註冊 登入

[其他] 棄康城重新上路 香討焦點

本主題由 System 於 2018-4-27 05:00 AM 解除限時高亮

棄康城重新上路 E-mail 此主題給朋友

租住左康城接近一年。
幾個三唔識七既人住埋一間屋。
不過就黎又搬走,好多朋友話想搬入康城。覺得3房大,呢度新,又有會所。
我自己暫時如果可以。。都唔想再住番呢度。

首先。
我唔係住最新哥一期。
地鐵每朝都見到人跑,包括我自己。走一班地鐵等6分鐘,非繁忙時間就10分鐘。最重要係搭巴士你都無咩好選擇。
半夜11點後回家,好絕望。等十幾分鐘先有車入黎,本來已經好累。

康城有好多期大家都知係長X樓。
自己有其他朋友都租呢度。我去左幾間連自己哥間。基本上當年發展商送既電器都壞曬。
我家微波爐,洗衣機等都壞。
當然佢設計哥D去水位好易塞,另外玻璃哥D料超難抹乾淨。

因為住低層。日日都有臭味。
打8號風球,咩都無。又出唔到去買野。
平時成日見人拎一大袋餸搭車番黎。自己都係咁。
康城既超市。。。。。入面真係無咩好揀。望落都好唔新鮮。

天花又好多發霉。天花,牆身大部分位置都出現裂紋,重要係我其他朋友屋企都係咁。
一打風落雨,居然有倒灌入屋既情況。係浴缸度出現樹葉。廚房洗衣機個位又有樹葉。

我決定搬番出市區住舊樓。

精選樓盤
咁多怨言,住得咁唔開心,咁搬番出去都係件好事既,費事傳染俾人。

引用:
原帖由 neinei1019 於 2018-4-17 11:48 PM 發表

租住左康城接近一年。
不過就黎又搬走,好多朋友話想搬入康城。覺得3房大,呢度新,又有會所。

首先。
我唔係住最新哥一期。
地鐵每 ...
將南會好好多

終於有人講出真相

引用:
原帖由 amypat 於 2018-4-17 11:56 PM 發表

咁多怨言,住得咁唔開心,咁搬番出去都係件好事既,費事傳染俾人。
sorry,有感而發。

引用:
原帖由 neinei1019 於 2018-4-17 11:48 PM 發表

租住左康城接近一年。

首先。
我唔係住最新哥一期。
地鐵每 ...
6分鐘一班車其實有幾辛苦, 香港人有無急成咁呀....有D站2班車先迫到上去, 有D仲要座回頭車舍D未仲慘! 另外你次次非繁忙時間都要等10分鐘, 又真係幾黑仔既

裝修個D都無計, 誠哥樓係咁架啦, 平新地樓成球, 你要點裝修都我啦....今日買2手仲諗住用番曬D原裝野又真係天真D既.....出番去買 / 租舊樓D野未一樣又係殘..祝你好運啦..

其實都係個句啦, 2年後呢面有商場, 全日2+1又有跨灣橋等等, 咩都改善左就唔係你今日呢個呎租啦..

沙田新城市買野同食野選擇超多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 奧雲二世 於 2018-4-18 12:05 AM 發表

6分鐘一班車其實有幾辛苦, 香港人有無急成咁呀....有D站2班車先迫到上去, 有D仲要座回頭車舍D未仲慘! 另外你次次非繁忙時間都要等10分鐘, 又真係幾黑仔既

裝修個D都無計, 誠哥樓係咁架啦, 平新地樓成球, 你 ...
呢度呎租暫時都算係平。
朝朝見人跑自己跑哥下心理壓力好大。
但呢度真係好濕。。發曬霉又爛牆
地盤聲日日有。

我將軍澳區做野都唔住將軍澳,一早放左新都城,主要係去其他區唔方便同得商場又商場行,一式一樣

引用:
原帖由 neinei1019 於 2018-4-18 12:08 AM 發表

呢度呎租暫時都算係平。
朝朝見人跑自己跑哥下心理壓力好大。
但呢度真係好濕。。發曬霉又爛牆
地盤聲日日有。
都無計, 近海就一定濕, 牆身個D業主唔緊張都無計, 油個防霉已經差好遠, 其實你可以同佢反映下丫

未來全天侯5分鐘一班, 仲有邊個同你跑丫...

地盤聲就無咩計, 入面係咁發展, 商場趕進度係咁! 將軍澳個個站都係咁發展, 一路有人住一路起! 你住啟德都一樣.....相信日出業主都好想呢面快D起完, 開心地忍耐中!

其實都無咩既, 平租總有原因, 一分錢一分貨! 呢D負面野唔會改善就話姐, 但係未來2-3年, 全部都會一樣一樣咁會改善中的確好令人期待! 話唔定第日你會租番入黎, 不過呎租就起碼多3-4成

引用:

租住左康城接近一年。

首先。
我唔係住最新哥一期。
地鐵每 ...
終於有人講岀真相。

最近放緊藍田某屋苑,好多康城客比票
細三房6XX肯比10M,仲要有好多好急買
反左價3次啲康城客都仲比到票,勁
無諗過果邊啲人咁想搬翻出黎

多謝分享。話時話點解入面D配套會咁差?

引用:
原帖由 半夜強勁的樓奴 於 2018-4-18 12:32 AM 發表

終於有人講岀真相。
其實入面又唔係封閉區, 又有現樓睇, 有咩真相唔真相丫

商場起緊, 2年後就開好多人都知, 地鐵時間網上又有得CHECK, 未來會加密, 邊有得昆人.....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 amypat 於 2018-4-17 11:56 PM 發表

呢個POST未正正睇到業主同租客睇野有咩分別...

租客只睇現況, 唔會因為未來有商場而俾貴D租, 相反業主就會等待商場呢D令樓價爆升既因素!

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。