• 瀏覽: 388,185
  • 回覆: 211
  • 追帖: 187
熱賣及精選
引用:
原帖由 HK721831 於 2021-2-27 12:17 AM 發表

QE愈勁佢就會升得愈勁。。
因為佢供應有限, 相反現金可以無上限,股票供應亦係~
個人認為,單憑Bcoin 走勢來判斷股市不太合適,原本是另一個獨立戰場,只是現在愈多散戶參與,變得波幅不斷。

反正,控制注碼,不慌不忘,平均分段收集,之後等。。。

享受生活, 感受歡樂
引用:
原帖由 花甲新丁 於 2021-2-27 11:37 PM 發表

個人認為,單憑Bcoin 走勢來判斷股市不太合適,原本是另一個獨立戰場,只是現在愈多散戶參與,變得波幅不斷。

反正,控制注碼,不慌不忘,平均分段收集,之後等。。。
連續多日左右一巴
仍然靜心等待機會
3067 人棄我取
低位收集,但未係時間。

買入價決定回報

享受生活, 感受歡樂
引用:
原帖由 花甲新丁 於 2021-3-4 12:19 PM 發表

連續多日左右一巴
仍然靜心等待機會
3067 人棄我取
低位收集,但未係時間。

買入價決定回報
今天hsi 早上跌穿50天線,買入些傳統股份,
939 at 6.39

1 at 59

加D 788 at 1.18

其他沒有心水

下一次入貨點

27500 to 27000

Then 26500

Then 25000

Still waiting

享受生活, 感受歡樂
引用:
原帖由 花甲新丁 於 2021-3-5 06:27 PM 發表

今天hsi 早上跌穿50天線,買入些傳統股份,
939 at 6.39

1 at 59

加D 788 at 1.18

其他沒有心水

下一次入貨點

27500 to 27000

Then 26500

Then 25000

Still waiting
Cash level 70%

享受生活, 感受歡樂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 joeymok 於 2021-2-17 07:55 PM 發表

今天早上一個從來無投資股票嘅朋友WhatsApp問我9923移卡點睇?我話我唔識,無研究。

朋友再問我:「短炒?」我話我從來唔會短炒。短炒太危險,不如過澳門買舖大細仲好😝

移卡全日升26%。朋友無買,我更加唔會買。故事講完,朋友無再WhatsApp我。可以已經嬲咗我,阻住佢發達😂😂
事後回顧2月17日的小故事,明顯是個出貨訊號。

傳統智慧話齋:「如果當屋企樓下個看更都跟你講股票⋯⋯」🤭

思考之於人類就像飛行之於鳥類一樣重要。如果你能像雲雀一樣翱翔,就別學雞在地上走。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 joeymok 於 2021-2-25 07:13 PM 發表

美股市場大上大落。由於時差關係,未能即市做買賣決定。我只買入ETF,以為一籃子股票能減少波幅。同時定好止蝕/止賺指令。

前晚美國開市,股內持有的ETF跌幅有10%之多。即時已被自動沽出。唯有暫時持有現金,再行部署🤔
追逐走勢困難之處是如何掌握出市和入市的時機,也是我最弱的項目。2月尾走了貨,事後孔明看來是做對了一步。但下一步又如何是好呢🤔我沒有水晶球,犯錯是必然會發生的。

我很懷念兩三年前只要buy and hold就足夠的投資時期。現在回看,當時是低位。只要買入好股,給予足夠的耐性等待就有回報。現在呢?🤔我不知道🤷‍♂️

思考之於人類就像飛行之於鳥類一樣重要。如果你能像雲雀一樣翱翔,就別學雞在地上走。
引用:
原帖由 joeymok 於 2021-3-9 04:48 PM 發表

追逐走勢困難之處是如何掌握出市和入市的時機,也是我最弱的項目。2月尾走了貨,事後孔明看來是做對了一步。但下一步又如何是好呢🤔我沒有水晶球,犯錯是必然會發生的。

我很懷念兩三年前只要buy and hold就足夠的投資時期。現在回看,當時是低位。只要買入好股,給予足夠的耐性等待就有回報。現在呢?🤔我不知道🤷‍♂️
個人淺見

分開2個戶口

一個長,以年計
一個短,以月計

既然沒法預測,也沒法練成如太公,司農兄,亨利的身手,也沒有Incomer 兄的分析財務能力,更沒有part 兄300000股2628的實力。

只好量力順勢而為

今天反彈,配合國家基金入市的消息,美國也配合之。

反正,好股加好價格才是好投資。

耐心等候,昨天大跌也沒操作,等待單日再跌1000點,到27500 才行動。

享受生活, 感受歡樂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 花甲新丁 於 2021-2-26 11:37 PM 發表

Joey兄已經和以前的不一樣了。

我耐心等候
1810, 20
941, 45
700, 500
388, 388
1211, 100
823, 60
939,5
又跑遠了~~~
繼續耐心~~~

享受生活, 感受歡樂
引用:
原帖由 joeymok 於 2021-2-25 07:13 PM 發表

美股市場大上大落。由於時差關係,未能即市做買賣決定。我只買入ETF,以為一籃子股票能減少波幅。同時定好止蝕/止賺指令。

前晚美國開市,股內持有的ETF跌幅有10%之多。即時已被自動沽出。唯有暫時持有現金,再行部署🤔
經過大約一個月研究和走勢追蹤,昨晚買入GXTG和QQQ各一注。這兩只ETF每日的升跌幅度較ARKK, PBW, IBUY細,比較適合長線持有。就算看錯方向,遲1-2日止賺止蝕還是可以。當然爆發力也會相對較細。

個人對美國新經濟股的前景仍然保持正面。

引用:
原帖由 joeymok 於 2021-3-18 12:32 PM 發表

經過大約一個月研究和走勢追蹤,昨晚買入GXTG和QQQ各一注。這兩只ETF每日的升跌幅度較ARKK, PBW, IBUY細,比較適合長線持有。就算看錯方向,遲1-2日止賺止蝕還是可以。當然爆發力也會相對較細。

Joey 兄,今日也入了9988, 看法跟你相的,另候位加883.

享受生活, 感受歡樂
引用:
原帖由 花甲新丁 於 2021-3-19 10:56 AM 發表

Joey 兄,今日也入了9988, 看法跟你相的,另候位加883.
改入857😅😅😅

享受生活, 感受歡樂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 花甲新丁 於 2021-3-12 08:57 AM 發表

又跑遠了~~~
繼續耐心~~~
紀律執行,入883 

享受生活, 感受歡樂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 joeymok 於 2021-3-18 12:32 PM 發表

經過大約半個月測試,期間美股升跌不小。GXTG和QQQ的上下波幅都在可接受範圍,不用止蝕而回。

踏入4月(第二季)第一個交易日,港股和美股都有增強動力之勢。期望本年度內都可繼續持有以上兩只ETF,及為股票組合帶來利潤。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]