註冊 登入

歷史會重演 要相信歷史 又十年了

歷史會重演 要相信歷史 又十年了 E-mail 此主題給朋友

我相信歷史係不斷重覆
十年一個爆破是差不多了
人類都係犯同樣的錯。
正在大型的下跌當中
十年前一個大型下跌裂口
十年後一樣
當中一開下跌幾千點
蒸發左好多的錢
如果要大力咁反彈補返再向上
記住要好多好多既錢,問心你願意俾錢買更貴的貨嗎?但呢d錢又邊到黎呢?
而佢的業績俾吾到一個合理的回報。
次次下跌時,經濟數據都好好的,但市場早已炒上,另外有好多隱憂係被所謂的好消息蓋過,一但觸碰就爆發,係一發不可收拾。
如果同你講而家買入要坐十年先返到家鄉,你還繼續嗎?同樣大戶都吾想買貴野,最簡單就係大力托沽,嚇到散戶無哂錢,佢地就一早套現,到大家都吾敢玩時,就逐點向上,其實佢地早已買入,重重覆覆咁賺大家錢。
我覺得仍望升既人,係存有希望,明白的,但要理性現實一點。
由一萬九千幾升上黎,到三點三,成萬四五點; 而美股更是萬三爬上去,到今日十年高位剛好一倍,資產價格高企,全世界都無好處。
中國樓價其實好高企,平凡人根本好難買,但好就好在,中國人儲蓄叻,所以可以比較安全渡過每次危機,儲備強,比借返黎既安全好多。
美國股票的價格又貴,幾憧憬都好,始終就係貴,而整位國家赤字愈來愈勁,負債根本可以用還吾到黎形容。
還有國際政治的事,我地平凡人
控制吾到,危機可一夜觸發,就會更加引起市場恐慌,到時會有更多問題出現,收拾吾到。
我成日講睇闊d張圖,希望大家睇得明,而家正在那一個超高位位,向下風險好高,向上機會好少,一瀉落去可以係深淵。十年前,十年後,相信都係差無幾,差不多用成年逐步向上,最後一個月衝上超高位再用幾個月回落近萬點。
條線係一樣咁斜的,衝上下瀉都係,當中一定有小反彈,但再下行的機會係更高,而家都算係下跌開首階段,一但大力下瀉跌穿,所有圖的數據,支持位都只係得個睇,可以變到毫無參考價值,但係上升的時候,呢d就變到阻力位。

不想事後孔明,想大家一齊突破盲點。

附件

2018-2-10 12:26 PM

27000應該彈一彈,之後直插見15000或更低!

引用:
原帖由 oman700 於 2018-2-10 12:38 PM 發表

對呀 我相信經濟週期
十年前,跌足兩年先反彈
幾多人成手都係貨。
下跌易好多,上升就難呀。

美股升左十年
咁其實恒指都由差不多十年前低位10676 升上三萬三
如果有人仲覺得吾高既,咁要維持一下呢個樂觀的心態,但要學懂理智一點的分析,學習的過程一定有痛苦,但最後會學懂的。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 oman700 於 2018-2-10 12:38 發表

越來越多呢D股災post證明見底

回覆 引用 TOP

一浪低於一浪
上次突破的所有位已成阻力
裂口要完全修補要大量金錢
而錢從何來呢?
業績再好,都支持吾到大市持續大力上升和股東都吾會得到太好的回報,另外一切預期的靚績已在股價反映哂,息率亦不吸引,美國又加息,全世界遲早跟加息,錢只會退出股市。
何況已升了好耐了,以十年計,美國升左差不多一倍,香港成3倍。
下跌的力度,應該會持續。
內地上證由3500個幾星期插到近3000點
內地係咪有野做緊呢?
其實內地如果再收緊借錢,調控樓市,加上貿易戰,股市好難獨善其身爆上。

當你睇得宏觀一點,加上少少歷史的走勢,你就發現危比機多好多,全部都可以令一觸即發。

回覆 引用 TOP

月經post,股市咁易估就唔叫股市,改叫估市,十年必重複?有咁規律就人人都發達了,冇得預計才是股市

保本最重要,賺少唔緊要; 有食唔食,罪大惡極

回覆 引用 TOP

??????????????
有見地

No Risk No Gain !!  Falbrav Hedge Fund 飛霸對沖基金

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 itemwah2 於 2018-2-11 12:16 AM 發表

月經post,股市咁易估就唔叫股市,改叫估市,十年必重複?有咁規律就人人都發達了,冇得預計才是股市
大升市時叫人走,就如打麻雀拍人膊頭咁。
如果係係大升市賺過錢既係好吾願意接受會大力跌既事實,只心存會上返去既希望但經濟就是這樣,重重覆覆。
睇長少少吧,這只是開端

全球大跌市
根本無一個市場可獨善其身
大家都蒸發左好多錢了
那再有錢將其推升
大家要快點看透。
止蝕比止賺緊要得多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 goldenman 於 2018-2-11 03:29 AM 發表

大升市時叫人走,就如打麻雀拍人膊頭咁。
如果係係大升市賺過錢既係好吾願意接受會大力跌既事實,只心存會上返去既希望但經濟就是這樣,重重覆覆。
睇長少少吧,這只是開端
股市一定有升有跌,就好似沈大師係上年中就叫人走,結果叫足半年都仲係大升,升同跌係一定出現,關鍵係你唔會估到幾時出現,而家急跌咗幾日,一定有人喊哂口話熊市到,鬼唔知跌咗幾千點,但點知原來係伏,下一個高位四萬!

當然我唔會知,但你都唔叫咁肯定姐,無人知架!
仲有,你張圖根本唔全面,應該睇多廿年!
00年高位係萬七,07年係三萬一,幾乎一倍,即係如果用你既十年循環論,今次高位一定要到六萬至叫到價!
可能而家只係04年2月既跌勢

引用:
原帖由 itemwah2 於 2018-2-11 01:25 PM 發表

股市一定有升有跌,就好似沈大師係上年中就叫人走,結果叫足半年都仲係大升,升同跌係一定出現,關鍵係你唔會估到幾時出現,而家急跌咗幾日,一定有人喊哂口話熊市到,鬼唔知跌咗幾千點,但點知原來 ...
比心機

引用:
原帖由 goldenman 於 2018-2-11 01:38 PM 發表

比心機
正經討論,唔係小朋友鬥氣,比番啲技術回應好無
再講,圖只係一個小參考,市場現況都係一個觀點,而家市場大賺既公司非常多,年年倍升業績,咁情況下係咪咁易退市?

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。