註冊 登入

[其他] 村屋價錢及問題?

引用:
原帖由 X.T 於 2018-3-20 08:32 PM 發表

請問C兄!我依家旺角有一層樓,38年樓齡,估價估到450萬左右,如果我去銀行貸款300萬,羅去俾首期買一間500萬頭的村屋,咁呢間村屋銀行又會唔會貸款俾我呢?
450萬樓你拎番出黎按最多可借8成(經HKMC,要比保費),唔想比保費可借6成

如果你按左層樓去買村屋,間村屋你會用自己名?(會收DSD 15%)
定係用屋企人名?用屋企人名個按揭洗唔洗你擔保?如果個按揭要你擔保既話就會借少一成(Multiple mortgage)

利申:正規銀行,同下方廣告無關

精選樓盤
DEL

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bubble7 於 2018-3-20 09:06 PM 發表

我住村屋,已經用100MB三年。村屋對香港人係一個迷?
我住村屋二十幾年喇,你住過哂咁多區未呀? 你屋企代表全香港 ? 你駁條線過黎我代表條村多謝你...

回覆 引用 TOP

因為本人都買左村屋,所以都可以分享一下經驗。
村屋買賣大致可分2類,舊屋重建和丁權買賣。舊屋重建係唔洗補地價,只係同地政置申請重建新屋,所以只要等滿意紙就可以。丁權就要補地價。

買家需要留意地方:
不足700呎村屋申請按揭較困難,如果新起的話,承建商應該要揾測量師驗收建屋面積,所以佢地應該有文件可證明係咪700呎。

睇樓一定要問清楚有無違規建築,包括天台,露台僭建物。而好多時大家都無留意地下圍牆有無霸佔官地,因為有以上情況都好影響按揭。

要補地價嘅村花就要留意,因為樓價高低係會影響補地價金額,所以有啲仆街承建商會拖住唔補地價,但買家就一直被拖住,乜都做唔到,已最差情況係承建商夾你補錢先肯補地價,你當時就只有就範。

千萬千萬唔好信地產所講,佢講完都一定要自己求證,如果唔係死10次都唔掂。

銀行按揭的話,預左唔會係4大銀行搞到 (除非比到4-5成首期),但好多非主流銀行都可以做到,當然要跟反其本按揭規定。

如果有其他師兄發現有錯,希望唔好吝嗇分享一下~

樓上C兄所講
糸米即糸吾夠700尺村屋問題好多、吾識勿買?

引用:
原帖由 estateman 於 2018-3-20 09:53 PM 發表

樓上C兄所講
糸米即糸吾夠700尺村屋問題好多、吾識勿買?
都唔一定唔買,但買之前問清楚銀行情況。大不了比2,3千銀行做pre-approval

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 C皇 於 2018-3-20 04:39 PM 發表

事實多數起好左都未有滿意紙!可能要等兩三年!我以前就係咁去律師樓搞好晒賣買合約比左訂但未有滿意紙!賣方話你可以搬入去住!到滿意紙出左先交尾數!
尾數係百分幾

引用:
原帖由 p040945a 於 2018-3-20 07:06 PM 發表

我係銀行專門做按揭,講下有咩注意事項喇
銀行做按揭睇入息就一定嫁喇,計壓力測試唔過貸款人入息6成就可以,最多可借8成

除此之外要留意間村屋有無路權(姐係有無公家路去到果間村屋),如果無sorry喇,銀行絕對唔 ...
想請教你一個問"壓力測試唔過貸款人入息6成就可以" 我聽過有d5成, 係間間銀行唔同?
係咪話如果自己另有一筆債項要每月還款的話, 係會加埋按揭每月供款一齊計不可多過入息6成/5成?

引用:
原帖由 mr-one 於 2018-3-20 09:43 PM 發表

村屋買賣大致可分2類,舊屋重建和丁權買賣。舊屋重建係唔洗補地價,只係同地政置申請重建新屋,所以只要等滿意紙就可以。丁權就要補地價。

買家需要留意地方:
不 ...
我補充下,村屋可以細過700尺,我有試過幫客估價估68X尺,但唔可以大過700尺,好似村屋大過700尺係犯法(唔太肯定)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mr-one 於 2018-3-20 09:43 PM 發表

買家需要留意地方:
不 ...
我補充下,村屋可以細過700尺,我有試過幫客估價估68X尺,但唔可以大過700尺,好似村屋大過700尺係犯法(唔太肯定)

回覆 引用 TOP

Del

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 shum07 於 2018-3-20 10:10 PM 發表

想請教你一個問"壓力測試唔過貸款人入息6成就可以" 我聽過有d5成, 係間間銀行唔同?
係咪話如果自己另有一筆債項要每月還款的話, 係會加埋按揭每月供款一齊計不可多過入息6成/5成?
第一層樓壓測唔過6成就可以(自住物業)

壓測要永上到5成有幾個情況
1.做緊人地擔保或者有另外一個按揭供緊
2.層樓買黎收租(投資身物業壓測5成)

引用:
原帖由 p040945a 於 2018-3-20 10:17 PM 發表

其實行內除左睇壓測仲會睇供款還款比率,總之你有借貸銀行會計番你每月還款再睇會唔會過界

引用:
原帖由 p040945a 於 2018-3-20 10:17 PM 發表

其實行內除左睇壓測仲會睇供款還款比率,總之你有借貸銀行會計番你每月還款再睇會唔會過界

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。