$5 ,$2 ,很快你們都不用做.
鬥平 , 基本上 , 有效一星期 , 然後搵所謂既新貨 . 又鬥平 .

要吸客 , 要從客戶身上找痛點 .
我舉例說
店名叫 BE A LADY ( 好老土, 自己改個好D )
專賣一些成熟小小 , 成色明顯較好既飾物 .

學生行過 , 見到間鋪幾靓 , 入黎睇睇
你可以同佢講 :[我地專賣一D成熟小小既款 , 隋便睇 ]
見到佢冇咩心水 , 可以推一盤飾物 , 然後講 :[ 泥個系xx系列 , 近排比較受學生歡迎 , 好多學生帶去見暑期工 , 大方又得體. ]
就係一句 , 感覺已經吾同
個個學生都有成熟一吓既需要  , 比如 謝師宴 , 見男朋友 , 上台表演 , 見工 , 送禮比家姐 等
所以你要了解你的客戶 ,并將個畫面帶比佢 . 禁先有吸引力 .
但前題是 , 店舖裝修要得體 , 產品質量要合適 .
這呼應返之前回答的第二 , 三步
只要市場真有這需求 , 年年你都可以出個 見工飾物攻略 , 年年等收錢 .
客群確定後 , 加衫 , 裙 , 任你點賣 .更可同其他人合作 , 如化妝 , GEL 甲等

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 包糟糕 於 2018-6-16 04:06 PM 發表

樓主 請問你有冇開過冇限公司?
resend

回覆 引用 TOP

hello 師兄,
睇到你嘅post及回覆,很有共鳴,
小弟sales出身,諗住創業,
會做網上藥材生意
營銷策略已無問題
但後勤好似如何搵供應商合作,牌照申請問題等,無從入手,可否向你求教
(無諗住開門市)

引用:
原帖由 香港貼地青年 於 2018-6-19 06:19 PM 發表

你想做咩食物 , 可PM 我
新手,PM唔到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 唔想作條款鹹魚 於 2018-6-19 01:18 AM 發表

想請教咁食品製造廠牌呢?目標:300呎

其實個牌難唔難拎?係未一定要搵顧問公司?

連牌頂唸唔唸得過?頂手費幾多先合理?

睇返 7樓既帖
基本上差吾多 ,
好多顧問公司本身都吾識 , 可以吾搵
我見有人頂手 12萬 食品製造廠牌 , 系TUEN MUN
仲有好多差吾多既頂手盤
但有好多細節位要留意 ,
一個重點
吾清吾楚成件事吾好比任何錢
世界上冇咩生意要即刻做 , 特別系飲食
近年多左好多伏
寧願慢慢睇多幾間 , 行多幾轉 .

另外我又問 , 如果有得用五萬蚊試營運 , 類似共享廚房
你會吾會試左先 ?

引用:
原帖由 香港貼地青年 於 20/6/2018 12:56 AM 發表

睇返 7樓既帖
基本上差吾多 ,
好多顧問公司本身都吾識 , 可以吾搵
我見有人頂手 12萬 食品製造廠牌 , 系TUEN MUN
仲有好多差吾多既頂手盤
但有好多細節位要留意 ,
一個重點
吾清吾楚成件事吾好比任何錢
世界上冇咩生意要即刻做 , 特別系飲食
近年多左好多伏
寧願慢慢睇多幾間 , 行多幾轉 .

另外我又問 , 如果有得用五萬蚊試營運 , 類似共享 ...
共享廚房是怎樣的?謝樓主

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。