註冊 登入

第15回- 我要在股市賺錢幫補吓, 不想再交學費

X兄,小馬兄,各位師兄師姐早晨,新屋報到,祝大家賺多D

精選樓盤
引用:
原帖由 lll0613 於 2018-5-23 09:31 AM 發表

X兄,小馬兄,各位師兄師姐早晨,新屋報到,祝大家賺多D
報個到先。

李小馬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mongma 於 2018-5-23 03:00 AM 發表

CDR 報到
另外....
X兄既然已經展示本帖的選股原則和投資理念
呢D人就費事回啦
mongma(兄?)好,岩既傾多兩句,唔岩講少D,有討論才有得著。也請mongma兄多多分享

叉兄,小馬哥早晨!

支持穩健投資理念,悶聲發大財坐住等收錢

各位親愛的師兄師姐們早晨!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大飯寶 於 2018-5-23 08:06 AM 發表

甘樓主您睇唔睇好里隻股呢?
走勢幾好,可以渣住先。

引用:
原帖由 山水有情 於 2018-5-23 09:13 AM 發表

交叉兄早晨,請問1299友邦有必要設定目標價嗎?
山水兄好,我沒有設啊

引用:
原帖由 xasuel 於 2018-5-23 10:43 AM 發表

山水兄好,我沒有設啊
在下$62有小量貨,星期一想獲利,但今日忽然又想加注,真的舉棋不定。

引用:
原帖由 山水有情 於 2018-5-23 10:49 AM 發表

在下$62有小量貨,星期一想獲利,但今日忽然又想加注,真的舉棋不定。
山水兄早晨! 我都想再入1299啊!
去收息post 走了ㄧ轉, 知道山水兄08年買入的股持有至今, 持貨能力及心理質素極佳, 熊市都不為所動, 厲害厲害!

引用:
原帖由 xasuel 於 2018-5-22 11:46 PM 發表

大路有大路既好,唔一定下下高難度操作先叫高手。
嘩...........唔洗點操作有高回報先叫高手...........咪就系 "牛市亂點股羸你九條街" ..........

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2018-5-23 10:54 AM 發表

山水兄早晨! 我都想再入1299啊!
去收息post 走了ㄧ轉, 知道山水兄08年買入的股持有至今, 持貨能力及心理質素極佳, 熊市都不為所動, 厲害厲害!
回p兄,在下生性懶惰,買入的股份如果基本因素良好,又有息派,就懶得去賣出買入,所以手上好些股份一揸就是多年,1299在下認為是懶人值得買入的股份,未知p兄同意否?

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2018-5-23 08:59 AM 發表

早晨X兄、小馬兄、登兄! 早晨各位!
入得呢個帖都係想賺個飯盒幫補生計, 大茶飯唔諗喇
認真mode, 純討論, 大茶飯? 有幾多個"長期"做到? 短期講乜都得, 牛市亂點股成績, 大家之前睇過, 系吉跌開機關槍, 射死一萬可能只有一,兩個. 問題系, 今年呢? 後年呢?..... 長期而言, 平均年增長雙位數已經好勁...唔怕得罪講句, 見到好多人,都幾十歲,  "話"年增長over 20%, 好容易, 我真系..."o必"一聲笑左出離........

引用:
原帖由 山水有情 於 2018-5-23 11:04 AM 發表

回p兄,在下生性懶惰,買入的股份如果基本因素良好,又有息派,就懶得去賣出買入,所以手上好些股份一揸就是多年,1299在下認為是懶人值得買入的股份,未知p兄同意否? ...
山水兄好! 1299 長線股價ㄧ路向上, 我曾多次買入賣出此股, 每次都要用更高價買回我就是每次都敵不過短期波動, 心理質素差劣!
敢問山水兄, 如何敵過熊市下跌之壓力?

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2018-5-23 11:11 AM 發表

山水兄好! 1299 長線股價ㄧ路向上, 我曾多次買入賣出此股, 每次都要用更高價買回我就是每次都敵不過短期波動, 心理質素差劣!
敢問山水兄, 如何敵過熊市下跌之壓力? ...
跟我去睇AV~~~

66是否提供了入貨機會  (無貨係手)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gain168 於 2018-5-23 11:06 AM 發表

認真mode, 純討論, 大茶飯? 有幾多個"長期"做到? 短期講乜都得, 牛市亂點股成績, 大家之前睇過, 系吉跌開機關槍, 射死一萬可能只有一,兩個. 問題系, 今年呢? 後年呢?..... 長期而言, 平均年增長雙位數已經好勁...唔怕得罪講句, 見到好多人,都幾十歲,  "話"年增長over 20%, 好容易, 我真系..."o必"一聲笑左出離........ ...
gain 爺早安! 咁易年增長20%, 仲有人打工嘅?

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。