註冊 登入

[其他] 村屋價錢及問題?

引用:
原帖由 3054 於 2018-3-20 12:20 AM 發表

村屋要問多樣,舖左光纖未
師兄,
講得好

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 estateman 於 2018-3-19 11:10 PM 發表

C兄請問買村屋有乜要特別留意?
好似全部化糞池⋯⋯幾時要清一次?
律師糸米會幫買家睇清楚D使用樓契權?
未置業過也不認識買了村屋人士
化糞係三戶分擔的。  村屋最緊要睇地契,花園入唔入契,出面條路係邊個既。。。你望到架車可以去到你間屋,但如果出面條路係阿公既,阿公有權唔比你架車入屋。

唔好聽地產亂吹,買村屋最緊要係隔離左右。佢地好你就住得好,佢地蝦蝦霸霸你就冇運行。

引用:
原帖由 catcloud 於 2018-3-20 05:29 PM 發表

我試過,完工後,出唔到完工紙,因為,屋角,有舊磚,出左界,大約係5CM ,拖左我2年,後來索性,無買到,不過,樓價升了,我無上車,一直到現在,呢D你自已諗。
撻左訂?

我係銀行專門做按揭,講下有咩注意事項喇
銀行做按揭睇入息就一定嫁喇,計壓力測試唔過貸款人入息6成就可以,最多可借8成

除此之外要留意間村屋有無路權(姐係有無公家路去到果間村屋),如果無sorry喇,銀行絕對唔會受你做按揭
另外要睇驗樓,就算銀行批左offer都會係入面加一句subject to site inspection ,因大多部村屋係自己起,結構無既定標準,所以一定要驗完樓先好鬆一口氣

引用:
原帖由 p040945a 於 2018-3-20 07:06 PM 發表

銀行做按揭睇入息就一定嫁喇,計壓力測試唔過貸款人入息6成就可以,最多可借8成

除此之外要留意間村屋有無路權(姐係有無公家路去到果間村屋),如果無sorry喇,銀行絕對唔 ...
C兄糸米好多村屋刀有因奇怪原因吾批摟按?

引用:
原帖由 IamErine 於 2018-3-19 08:17 PM 發表

385尺差不多呢啲價啦!呢排我都睇唔少村屋,不過係揾700尺3房連花園,中層700尺係300頭到400頭,咁385尺賣2百幾好正路,多啲約   Agent 睇,同一個盤唔同 agent 睇,隨時撞正個比底價你,佣金減半 ...
同一個盤唔同 agent 睇,隨時撞正個比底價你

引用:
原帖由 IamErine 於 2018-3-19 11:42 PM 發表

我睇過間5年樓 700尺3房,地下連小小無圍牆花園,好新淨,開價$388咋,巒山有個中層盤,700尺3房,個我自己都鍾意,過年前開$428,鰲磡村有間11年地下700尺3房,入車花園$438,鳳降村傲凱峰有個地下700尺3房改了兩房 ...
Mr AA

引用:
原帖由 estateman 於 2018-3-20 08:51 AM 發表

可能不掉厠紙嗎?原來這樣
忟完屎D廁紙掉垃圾筒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 singtest 於 2018-3-20 07:32 PM 發表

同一個盤唔同 agent 睇,隨時撞正個比底價你
我遇過一個 agent 好進取,佢知我已經跟唔同 agent 睇過好多盤,一開波就自動提出佣金減半,睇過某些盤開價確係比人地低十幾萬,佢話唔浪費大家時間,一般業主都開高啲預還價,佢直頭話個底價我知,有次個業主自住盤在我家附近$450,睇完直頭直接聯絡業主希望大家免 Agent 抽佣,業主開$468,我話 agent 話$450,業主呆一呆後話的確係底線可減至$450

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 estateman 於 2018-3-20 07:31 PM 發表

C兄糸米好多村屋刀有因奇怪原因吾批摟按?
其實唔會既,只要有路權,都無太大問題(真係有客買左間村屋無路權,比銀行Decline左)
銀行做按揭要收入夠AND層樓無結構問題,兩個條件都要滿足,但層樓一日唔驗樓都唔會知有無風險,所以變數好大囉

回覆 引用 TOP

DEL

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 singtest 於 2018-3-20 07:33 PM 發表

Mr AA
跟咁多agent 睇過咁多盤,唔靠電腦靠人腦的話,我可能知得比佢地多盤

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 estateman 於 2018-3-18 01:02 PM 發表

今日響網頁睇到、請問呢D盤糸米真的?
超窮鬼只夠買呢D價錢
吾想被騙去到又糸假盤
睇地區啦,元朗係呢啲價。。。

村屋要習慣得8mb上網速度,留意治安問題,一定要裝窗花,蚊網

引用:
原帖由 p040945a 於 2018-3-20 07:06 PM 發表

除此之外要留意間村屋有無路權(姐係有無公家路去到果間村屋),如果無sorry喇,銀行絕對唔 ...
請問C兄!我依家旺角有一層樓,38年樓齡,估價估到450萬左右,如果我去銀行貸款300萬,羅去俾首期買一間500萬頭的村屋,咁呢間村屋銀行又會唔會貸款俾我呢?

村屋好住又大

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。