註冊 登入

MPF轉換炒炒炒 4

引用:
原帖由 Mer哥 於 2019-5-30 04:19 PM 發表

今輪跌浪好似無止境咁跌
最壞情況
恒指最多跌到單位數,又唔會出現負數嘅。

這個世界沒有膠神,生活變得沒有快樂。
熱賣及精選
引用:
原帖由 領遵班子 於 2019-5-30 05:07 PM 發表

最壞情況
恒指最多跌到單位數,又唔會出現負數嘅。
由零開始,重新來過。
剛剛翻查個人戶口,由舊年五月底到今天剛好蝕了20%,由13萬幾跌倒得10萬多。希望日後用平均線策略可以追回失地。
利申:今天全數轉回保守基金,另一個有供款戶口暫時蝕了2%,由12/16到今天。可能之前用錯方法,日後會不定期更新,謝謝樓主教道

引用:
原帖由 明日老闆 於 2019-5-31 01:07 PM 發表

由零開始,重新來過。
剛剛翻查個人戶口,由舊年五月底到今天剛好蝕了20%,由13萬幾跌倒得10萬多。希望日後用平均線策略可以追回失地。
利申:今天全數轉回保守基金,另一個有供款戶口暫時蝕了2%,由12/16到今天。可能之前用錯方法,日後會不定期更新,謝謝樓主教道 ...
若是我遇上以上情況....
我不會 "今天'全數'轉回保守基金", 橫掂都輸緊.... 唔差在等多幾天, 睇睇有冇一個小反彈。

以上資料只是個人看法, 並不是任何建議。

附件

HSI-20190531-days-1.jpg(129.78 KB)

2019-5-31 01:25 PM

但...週線圖就唔多靚 , 所以要做好風險管理

附件

HSI-20190531-week.jpg(129.69 KB)

2019-5-31 01:31 PM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Mer哥 於 2019-5-30 05:04 PM 發表

以前都試過,所以網上轉要睇清楚先好㩒掣
我每次㩒完掣都會睇返個transaction 啱唔啱,今次除咗手殘仲有發雞盲。
更無奈嘅係尋日4:00pm 後至發現前日入錯transaction, 想更正返都唔得。
我想部份保本但入錯去日本,今日日本插呀,以後會加倍小心。
唔想持貨多過33%, 3:30pm 後決定係咪將嗰筆數轉返去保本.

引用:
原帖由 領遵班子 於 31-5-2019 01:25 PM 發表

若是我遇上以上情況....
我不會 "今天'全數'轉回保守基金", 橫掂都輸緊.... 唔差在等多幾天, 睇睇有冇一個小反彈。

以上資料只是個人看法, 並不是任何建議。 ...
如果係我,我都應該唔會全數轉保守基金,如果升返又無貨,又唔知幾時入返貨,會更傷心
或者....轉走部份 (可能30-50%)

明日師兄可以再考慮一下先,距離4點重有時間

引用:
原帖由 HealthyWealthy 於 31-5-2019 01:56 PM 發表

我每次㩒完掣都會睇返個transaction 啱唔啱,今次除咗手殘仲有發雞盲。
更無奈嘅係尋日4:00pm 後至發現前日入錯transaction, 想更正返都唔得。
我想部份保本但入錯去日本,今日日本插呀,以後會加倍小心。
唔想持貨多過33%, 3:30pm 後決定係咪將嗰筆數轉返去保本. ...
唯有以後要小心點,triple check

引用:
原帖由 borabora 於 2019-5-31 02:37 PM 發表

唯有以後要小心點,triple check
若是 ... 多 A/C  (同時要幫家人),  最後15分鐘內.... 轉轉轉

好易揀錯/填錯,  我都試過。

引用:
原帖由 領遵班子 於 31-5-2019 02:41 PM 發表

若是 ... 多 A/C  (同時要幫家人),  最後15分鐘內.... 轉轉轉

好易揀錯/填錯,  我都試過。
預多啲時間,要在15:15 - 15:30 開始搞

回覆 引用 TOP

今日加貨?

引用:
原帖由 borabora 於 2019-5-31 02:36 PM 發表

如果係我,我都應該唔會全數轉保守基金,如果升返又無貨,又唔知幾時入返貨,會更傷心
或者....轉走部份 (可能30-50%)

明日師兄可以再考慮一下先,距離4點重有時間 ...
多謝提示:今次當買教訓,下次會學精
來日方長

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Mer哥 於 31-5-2019 04:00 PM 發表

今日加貨?
初時諗住跌落26XXX就加貨,但諗起今日係5月最尾一日,都係等下星期先

引用:
原帖由 borabora 於 2019-5-31 04:22 PM 發表

初時諗住跌落26XXX就加貨,但諗起今日係5月最尾一日,都係等下星期先
預感今日暫時見底,今個月都跌左2800點,唔排除下個月彈番少少

恒指26000頭有2個裂口,唔知要唔要還

引用:
原帖由 Mer哥 於 2019-5-31 04:31 PM 發表

預感今日暫時見底,今個月都跌左2800點,唔排除下個月彈番少少
個人預測,唔知準唔準

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。