註冊 登入

熊仔糖期權雞仔倉2 (歡迎討論交流)

引用:
原帖由 S.boy 於 2017-11-15 07:00 PM 發表

不過上個post,講941 空手道sp左,但繼續跌,如果唔想想長揸,我會lp做保護

但如果想長揸,點做會好啲?無理由繼續sp嫁(假設你睇佢未跌完)

大家點睇?
我只會sp, sc一招, long很少做, 因為timing捉唔準, 而且太多假突破, 有量突破宜家好多都假。941周線, 月線都行收窄, 看爆那一邊吧? 今次如果接貨, 會等位做sc+sp, 要等接了貨才看用什麼行使價。

快的未必快, 慢的未必慢

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 gummybear123 於 2017-11-15 07:15 PM 發表

長渣隻野首先我對佢有信心先啦,即是長遠我會財息兼收,如果覺佢升唔起無前景,渣都唔應渣...

假設隻野你岩心水,我做法會係
正股
Sc 上一格
LC 上兩格
LP 下兩格

**short 收番來盡量希望幫補到LC LP。
如果橫行 ...
好厲害,未識咁樣做! 學習

快的未必快, 慢的未必慢

回覆 引用 TOP

跟红顶白,博弈之精髓,我在想,權的槓杆或時間屬性,是否要反其道而行?

回覆 引用 TOP

大家早晨

引用:
原帖由 gummybear123 於 2017-11-15 07:15 PM 發表

長渣隻野首先我對佢有信心先啦,即是長遠我會財息兼收,如果覺佢升唔起無前景,渣都唔應渣...

假設隻野你岩心水,我做法會係
正股
Sc 上一格
LC 上兩格
LP 下兩格

**short 收番來盡量希望幫補到LC LP。
如果橫行 ...
大跌果下護倉護得好,橫行同大升仲未算明得曬

我睇完熊仔個諗法,我brainstorm左一個玩法

假設我想長揸某人隻心水股

我做short2邊

即係:
正股現價
Sc 2格或以上
Sp 2格或以上

如橫行,賺2邊權金
如大升,貨比人call走,但其實高左2格被call走,sp權金袋袋平安
如大跌,入貨價低左2格

缺點:1要用貨同錢賺有限,永無發達
2.大升股票賺唔盡

好處:返工操作都得,唔使睇住個市

大家比啲意見

及時行樂=】

唔知我個idea行唔行得通呢?
引用:
原帖由 S.boy 於 2017-11-16 08:12 AM 發表

大跌果下護倉護得好,橫行同大升仲未算明得曬

我睇完熊仔個諗法,我brainstorm左一個玩法

假設我想長揸某人隻心水股

我做short2邊

即係:
正股現價
Sc 2格或以上
Sp 2格或以上

如橫行,賺2邊權 ...
先唔講賺個part。因為呢組野賺其實都好和味,你賺到SC+ 正股 第一舊錢再加 SP 第二舊錢,賺多賺少都係賺。

問題係跌個part。大跌,SC保護唔到正股,你賺到SC 錢但正股價輸晒。另外SP 再輸,跌落去揸一手正股蝕兩手正股嘅錢,風險咁高,我自己一定唔會做。揸正股,一定要用LP 先保護到。

引用:
原帖由 nonpnp 於 2017-11-16 08:04 AM 發表

大家早晨
早晨~

回覆 引用 TOP

早晨各位

及時行樂=】

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gummybear123 於 2017-11-16 08:15 AM 發表

先唔講賺個part。因為呢組野賺其實都好和味,你賺到SC+ 正股 第一舊錢再加 SP 第二舊錢,賺多賺少都係賺。

問題係跌個part。大跌,SC保護唔到正股,你賺到SC 錢但正股價輸晒。另外SP 再輸,跌落去揸一手正股蝕 ...
加Lp上兩格點睇?

及時行樂=】

引用:
原帖由 S.boy 於 2017-11-16 08:28 AM 發表

加Lp上兩格點睇?
成個講一次,你係keep晒上面野嘅野再加LP?

引用:
原帖由 gummybear123 於 2017-11-16 08:39 AM 發表

成個講一次,你係keep晒上面野嘅野再加LP?

及時行樂=】

引用:
原帖由 S.boy 於 2017-11-16 08:49 AM 發表

如果你下面再加LP,

成個組合變成:
上兩格SC
正股
下兩格SP
下三格LP

LP只有一張,股價下跌時只能保護SP/ 正股是但一舊,頂唔晒全部。

引用:
原帖由 S.boy 於 2017-11-16 08:49 AM 發表

行唔行得通都好,諗下D組合點做都係學野一種,大家一齊學下野

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gummybear123 於 2017-11-16 08:54 AM 發表

如果你下面再加LP,

成個組合變成:
上兩格SC
正股
下兩格SP
下三格LP

LP只有一張,股價下跌時只能保護SP/ 正股是但一舊,頂唔晒全部。
唔⋯如果我sp係預期接貨

保護埋又好似做唔到「接平貨」(實際比現價貴左,但相比自身入貨價平)

好有趣

小弟諗錯請大力指出

及時行樂=】

引用:
原帖由 S.boy 於 2017-11-16 09:15 AM 發表

唔⋯如果我sp係預期接貨

保護埋又好似做唔到「接平貨」(實際比現價貴左,但相比自身入貨價平)

好有趣

小弟諗錯請大力指出
重點係...「平貨」。何謂「平」? 接左番來再跌2成,接貨價平嗎?

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。