• 瀏覽: 235,192
  • 回覆: 825
  • 追帖: 38
引用:
原帖由 bluejays 於 2021-4-25 11:42 AM 發表

用過四年冇投訴,舊年因cut budget轉咗有線200M, $48.
嘩! $48/月真係好平 !

熱賣及精選
引用:
原帖由 bluejays 於 25/4/2021 11:42 發表

用過四年冇投訴,舊年因cut budget轉咗有線200M, $48.
有線200M, $48. 咁平?
我用和記 100M, 都要$69

要換總水喉,    (由水錶行外牆入屋)  請問樓下有邊間可以介紹?
好似得一兩間

引用:
原帖由 ft907 於 2021-7-23 09:24 發表

有線200M, $48. 咁平?
我用和記 100M, 都要$69
冇呢支歌仔唱㗎喇,嗰時係消費展覽攤位速消。呢個價而家可能公屋先有。

而家多數搵進億做維, 覺得都ok

引用:
原帖由 ft907 於 2021-7-23 09:26 AM 發表

要換總水喉,    (由水錶行外牆入屋)  請問樓下有邊間可以介紹?
好似得一兩間
叫幾間報價作參考, 要求列明使用銅喉規格/厚度, 搭棚費..., 完工后保養期限等!

我也正在準備裝修,你覺得我需要換屋外銅水管嗎?

因為有人提到整個麗港城在十年前就更換了屋外銅水管, 真的?

請問你你們有什麼看法, 謝謝🙏

麗港城最近好多曱甴,咩事?

引用:
原帖由 evanng123 於 2021-9-13 10:44 AM 發表

由水錶房出經走廊入單位廚房再出外牆駁廁所喉全由戶主負責!相信大部份單位已自行更換了銅喉. 如想知道可問上手業主或管理處或找水喉師傅睇吓.

引用:
原帖由 海邊笨拙的榴槤 於 2021-9-13 16:46 發表

麗港城最近好多曱甴,咩事?
曱甴又唔覺多咗,大約兩年幾之時就真係有個一排有好多,今年都唔覺有好多,我自己就覺得蚊患比曱甴嚴重。

想了解下, 住麗港城係去邊度買餸

引用:
原帖由 evanng123 於 13/9/2021 10:44 發表

剛剛整完, B座單位, 29500元. 全包搭棚, 水錶後,行外牆, 換到入屋, 廚房, 廁所.
由水錶房經垃圾房位天井入廚房,  唔使經過大廈lift 口走廊屈一個大圈. (唔使掘開走廊的磚), 佢咁樣行法,  用少好多水喉料及.掘地鋪地的人工.  但對於我嚟講有冇乜所謂,  水喉行短啲仲好.
點解可以咁行?  原因因為走廊地下打橫得六件磚,  每一行磚畀一個單位舖水喉, 六件磚,  已經比其他單位用曬. 所以容許由水錶房經天井直出入廚房.
水喉, 焊料, 曲尺等等全部用英國料, (水喉係用政府房署嗰隻牌子Wednesbury)  四分, 六分喉,  都係標準厚度料, 基本上一樣㗎啦,   有一個總掣用了台灣嘢, ok嘅.
OK便利店後面嗰間, 富x, 兩日做完. 師傅好好人嘅, 好易話為.

有格過下其他嗰兩間,   都係28500.至35000 (大昌側).
點解唔搵最平嗰間?(近麗港中心燉湯嗰度)  因為嗰條友實在太吋!!

引用:
原帖由 pc_sweet 於 23/9/2021 15:48 發表

想了解下, 住麗港城係去邊度買餸
樓下百佳或者行上去藍田囉

引用:
原帖由 bluejays 於 16/9/2021 22:14 發表

曱甴又唔覺多咗,大約兩年幾之時就真係有個一排有好多,今年都唔覺有好多,我自己就覺得蚊患比曱甴嚴重。
好鬼多呀,   尤其是由2期行去地鐵搭lift 嗰段空中走廊,  每晚行返嚟,  都見到幾隻大曱甴!!

引用:
原帖由 evanng123 於 13/9/2021 10:44 發表

如果你啲喉管冇塞, 又冇問題嘅,  你可以唔搞住囉.
我嗰度入伙到而家30年未換過,   啲鐵喉生銹塞曬.  所以才焗住要換

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]