註冊 登入

[其他] 村屋價錢及問題?

引用:
原帖由 estateman 於 2018-3-20 08:53 AM 發表

C兄、請問村屋已完工後業權會否有問題?
報紙有報導過說有些根本不可能買賣、
買賣村花就有這些風險,有些村屋等10年8年都批唔到滿意紙,所以要了解清楚先好

精選樓盤
我都考慮緊村屋,喜歡空間大啲
如果屋苑式管理嗰種,管理費是按尺數計嗎? 每月大概幾錢?

引用:
原帖由 estateman 於 2018-3-20 08:53 AM 發表

C兄、請問村屋已完工後業權會否有問題?
報紙有報導過說有些根本不可能買賣、
我都係第一次買,基於買村花就係無保障嘅事情,所以簽認購書時盡量提出加入有利自己嘅條件,我就要出咗滿意紙先比第二成訂金,有滿意紙就可以放心,因為只欠補地價,現在地價聽聞係180萬左右,我相信發展商唔會為180萬而唔收千幾萬,先查冊知道丁權是誰,認購書係寫發展商係中間人,代買家向丁權人士洽購該村屋,但其實發展商未起屋前已經比哂錢個丁,而個丁簽埋遺囑死後村屋歸發展商,所以實質發展商就是業主,認購書條款其實都好保障買家,但由於買賣村花係不合法,一般律師樓都不參與其中,所以可以講張認購書根本就係廢紙一張,但錢始終能打動人心,所以有些發展商能找到一些律師樓合作,律師樓成交買賣雙方中間人,託管支票不會過數,這種做法證明是有實力的發展商,因為佢地無需拿我們的訂金支付各種開支,買家就更安心。
重申我都係第一次買村屋,以上知識全靠兩個月來馬不停蹄地睇盤所得來,放假睇全日,收工睇到零晨都有,我唔知我有無理解錯,亦歡迎更有經驗的師兄指點,今次我都係有搏一搏嘅心情,希望將來順利完成買賣,再同大家分享。

引用:
原帖由 原來我叫80後 於 2018-3-20 09:51 AM 發表

買賣村花就有這些風險,有些村屋等10年8年都批唔到滿意紙,所以要了解清楚先好
我相信發展商經驗豐富,知遊戲規則,唔會令自己投資無回報

引用:
原帖由 IamErine 於 2018-3-19 11:42 PM 發表

我睇過間5年樓 700尺3房,地下連小小無圍牆花園,好新淨,開價$388咋,巒山有個中層盤,700尺3房,個我自己都鍾意,過年前開$428,鰲磡村有間11年地下700尺3房,入車花園$438,鳳降村傲凱峰有個地下700尺3房改了兩房 ...
巒山會唔會交通唔方便?因為好似係罔井果邊,好似好入,同埋我上兩星期係網上問過,啲網上地產答我中層冇盤,得地下同二樓咋,要成$5xx萬

引用:
原帖由 IamErine 於 2018-3-20 10:54 AM 發表

我相信發展商經驗豐富,知遊戲規則,唔會令自己投資無回報
買家唔知嘛,買家等待時間也是錢

樓上有C兄講有村屋十年八年刀未批滿意紙
但大訂比左又供緊樓
咁糸米冇得入住?
村屋知識糸冇、買村屋是否風險好大?

引用:
原帖由 IamErine 於 2018-3-20 12:28 AM 發表

村屋好多時都無地址,係靠一樣叫 DD Lot 來識別,郵寄地址都係靠佢,銀行物業估價都係用佢,舉例流浮山一帶係 DD129 Lot 2527係分段,再細分為  Section A, B, C,D.......
獨立屋都係用DD lot

引用:
原帖由 estateman 於 2018-3-20 11:20 AM 發表

樓上有C兄講有村屋十年八年刀未批滿意紙
但大訂比左又供緊樓
咁糸米冇得入住?
村屋知識糸冇、買村屋是否風險好大?
我有朋友買全新管理式村屋都冇問題,只係入伙紙遲左几个月出

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 前期笨拙的筍盤 於 2018-3-20 10:56 AM 發表

巒山會唔會交通唔方便?因為好似係罔井果邊,好似好入,同埋我上兩星期係網上問過,啲網上地產答我中層冇盤,得地下同二樓咋,要成$5xx萬
巒山同輞井差好遠路,我家在巒山和巴士小巴站之間,行去巒山3分,行去巴士小巴站5分,即係巒山行去巴士小巴站約8分鐘,巒山隔條河就係天水圍各屋邨,12分鐘可行至輕鐵,巒山有架七人車,每個鐘一班車免費到西鐵站,的士由西鐵至巒山$30左右,凡睇盤必需親身去了解情況

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 IamErine 於 2018-3-20 10:52 AM 發表

我都係第一次買,基於買村花就係無保障嘅事情,所以簽認購書時盡量提出加入有利自己嘅條件,我就要出咗滿意紙先比第二成訂金,有滿意紙就可以放心,因為只欠補地價,現在地價聽聞係180萬左右,我 ...
好詳盡,感激分享

回覆 引用 TOP

今次我買嗰度20秒到大路邊巴士站,有幾架巴士小巴出荃灣、青衣、觀塘、佐敦、尖沙咀、機場、深圳灣口岸,通宵van 都有,行去輕鐵就5分鐘,買嗰陣只知有巴士站,無研究過有咩車搭,之後先知咁多車,過幾年有新西鐵站落成,交通無得輸

自畫平面圖,圖中未計牆身厚度,粗略計過足700尺,今時今日5百幾萬有3房半,兩個廁所,獨立廚房,住樓起碼一千萬,未計仲有千尺花園

引用:
原帖由 原來我叫80後 於 2018-3-20 11:13 AM 發表

買家唔知嘛,買家等待時間也是錢
買各大發展商樓花咪又係等兩三年,分分鐘即供添

引用:
原帖由 IamErine 於 2018-3-20 12:32 PM 發表

買各大發展商樓花咪又係等兩三年,分分鐘即供添
樓花是跟政府合法去做,時間上也有點保証

村花係政府角度來講係唔合法,揾屋苑式村花係叫做有較大發展商,唔會為左個別單位去騙你咁解,但有時好多野發展商都控制唔到,佢未出到批文就未出到,你都有提及張文件咪盡寫,比錢就盡小,確保唔好出大問題

咁村花比現樓選擇又多,價錢又低,如冇風險誰會買現貨新村屋?

所有風險自己評估,多了解會好點

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。