註冊 登入

第15回- 我要在股市賺錢幫補吓, 不想再交學費

台積電
7nm 產能緊張
今年仲有推7nm+
明年5nm 量產

https://news.xfastest.com/amd/58922/amd-7nm-navi-graphics-may-delay-to-2019-october/

精選樓盤
引用:
原帖由 wingsyip 於 2019-2-11 09:43 PM 發表

買煤氣,跌又跌唔多,公用股夠穏陣又有息派又有紅股送,我媽叫我買的
若然老人家意思,買少少以安佢心,再溝上唔溝落。

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-2-11 10:32 PM 發表

若然老人家意思,買少少以安佢心,再溝上唔溝落。
原來老人家要買,一係你考慮月供先,每月平注入,平均成本法作用,到下跌再一手手入手

引用:
原帖由 wkswin123 於 2019-2-11 10:51 PM 發表

原來老人家要買,一係你考慮月供先,每月平注入,平均成本法作用,到下跌再一手手入手
月供也是一法

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-2-11 09:55 PM 發表

台積電
7nm 產能緊張
今年仲有推7nm+
明年5nm 量產

https://news.xfastest.com/amd/58922/amd-7nm-navi-graphics-may-delay-to-2019-october/
登兄今年目標仍是收集科技股

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-2-11 11:57 AM 發表

p 兄午安,

上證今朝升0.83%

托起港股。

港股只是看風駛裡。
小馬哥晚安,雖然預期二月會跌,天氣不似預期,也不估頂,順勢而為,補回創科,新秀麗各一注,都以更低價買回,還好無蝕章。

另外增持楓葉,單隻佔倉位42%,望能成為一着奇招。今年還打算增持一倍友邦,目標佔倉位20%。

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-2-11 11:18 PM 發表

登兄今年目標仍是收集科技股
沒有大變
收集目標microsoft paypal visa

Visa 不知道算不算科技股,可以話古老行業,已經幾十年,不過近十年才上市,好揾過風險少過銀行,壟斷性係佢優勢

引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-2-11 11:24 PM 發表

沒有大變
收集目標microsoft paypal visa
Visa 不知道算不算科技股
請教蘋果入得過嗎?本身入左少少迪士尼,騰訊音樂

引用:
原帖由 wkswin123 於 2019-2-11 11:30 PM 發表

請教蘋果入得過嗎?本身入左少少迪士尼,騰訊音樂
我早前入過apple 蝕住走
有點陰影

不過又開始少少入番不重注
風險係未必如以往增長
但又不是毫無價值,看看apple shop 人流
公司要做到service 方面成績,不是單靠賣電話,例如apple watch ,另一個可能性遠少少,我覺得會有另一個device 興起.... 食住物聯網趨勢

引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-2-12 07:13 AM 發表

我早前入過apple 蝕住走
有點陰影

不過又開始少少入番不重注
風險係未必如以往增長
但又不是毫無價值,看看apple shop 人流
公司要做到service 方面成績,不是單靠賣電話,例如apple watch ,另一個可能性遠少少,我覺得會有另一個device 興起.... 食住物聯網趨勢 ...
謝謝解答,我博佢有其他產品推出,相信佢哋經歷今次之後,將加大力度或資料硏發,痛定思痛(有品牌效應同有錢優勢),例如Airpod禁受歡迎,期待有手機以外的劃時代産品誕生,况且逢跌才一股股入手,總好過博大陸教育同醫藥股,國策太飄忽。

回覆 引用 TOP

至於入手迪士尼因期望今年新的收費電視能帶動上升,騰訊音樂則现價平入少少博爆升,再次多謝分享睇法

回覆 引用 TOP

早晨X兄、小馬兄! 早晨各位!
個市真係跌唔落, 到28200! 唔通ㄧ月頭已係全年最低位

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2019-2-12 11:28 AM 發表

早晨X兄、小馬兄! 早晨各位!
個市真係跌唔落, 到28200! 唔通ㄧ月頭已係全年最低位
p 兄午安,

「一月頭已係全年最低位」,唔會掛,蘇民峰術數專家話今年係先高後低喎。

一年溜溜長,等得就等囉。

李小馬
叉兄,小馬哥午安!

各位師兄師姐們午安!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-2-11 11:21 PM 發表

小馬哥晚安,雖然預期二月會跌,天氣不似預期,也不估頂,順勢而為,補回創科,新秀麗各一注,都以更低價買回,還好無蝕章。

另外增持楓葉,單隻佔倉位42%,望能成為一着奇招。今年還打算增持一倍友邦,目標佔倉位20%。 ...
X兄可否講講點解中意楓葉教育呢?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。