• 瀏覽: 21,194
  • 回覆: 184
  • 追帖: 4
這就是後生時唔識規劃未來嘅後果,一係早10年8年前買樓,一係早10年8年前申請公屋,如果做了其中一樣,今日就唔會咁!不過最重要係(唔識揾議員致電房屋署投訴),呢個先係致命傷。不過宜家走嚟買樓?咁就接火棒了

輪候公屋時間創新高,一個租住私樓的四口家,等了公屋4年,等到丈夫的工資超標了,也未上樓,太太覺得很無奈。

周太一家四口居於天水圍,育有兩子。四年前開始輪候公屋,丈夫任職建築管工,由最初入職工資約一萬二千元,多次升職獲加薪至三萬元(編者按:四人入息上限為$27920),入息已超額,周太對此感到矛盾,她說:「見到老公有進步明明好開心,但入息超額,屆時輪候公屋就唔符合資格,唔通同佢講,我哋為咗攞間公屋,你不如放棄工作,等多三年,但丈夫覺得咁後生唔返工會好頹廢,將來亦都未必揾到份好工。」

最諷刺是,身邊好友均勸她,叫丈夫不要工作,大潑冷水,直言她丈夫繼續工作二十年也沒法置業,上公屋是王道,「雖然諗深一層,好多人唔返工,好易咁領取綜援,又有公屋,一家人可以去旅行,或揾議員致電房屋署投訴,咁對輪候都有幫助,但我哋做唔出,因為已輪候公屋四年。

好工作與輪候公屋,周太說的確很難選擇。

https://hk.lifestyle.appledaily.com/nextplus/magazine/article/20180521/2_587994_0/-%E7%82%BA%E4%B8%8A%E6%A8%93%E5%94%94%E8%A6%81%E4%BB%BD%E5%B7%A5-%E8%8B%A6%E7%AD%89%E5%9B%9B%E5%B9%B4%E5%85%AC%E5%B1%8B%E4%BB%8D%E7%84%A1%E6%9C%9F-%E6%B8%AF%E5%A6%BB-%E5%94%94%E9%80%9A%E8%A6%81%E5%A4%B1%E6%A5%AD%E7%AD%89%E4%B8%8A%E6%A8%93

熱賣及精選
仲有任職建築管工都唔識點做?繼續等啦

引用:
原帖由 義工供18世 於 2018-5-21 12:18 PM 發表

這就是後生時唔識規劃未來嘅後果,一係早10年8年前買樓,一係早10年8年前申請公屋,如果做了其中一樣,今日就唔會咁!不過最重要係(唔識揾議員致電房屋署投訴),呢個先係致命傷。不過宜家走嚟買樓?咁就接火棒了

輪候公屋時間創新高,一個租住私樓的四口家,等了公屋4年,等到丈夫的工資超標了,也未上樓,太太覺得很無奈。

周太一家四口居 ...
如果年齡仲細, 就拿了公屋先找好工.

回覆 引用 TOP

得三皮辭工啦

我都一早講過!
要申請公屋,人工高極有限?!
打得正常公司工?老細一定要報你稅。

呃?得!當你有一段空窗期(出現金又好?唔做嘢都好?),根本比你上樓後都無將來!

另外,成篇野唔關地產討論事。
只想教人點呃公屋!
已舉報。。

唔洗辭職,叫老細減人工米得囉
引用:
原帖由 最緊要有女 於 2018-5-21 12:27 PM 發表

得三皮辭工啦

返小幾日工咪得囉。

同老細講做半職啦!

回覆 引用 TOP

我覺得佢就係諗住上流先搞到今日咁,又話唔搵議員寫信,又要扮上等人,結果米等4年囉,所以話,佢應該一早唔做野攞綜援,話唔定佢今日已經係市區高層海景公屋睇住日落,飲緊紅酒嘆世界啦
引用:
原帖由 subzero1990 於 2018-5-21 12:41 PM 發表

抵撚死,一味諗縮數點向下流

引用:
原帖由 annabb 於 2018-5-21 12:42 PM 發表

返小幾日工咪得囉。
每個月返少幾日,ok。。
做工程月月趕工,做老闆嘅諗:
第日唔好諗住有好日子過

引用:
原帖由 ESMP 於 2018-5-21 12:35 PM 發表

我都一早講過!
要申請公屋,人工高極有限?!
打得正常公司工?老細一定要報你稅。

呃?得!當你有一段空窗期(出現金又好?唔做嘢都好?),根本比你上樓後都無將來!

另外,成篇野唔關地產討論事。
只想教人點呃公屋!
已舉報。。 ...
上公屋冇將來?事實證明成功者多數來自公屋戶。
劉德華, 譚詠麟,森美,沈家偉………………,多到不得了。

引用:
原帖由 ESMP 於 2018-5-21 12:45 PM 發表

每個月返少幾日,ok。。
做工程月月趕工,做老闆嘅諗:
第日唔好諗住有好日子過
大把人係咁,你係老闆人地一係唔做一係返小幾日,你自己簡。

引用:
原帖由 annabb 於 2018-5-21 12:46 PM 發表

上公屋冇將來?事實證明成功者多數來自公屋戶。
劉德華, 譚詠麟,森美,沈家偉………………,多到不得了。
其實你係咪睇唔明?
定想扭曲我意思呢?

家人住ok!
因為你做子女嘅冇住屋壓力
將來亦唔使擔心父母有無得住。

但而家討論緊係降低工作要求去申請公屋!今日你嘅要求降低?
將來,三幾年後比你上到樓都彈唔返起啦。。

仲劉德華

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 義工供18世 於 2018-5-21 12:18 PM 發表 

周太一家四口居 ...
有五歲小孩, 並去信特首辦約見特首, 詢問特首住屋問題, 一定安排到有廉價屋住!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]