註冊 登入

[其他] 尋日去抽樓,終於買到心頭好...但睇會到好多野... 香討焦點

尋日去抽樓,終於買到心頭好...但睇會到好多野... E-mail 此主題給朋友

我簽臨約個時,見到有個家庭(樣似上車客)已經買第二個單位... 似冇父幹.

見到有個亞叔....聽D職員講...原來六日都有買....咩料呀....D 銀髮族...真係人不可貌相.

目測...講國語既人真係5 percent 都冇... 真係唔好睇少舊香港人.

睇下睇下...真係好快二萬蚊變成一個benchmark...

香港人的財富無法估量。

回覆 引用 TOP

香港好多隱形富豪

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 houseslave 於 2018-3-12 07:38 PM 發表

我簽臨約個時,見到有個家庭(樣似上車客)已經買第二個單位... 似冇父幹.

見到有個亞叔....聽D職員講...原來六日都有買....咩料呀....D 銀髮族...真係人不可貌相.

目測...講國語既人真係5 percent 都冇... 真係唔 ...
個阿叔咁闊佬俾15%稅?

引用:
原帖由 阿的斯亞貝巴 於 2018-3-13 12:20 AM 發表

甘應該有好多親人既..

熱門搜尋: 激光脫毛 甩頭髮 腋毛 防脫髮 生髮 脫髮問題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 阿的斯亞貝巴 於 2018-3-13 12:20 AM 發表

其實我覺得有A組好唔公平

你們應該了解一下大陸人的心態多D

引用:
原帖由 bestwin61 於 2018-3-13 12:23 AM 發表

你們應該了解一下大陸人的心態多D
我唔覺得好多大陸人....其實有唔少銀髮族,係舊香港人

引用:
原帖由 houseslave 於 2018-3-13 12:25 AM 發表

我唔覺得好多大陸人....其實有唔少銀髮族,係舊香港人
你睇到現在,身邊大陸人一早香港大跌,SARS 已經來香港瘋狂入貨,不會太介懷現在入貨,只是講出我見到的,他們因為香港有樓是一種身分的象徵⋯⋯
不明也不必argue 我不會答你

引用:
原帖由 bestwin61 於 2018-3-13 12:29 AM 發表

你睇到現在,身邊大陸人一早香港大跌,SARS 已經來香港瘋狂入貨,不會太介懷現在入貨,只是講出我見到的,他們因為香港有樓是一種身分的象徵⋯⋯
不明也不必argue 我不會答你
我只係話俾我預期見到大陸人人數少。因為生果報成日話大陸人抄高樓價mislead 人

引用:
原帖由 houseslave 於 2018-3-13 12:34 AM 發表

我只係話俾我預期見到大陸人人數少。因為生果報成日話大陸人抄高樓價mislead 人
搶公屋又大陸人
搶私樓又大陸人
本土香港人呢?全租客?
毒果d人就黎跳制架啦

而家香港咁多有實力既人,可以想像樓價下跌空間有幾多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 houseslave 於 2018-3-13 12:34 AM 發表

其實炒高香港既樓價並不需要大量既大陸人入市先可以,只要超離地既樓價有人接貨,有真實既成交,香港既樓價就可以被炒高架啦。最近既例子就係北角新地既海旋,5萬幾蚊一呎,咁既區份都5萬幾有成交,就一浪激起千重浪,好區既新樓咪要7,8萬蚊一呎,同區二十幾年既舊樓咪可以叫兩三萬咯。要知果陣同區維港頌首次開售都係兩萬幾咋。咁既價位成交唔會多,一定無量,個盤要賣幾年都未必清得哂。邊D人會接呢D貨,我覺得本地人會懂D又理智D,會少接。但大陸人未必,佢地有錢又唔熟香港,傻傻地接左一D都唔奇。又等於香港地皮唔需要大陸企業買起哂,黎個好似海航呢D咁有問題既公司,超高價投地,炒起果區樓價後,再轉手賣地皮圖利(被迫既),咁香港樓價巳經多得佢唔少。

引用:
原帖由 amypat 於 2018-3-13 12:50 AM 發表

其實炒高香港既樓價並不需要大量既大陸人入市先可以,只要超離地既樓價有人接貨,有真實既成交,香港既樓價就可以被炒高架啦。最近既例子就係北角新地既海旋,5萬幾蚊一呎,咁既區份都5萬幾有成交,就一浪激起千 ...
你都講得岩。

但係我覺得唔好用個抄字...

而家買樓既人係當佢fixed income. 不過我當佢平保甘睇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ESMP 於 2018-3-13 12:42 AM 發表

搶公屋又大陸人
搶私樓又大陸人
本土香港人呢?全租客?
毒果d人就黎跳制架啦
尋日去一去就知買係咩人...

生果D comment 其實係咩人寫...好低質

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。