註冊 登入

2382 [July 27]《 舜宇光學科技 》綜合討論區 之 五

引用:
原帖由 wongduncan 於 2018-4-20 03:11 PM 發表

美國國會委任的「美中經濟與安全審查委員會」發表報告,指中國政府或支持某些企業進行間諜活動,以提高內地企業的競爭力及促進政府利益,並點名華為、中興通訊 (00763.HK) 及聯想 (00992.HK) 三間內地企業。

報告提 ...
之前話唔打貿易戰啦!不過美國點都要搵啲揸拿搞下你,咪搵呢啲野黎搞囉!之後又話傾掂數,無事!劇本應該咁發展!

精選樓盤
引用:
原帖由 giantrobot 於 2018-4-20 04:06 PM 發表

如果我係阿爺全部自給自足,將美國貿易終斷😷
其實我都係咁諗的

中國資源多,但係人亦多,政府亦夠強,自給自足係可以做到,相反美國無左cheap labor同埋原材料就好難講了

引用:
原帖由 HarrisLpm 於 2018-4-20 04:28 PM 發表

其實我都係咁諗的

中國資源多,但係人亦多,政府亦夠強,自給自足係可以做到,相反美國無左cheap labor同埋原材料就好難講了
手機黎講其實係google 系統同芯片受制,如果開發一個系統打敗iOS,Android 就掂唒

引用:
原帖由 giantrobot 於 2018-4-20 04:39 PM 發表

手機黎講其實係google 系統同芯片受制,如果開發一個系統打敗iOS,Android 就掂唒
之前誠哥試過投資一間公司有一個新os 放係Samsung 同Nokia ,可惜衰左,始終唔夠user friendly

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 HarrisLpm 於 2018-4-20 04:28 PM 發表

其實我都係咁諗的

加下trump trump 係驚大陸中國2025 計劃打造一個強概智能城市使到美國失去領導地位所以不斷打擊

回覆 引用 TOP

第一個智能城市雄安新區今年開始發展,整個城市大力發展智能車同無人駕駛,如果成功中國開始有無人駕駛計劃

回覆 引用 TOP

引用:

其實我都係咁諗的

幾日不見中國出招
可能盤算大反撃

引用:
原帖由 galvinmang 於 2018-4-20 04:28 PM 發表

之前話唔打貿易戰啦!不過美國點都要搵啲揸拿搞下你,咪搵呢啲野黎搞囉!之後又話傾掂數,無事!劇本應該咁發展!
中興單嘢今次不是話貿易戰
而係因為伊朗關係
總有個籍口,令行動合理化

引用:
原帖由 wongduncan 於 2018-4-20 04:54 PM 發表

幾日不見中國出招
可能盤算大反撃
中國冇嘢可以做

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2018-4-20 05:14 PM 發表

中國冇嘢可以做
其實佢究竟想點,唔似要脅加關稅
我覺得佢係挑戰阿爺底線去到幾多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wongduncan 於 2018-4-20 05:09 PM 發表

中興單嘢今次不是話貿易戰
而係因為伊朗關係
總有個籍口,令行動合理化
中國做野又引發恐慌情緒,事實宜家美國呢招好致命,再出招有點自取其辱。

回覆 引用 TOP

http://s.nextmedia.com/magazine/r.php?a=2_582741_0&i=20180420

【預咗一個仙都無】俄鋁不給買只給沽 孫柏文:簡直是喪權辱國! | 2018-04-20 | 壹週刊 | 蘋果日報

對於今次制裁,孫柏文認為俄鋁十分無辜:「中興通訊今日(4月17日)都被人制裁,斷正賣嗰啲3G及4G機畀北韓同埋伊朗,我話俄鋁做左咩咁差呀?係咪敘利亞有俄羅斯幾個士兵飲幾罐汽水話,『喔,你有份支持俄軍!』我心諗,大佬,佢做鋁,點知鋁用來做咩?都唔關佢地事啦,真系有啲不公義!」

孫柏文擔心美國制裁行動陸續有來。「失驚無神可能係百度抽了程式,可能係阿里巴巴容許佢賣嗰啲翻版貨,可能是騰訊之前抄襲其他遊戲的概念,你點知它怎開?」他認為全民應就美國的制裁行為站在同一陣線:「買一間香港上市嘅公司,俄羅斯嘅公司,咁樣搞法,仲要令中資金融機構話唔畀買只畀沽,其實係搞緊啲咩野呀?簡直係喪權辱國!」

引用:
原帖由 wongduncan 於 2018-4-20 05:39 PM 發表
http://s.nextmedia.com/magazine/r.php?a=2_582741_0&i=20180420

【預咗一個仙都無】俄鋁不給買只給沽 孫柏文:簡直是喪權辱國! | 2018-04-20 | 壹週刊 | 蘋果日報

對於今次制裁,孫柏文認為俄鋁十分 ...
486 單野未必關哂trump trump 事,英法都有份

回覆 引用 TOP

https://chinaqna.com/a/21663

中國高科技龍頭「中興通訊」遭美國封殺,大陸網民梳理真相,網上瘋傳。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 giantrobot 於 2018-4-20 04:39 PM 發表

其實打破壟斷其實係難既....除左是否user friendly,仲要打破埋用家既comfort zone,先可以成功搶客。習慣左既野,無乜人會願意轉

只可以話中國亦可以有招數反制裁,立於不敗之地

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。