註冊 登入

[其他] 村屋價錢及問題?

引用:
原帖由 snoopy1222 於 2019-1-14 09:03 PM 發表

咁得意嘅,咁廁所有冇?
廁所無喎!全屋兩個三相電熱水爐電位,一個在主人房套廁,一個在廚房,我估廚廁共用一個爐,因為兩個廁所有段距離,無奶油套廁個爐去到另一個廁所吧!我上網 check 過,水務監督即係水務處長,而在家安裝任何形式的熱水爐都有其條例要跟,以即熱式電熱水爐計,其中一關就係不能有水倒流入主喉,以免爐內有污染物影響其他單位,又要熱水爐形號規格(爐內最高壓力)再加水管設計粗幼長短,計條數,無風險就直裝,有風險就要另加儲水箱專供水給熱水爐用,聽落好煩,唔知係咪只要找註冊水電工安裝就代表已經攞埋個批准呢?

精選樓盤
仲有,我發現一幢村屋有4個水錶,全部接同一條主喉,其中3個水錶分別是G-2/F 嘅食水錶,第4個錶係沖廁水 for 3層單位,咁我想問沖廁水有錶即要計錢?但3層攤分嗎?

引用:
原帖由 IamErine 於 2018-3-20 12:21 PM 發表

自畫平面圖,圖中未計牆身厚度,粗略計過足700尺,今時今日5百幾萬有3房半,兩個廁所,獨立廚房,住樓起碼一千萬,未計仲有千尺花園
邊度來架?

引用:
原帖由 IamErine 於 2019-1-12 04:34 PM 發表

呢啲都未算黑,我上次講嗰度,直頭去咗異度空間咁
頭先去銅記其中一間翠X,間嘢黑炆炆,厠所直頭全黑,乜都睇唔到咁滯

引用:
原帖由 閒仁 於 2019-1-12 06:38 PM 發表

今日專登去錦上路行下,個市雜開了,都幾靚
係咪即係以前個跳蚤市場?

引用:
原帖由 IamErine 於 2019-1-14 05:31 PM 發表

廚房地櫃入面三相電熱水爐供電位最近加了這句嘢,須獲水務監督批準方可接駁熱水爐,廁所個三相電熱水爐就無呢句嘢,請問有無師兄知道係咩玩法?
9216925 ...
你果間?

引用:
原帖由 bigbigbc 於 2019-1-15 01:16 AM 發表

你果間?
係呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Mandy0115 於 2019-1-15 01:07 AM 發表

邊度來架?
洪水橋附近

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bigbigbc 於 2019-1-15 01:13 AM 發表

頭先去銅記其中一間翠X,間嘢黑炆炆,厠所直頭全黑,乜都睇唔到咁滯
全黑,我諗目的係眼不見為淨

引用:
原帖由 IamErine 於 2019-1-15 12:55 AM 發表

仲有,我發現一幢村屋有4個水錶,全部接同一條主喉,其中3個水錶分別是G-2/F 嘅食水錶,第4個錶係沖廁水 for 3層單位,咁我想問沖廁水有錶即要計錢?但3層攤分嗎? ...
沖廁個錶張水費單係寄俾 3 樓的,正常係3層一齊share個水費。
不過呢個錶雖然都係淡水,但係水費係比另外3個水個錶平好多,所以一般都唔駛交水費。

引用:
原帖由 IamErine 於 2019-1-15 01:25 AM 發表

全黑,我諗目的係眼不見為淨
好明顯係
所以好怕去D全黑嘅食肆

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Mebao 於 2019-1-15 10:07 AM 發表

沖廁個錶張水費單係寄俾 3 樓的,正常係3層一齊share個水費。
不過呢個錶雖然都係淡水,但係水費係比另外3個水個錶平好多,所以一般都唔駛交水費。 ...
做法咁得意嘅?咁就好,第時吸糞池唔驚樓上唔夾錢

引用:
原帖由 Mebao 於 2019-1-15 10:07 AM 發表

不過呢個錶雖然都係淡水,但係水費係比另外3個水個錶平好多,所以一般都唔駛交水費。 ...
睇啲唔睇啲添,咁用廁所水箱水咪慳唔少?當然心理關口下,只會用嚟養魚淋花之類

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 IamErine 於 2019-1-14 05:31 PM 發表

廚房地櫃入面三相電熱水爐供電位最近加了這句嘢,須獲水務監督批準方可接駁熱水爐,廁所個三相電熱水爐就無呢句嘢,請問有無師兄知道係咩玩法?
...
原來清水樓或無送熱水爐嘅單位都會有寫呢句嘢,唔使理,照買照裝就得

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 IamErine 於 2019-1-15 12:24 PM 發表

做法咁得意嘅?咁就好,第時吸糞池唔驚樓上唔夾錢
你間係屋苑,管理署應該會負責叫各層夾返吸糞池錢。
屋苑就係有呢個好處

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。