註冊 登入

[其他] 村屋價錢及問題?

引用:
原帖由 Gleung228 於 2018-3-20 10:12 AM 發表

我都考慮緊村屋,喜歡空間大啲
如果屋苑式管理嗰種,管理費是按尺數計嗎? 每月大概幾錢?
我650尺$770

回覆 引用 TOP

精選樓盤
同一個盤跟多啲唔同 agent 去睇,最好帶多個親友陪睇,親友扮買家自己扮陪睇,簽睇樓紙就用陪你睇嗰個人嘅名義去簽,因為簽咗睇樓紙後三個月內買的話,都必需要跟該 Agent 買,唔係就要賠足2%佣金比佢,你自己唔好簽,聽多啲唔同 agent 對同一個盤嘅說法和價錢,自己分析下,同埋你可向各 agent 向業主議價和抓贈送,還有佣金打折,最少都要佢實收一半,睇下邊個條件最配合到你,村花由於可隨時轉讓賺錢,所以 Agent 都驚你起飛腳收唔到佣,所以一般要求簽認購書後就要收足佣,我就堅持分3次,認購書比一半,齊文件簽買賣合約後比1/4,所有按揭買賣手續完成後才比埋最後1/4。

引用:
原帖由 estateman 於 2018-3-19 11:10 PM 發表

C兄請問買村屋有乜要特別留意?
好似全部化糞池⋯⋯幾時要清一次?
律師糸米會幫買家睇清楚D使用樓契權?
未置業過也不認識買了村屋人士
新起嘅村屋通常有化糞池,用得正確的話幾乎𣎴用再處理。糞便廁紙會被細菌生物降解成沼氣和水。只要不當佢係垃圾桶就得。

佢地成鳩日放假盤

之前響報紙及網上話有好多假盤
令自己吾想去睇、畢竟現有身家只夠買250萬樓下
另外村屋首期是否五成及按揭貸款較短?

引用:
原帖由 IamErine 於 2018-3-20 12:21 PM 發表

自畫平面圖,圖中未計牆身厚度,粗略計過足700尺,今時今日5百幾萬有3房半,兩個廁所,獨立廚房,住樓起碼一千萬,未計仲有千尺花園
正式村屋如實用足700呎,即是建築面積會超過700呎,人日出唔到滿意紙,有試過大7呎要拆左再起過。

引用:
原帖由 dogfamily 於 2018-3-20 03:10 PM 發表

正式村屋如實用足700呎,即是建築面積會超過700呎,人日出唔到滿意紙,有試過大7呎要拆左再起過。
我係用自度到嘅長闊再加返牆身大約厚度計

引用:
原帖由 IamErine 於 2018-3-20 03:23 PM 發表

我係用自度到嘅長闊再加返牆身大約厚度計
我係話內度接近7O0呎,外度會有機會大過700呎而出唔到滿意紙,要小心啫。有例子要重建㗎,所以新起嘅村屋會打九五折,建築面積得670。

引用:
原帖由 estateman 於 2018-3-20 02:51 PM 發表

之前響報紙及網上話有好多假盤
令自己吾想去睇、畢竟現有身家只夠買250萬樓下
另外村屋首期是否五成及按揭貸款較短?
按5 成和年期短係十幾年前嘅事,我呢兩個月未睇村屋前都係咁諗,原來而家村屋同私樓嘅按揭係無分別,按揭保險$450-$600可做80%(上限$480),$400-$450可做80%-85%(上限$360),當然有些銀行對村屋持保守態度,亦有些銀行對村屋持即極態度,尤其是中資銀行,我就找經絡按揭轉介,自己唔使盲摸摸又有多份回佣收下,佢地好快答到你估價足唔足,你啲收入證明齊唔齊,大唔大機會做8成,僭建會唔會過到按保,佢地算中肯,有問題就老實叫你唔好搏。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Fatboy16 於 2018-3-20 02:47 PM 發表

佢地成鳩日放假盤
其實假盤實盤都無所謂嘅,都係要親身跟 Agent去不停睇盤,睇得多就會長知識,曾經有個原居民為解答糞池問題,佢開哂3個蓋比我睇,照比我睇每個糞池又幾深有幾大,....交通方唔方便一去便知,有幾個盤好鍾意㗎!分 week day week end 早午晚去行個圈就知塞車塞到 PK,我嗰啲行幾多分鐘到邊到邊都唔係 agent 講,都係我自己親身試行過計出來,有租客更好,問多啲附近環境、鄰居、交通和間屋嘅問題,都值得參考,

回覆 引用 TOP

再問其他C兄
律師糸米一定幫買家查好資料、屋地契及使用年期?

引用:
原帖由 estateman 於 2018-3-20 03:58 PM 發表

再問其他C兄
律師糸米一定幫買家查好資料、屋地契及使用年期?
樓主,以我所知丁權村屋必然是700尺的,你網上睇到2佰幾萬嗰D隨時農地來的,新界好多呢D屋的

呢一年村屋升得慢,無屋苑甘好,同埋二手成交極少

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chiplus 於 2018-3-20 04:15 PM 發表

樓主,以我所知丁權村屋必然是700尺的,你網上睇到2佰幾萬嗰D隨時農地來的,新界好多呢D屋的
農地糸米非法買賣?
冇呢D常識

引用:
原帖由 estateman 於 2018-3-18 01:02 PM 發表

今日響網頁睇到、請問呢D盤糸米真的?
超窮鬼只夠買呢D價錢
吾想被騙去到又糸假盤
有朋友幾年前入左下覆,佢叫我唔好諗除非你住開。重講左好多嘢我聽。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。