註冊 登入

MPF轉換炒炒炒 4

我又報吓數。

前日將一半(約10%)日本基金轉咗去恒指。
呢10%賣出時比買入時跌咗9xx點,多得呢排yen升咗,今朝埋數,基金價格只係比買入時跌約0.7%.
尋日將呢筆數由恒指轉返去保本,扣返0.7%成本,估計微賺約1.5%.

我仲有恒指/日指基金喺手,分別坐咗500 至 1800點。

期間有短炒。

回覆 引用 TOP

精選樓盤
人仔夾高好多

回覆 引用 TOP

1acc 減 至39 恒指,
因明日星期五 及已升5天
明日或跌 但不排除下星期一升番。

另林生叫人今日 抄短線要食糊
因超買wo,沈大師則話會升至26800才回跌.....

話時話林生 堅有料,月初 大跌開始 叫人進取,
,食足1500點多, 並有分析.. 行先大市一步,

不似其他 財演 ,升左陣 先馬後炮....

引用:
原帖由 50578696 於 2019-1-10 04:34 PM 發表

話時話林生 堅有料,月初 大跌開始 叫人進取,
,食足1500點多, 並有分析.. 行先大市一步,

不似其他 財演 ,升左陣 先馬後炮....
想問下係乜節目?見成日提佢

引用:
原帖由 Mer哥 於 2019-1-10 04:35 PM 發表

想問下係乜節目?見成日提佢
http://www.etnet.com.hk/mobile/t ... ks&expert=simon

但不是每日早上都有更新

引用:
原帖由 50578696 於 2019-1-10 04:47 PM 發表

http://www.etnet.com.hk/mobile/tc/news/commentary_expert_list.php?page=1&category=stocks&expert=simon

但不是每日早上都有更新
thx🙏

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 50578696 於 2019-1-10 04:29 PM 發表

1acc 減 至39 恒指,
因明日星期五 及已升5天
明日或跌 但不排除下星期一升番。

另林生叫人今日 抄短線要食糊
因超買wo,沈大師則話會升至26800才回跌..... ...
今日再升,1 acc 再減至 28恒指,
另騰訊今朝高開時,已買第一細注put.......

引用:
原帖由 50578696 於 2019-1-11 04:35 PM 發表

今日再升,1 acc 再減至 28恒指,
另騰訊今朝高開時,已買第一細注put.......
D林生 好野,堅跌了....

回覆 引用 TOP

星期五走左
請問林生入乜方向

引用:
原帖由 minions2016 於 2019-1-14 05:53 PM 發表

星期五走左
請問林生入乜方向
日本之旅好玩嗎?

林生建議若今天/周跌200以上可以考慮追貨。

這個世界沒有膠神,生活變得沒有快樂。
引用:
原帖由 領遵班子 於 2019-1-14 05:57 PM 發表

日本之旅好玩嗎?

好呀
不過返到公司轉左部門
由頭學起,忙到無時間
旦操操比左指領

回覆 引用 TOP

200點佢都好保守
穩陣派

引用:
原帖由 minions2016 於 2019-1-14 06:01 PM 發表

200點佢都好保守
穩陣派
佢今日策略 我就無跟,我就無甘樂觀
反而上星期五跟 佢,我就跟 減持mpf恒指,
並正股 買put. ....
農曆新年前  2月,我會比正常更保守....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 領遵班子 於 2019-1-14 05:57 PM 發表

日本之旅好玩嗎?

其實 我懷疑 林生 係大戶 來,
尋日叫人入,今日即爆升返...

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。