註冊 登入

MPF轉換炒炒炒 4

引用:
原帖由 Mer哥 於 2019-5-31 04:34 PM 發表

個人預測,唔知準唔準
留名 睇結果

我支持你的

另,上堂有學黃金比例嗎?

這個世界沒有膠神,生活變得沒有快樂。
熱賣及精選
引用:
原帖由 領遵班子 於 2019-5-31 04:39 PM 發表

留名 睇結果

我支持你的

有,冇記錯,0.328,0.5,0.618

引用:
原帖由 50578696 於 2019-5-13 10:11 PM 發表

預所料 講中了....
中國反擊, 
貿戰正式開始, 美國再會出招
拳來拳往, 大家小心。

將會有 平貨俾大家賣,
明日穿28000 ,
我會等至少 及後跌至26800  至27000
先開始買番貨... 
大家策略點? ...
好彩定 大家唔彩,
俾我月頭講中了  跌至26800,
但我仍現感不到 市況恐慌,
應重有 大跌兩三口,
美股跌600至1000點 就係黎料。

無論點,幸運地避過一劫,
5月初當日1跌第一口 1000, 800點多時
已轉保守,都成功控制風險。 

前幾日acc現全保守,
少少都唔要 蝕。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 領遵班子 於 31-5-2019 04:39 PM 發表

留名 睇結果

我支持你的

乜野黃金比例呀?

引用:
原帖由 borabora 於 2019-5-31 06:00 PM 發表

乜野黃金比例呀?
藝術美的黃金分割比例

喜歡影相或自拍的人通常都識

睇黎我都好燈,仲未止瀉

貿戰升級:中方部署反擊 快公布「不可靠實體清單」

05月31日(五) 17:39

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/fina ... 0531_00842_001.html

引用:
原帖由 領遵班子 於 31-5-2019 07:13 PM 發表

藝術美的黃金分割比例

喜歡影相或自拍的人通常都識
唔怪得我唔識 我畫畫只有小學生程度,影相或自拍都無研究

引用:
原帖由 Mer哥 於 31-5-2019 07:14 PM 發表

睇黎我都好燈,仲未止瀉
唔好成日話燈啦,諗住跌市就代表有機會嘛

反正你都係得10% 恒指,重有90% 機會呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 borabora 於 2019-5-31 07:26 PM 發表

唔怪得我唔識 我畫畫只有小學生程度,影相或自拍都無研究
咁你作為IT人, 我估你數學一定唔會差, 唔可能只有小學X程度

黃金比例
,又稱黃金分割 ......
是由古希臘數學家研究的

wiki 英文版比較詳細https://en.wikipedia.org/wiki/Golden_ratio

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Mer哥 於 2019-5-31 05:39 PM 發表

有,冇記錯,0.328,0.5,0.618
1000-618 = 382 呀

引用:
原帖由 日行千里 於 2019-5-31 07:22 PM 發表

貿戰升級:中方部署反擊 快公布「不可靠實體清單」
05月31日(五) 17:39
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20190531/mobile/bkn-20190531173904200-0531_00842_001.html
  遲早互相攬炒

仲加條 "送(資金)終" 條款

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Mer哥 於 2019-5-31 07:14 PM 發表

睇黎我都好燈,仲未止瀉
有我陪你。
但從好嗰方面諗,你跑赢恒指。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 borabora 於 2019-5-30 10:28 AM 發表

木村兄之前無走到貨?
易路路路路 坐到而家
買得返未呀

引用:
原帖由 minions2016 於 2019-5-31 08:04 PM 發表

易路路路路 坐到而家
買得返未呀
我見你之前咁有耐性,  都唔明點解你會係易路路路路....投降 ?

但知你無在高位上船, 已經好叻。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。