• 瀏覽: 5,673
  • 回覆: 12
  • 追帖: 2
各準業主可在此討論入伙問題 (交樓約 OCT 2019)

大家搵左律師未呀?

熱賣及精選
CHING,你自己搵律師 還是用發展商那間?

我原本約左另一間 地產公司介紹,之前話今日找我拎票,今日不斷改時間延後幾個鐘咁/或者叫我拎上佢OFFICE。
咁既SERVICE有D想用返 S&M。
打左去問 S&M FREE 屋契& 另一份忘記左個名。

---------------以下為該律師行列出既收費:(佢有無隱藏左某D?請幫眼睇睇)
我們律師費$4500加$500宣誓合共$5000 ,發展商契費圖則費第一輪大概$8020,第二輪入夥是才知道,政府印花稅及政府註冊費實報實消的,另外入伙時還有第二輪契費圖則費,管理費按金上期給樓花按揭轉現樓按揭及政府其他註冊費用。

引用:
原帖由 KILLUAEX 於 2017-10-4 04:22 PM 發表

我原本約左另一間 地產公司介紹,之前話今日找我拎票,今日不斷改時間延後幾個鐘咁/或者叫我拎上佢OFFICE。
打左去問 S&M FREE 屋契& 另一 ...
有朋友試過用經紀介紹既律師、但成日搵佢10問9唔應,跟得唔足,要提番佢轉頭。所以寧願搵番發展商算

引用:
原帖由 KILLUAEX 於 2017-10-4 04:22 PM 發表

我原本約左另一間 地產公司介紹,之前話今日找我拎票,今日不斷改時間延後幾個鐘咁╱或者叫我拎上佢OFFICE。
打左去問 S&M FREE 屋契& 另一 ...
CHING, 我用S&M, 佢第一輪報價12K (主要係查契同宣誓), 厘印費要自己準備本票拎畀佢

我上網見到呢張野,係唔都要比架? 6M 樓要比多3萬幾?

附件

Image.jpeg(165.65 KB)

2017-10-4 04:59 PM

我圖則費要10000
呢個費用有冇得查?

引用:
原帖由 KILLUAEX 於 2017-10-4 04:59 PM 發表

我上網見到呢張野,係唔都要比架? 6M 樓要比多3萬幾?
我問過s&m, 佢哋話銀行一按既按揭契費用淨係收$7500 或 按揭總額的0.1%, 較高者為準, 師兄你那張表從哪裏得來的?

引用:
原帖由 rowhardbuddie 於 2017-10-4 06:37 PM 發表

我問過s&m, 佢哋話銀行一按既按揭契費用淨係收$7500 或 按揭總額的0.1%, 較高者為準, 師兄你那張表從哪裏得來的?
上網 28HOUSE 見到,唔知真定假
*最後我叫左個律師行既人今日一定過來黎收票,唔係就搵S&M,頭先6點MTR 比左佢

引用:
原帖由 堂佐 於 2017-10-4 06:25 PM 發表

我圖則費要10000
呢個費用有冇得查?
原本我律師行(買樓果日)同我講大約4000.
之後昨日通知我收到S&M通知第1期圖則費是$8020.
之後我有打去S&M問其他野時,佢地有提過圖則費是$8020.

引用:
原帖由 KILLUAEX 於 2017-10-4 08:07 PM 發表

原本我律師行(買樓果日)同我講大約4000.
之後昨日通知我收到S&M通知第1期圖則費是$8020.
之後我有打去S&M問其他野時,佢地有提過圖則費是$8020.
我想知呢啲圖則費係公價定點?
我見有好多都有唔同價錢

第一次買樓
但聽個律師講應該係公價(不同盤不同,新樓通常平D),但單位大細唔同唔知會唔會有影響
等其他師兄 補充

上網睇如果用返 SHK 律師唔洗圖則費
本選擇用返佢個律師,廢事煩!

本帖發現有人玩分身(版規6),內容亦違反版規4,現關閉。

版主示

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]