註冊 登入

[其他] 村屋價錢及問題?

樓主如果你唔熟村屋呢,勸你小心D,
最好搵相熟同可靠嘅律師,
我自己住左村屋都好多年,
都有朋友係做發展商的。
近幾年多左好多假盤同呃人野,
例如有人知道政府想發展橫洲,
咁就拿拿聲喺嗰頭起左一批屋出黎賣,
對象主要係市區客,
貪佢地唔熟村屋D例,
咁全部未有滿意紙就賣喇,
咁D人見到咁大間屋,
全新嘅,又話有天台,又話可以泊車,
agent就指晒心口話無問題,
好多睇完都會心郁郁。
其實一日未有滿意紙你都唔好制,
根本嗰塊地可能係未補地價俾政府又或者未申請更改土地用途,
再衰D呢塊地根本係霸返黎架添,
買左分分鐘變左苦主。
小心D好啦。

精選樓盤
住村屋有心理準備!由於村屋樓層比較單薄隔音自然差!住地下同2樓求神拜佛樓上住客吾會玩野!吾係無覺好訓!

引用:
原帖由 estateman 於 2018-3-18 01:02 PM 發表

今日響網頁睇到、請問呢D盤糸米真的?
超窮鬼只夠買呢D價錢
吾想被騙去到又糸假盤
近沙頭角,700尺 三百萬 新村屋。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sinchau 於 2018-3-20 04:32 PM 發表

樓主如果你唔熟村屋呢,勸你小心D,
最好搵相熟同可靠�律師,
我自己住左村屋都好多年,
都有朋友係做發展商的。
近幾年多左好多假盤同呃人野,
例如有人知道政府想發展橫洲,
咁就拿拿聲喺嗰頭起 ...
事實多數起好左都未有滿意紙!可能要等兩三年!我以前就係咁去律師樓搞好晒賣買合約比左訂但未有滿意紙!賣方話你可以搬入去住!到滿意紙出左先交尾數!

明白樓上各位提點⋯⋯
我刀估冇理由咁平又有咁面積應該有D隱藏事

有無伏架

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 estateman 於 2018-3-19 11:10 PM 發表

C兄請問買村屋有乜要特別留意?
好似全部化糞池⋯⋯幾時要清一次?
律師糸米會幫買家睇清楚D使用樓契權?
未置業過也不認識買了村屋人士
最好搵自己律師!化糞池大約一年清一次,一千元三伙人分!地下嗰層紧张過你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 estateman 於 2018-3-19 11:10 PM 發表

C兄請問買村屋有乜要特別留意?
好似全部化糞池⋯⋯幾時要清一次?
律師糸米會幫買家睇清楚D使用樓契權?
未置業過也不認識買了村屋人士
第一次買樓就買村屋? 真係祝你好運...

自己落場睇啦

回覆 引用 TOP

http://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=18504565

呢位師兄講解得好詳盡,可以參考下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 estateman 於 2018-3-20 08:53 AM 發表

C兄、請問村屋已完工後業權會否有問題?
報紙有報導過說有些根本不可能買賣、
我試過,完工後,出唔到完工紙,因為,屋角,有舊磚,出左界,大約係5CM ,拖左我2年,後來索性,無買到,不過,樓價升了,我無上車,一直到現在,呢D你自已諗。

引用:
原帖由 catcloud 於 2018-3-20 05:29 PM 發表

我試過,完工後,出唔到完工紙,因為,屋角,有舊磚,出左界,大約係5CM ,拖左我2年,後來索性,無買到,不過,樓價升了,我無上車,一直到現在,呢D你自已諗。
明白了⋯⋯
只是投資加現金追吾到樓價⋯⋯才想買村屋

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大家落 於 2018-3-20 05:19 PM 發表

第一次買樓就買村屋? 真係祝你好運...
現在明白村庢風險
因為冇此等經驗

引用:
原帖由 estateman 於 2018-3-20 05:51 PM 發表

現在明白村庢風險
因為冇此等經驗
買D平單幢上左車先,將來有机會再換

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 IamErine 於 2018-3-19 08:17 PM 發表

385尺差不多呢啲價啦!呢排我都睇唔少村屋,不過係揾700尺3房連花園,中層700尺係300頭到400頭,咁385尺賣2百幾好正路,多啲約   Agent 睇,同一個盤唔同 agent 睇,隨時撞正個比底價你,佣金減半 ...
第一手咁好?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。