註冊 登入

MPF問題之你問我答 #1068更新

MPF問題之你問我答 #1068更新 E-mail 此主題給朋友

經常都有網友問及強積金組合應該點揀好,所以想係到講少少個人意見,利申我雖然有做開投資但絕對唔係股神,所以我唔會識100%係底揸高沽。

以下內容需要符合一D條件先適用 :

1. 少投資經驗甚至冇
2. 懶得去郁或者唔識點去轉fund choice

好喇入正題,其實策略好簡單,就係揀死一隻fund,用時間同平均投資法去降低佢既風險,所以首先嚴正奉勸大家唔好揀保守以及所謂既保證基金,因為大部份,或者我敢講全部都係跑唔過通脹,部分連基金管理費都唔夠俾。

咁我相信好多人就會問喇,如果買恆指,股票基金個d,一次股災我都收得皮喇,安安定定就算年年輸少少都起碼仲有個本呀,但事實上大家如果有花時間去望下各大MPF trustee 既股票基金十年年度化回報,其實全部都係正數,而且增長率都唔低,部分平均每年都去到7~9%,每年7~9%平均回報係咩概念 ? 咁就要問下偉大既複利息喇。

假設你20歲出黎就做野,60歲就退休,平均你成世既月薪係$20,000,僱員僱主每個月各供1000蚊,年度回報平均有8%,退休有幾錢?

講你都唔信,足足有$6,982,015.66,夠唔夠你過好好既退休生活 ? 40年之後既世界我唔敢講,但相信基本生活都會ok既,如果係咁,有冇人想知道點樣可以揀好E隻影響你一生既基金 ? 如果有既留言話我知,得閒我再打,冇我就摺番埋😂

28/08/2018

#1068 論時間對MPF的重要性

點入行

引用:
原帖由 公園的師兄 於 2017-9-30 04:00 PM 發表

點入行
你指既係sales?admin?analyst?

引用:
原帖由 何必買股 於 2017-9-30 04:01 PM 發表

你指既係sales?admin?analyst?
有時行商場見到d擺攤位個類sales
底薪有幾多

引用:
原帖由 公園的師兄 於 2017-9-30 04:06 PM 發表

有時行商場見到d擺攤位個類sales
底薪有幾多
如果sales黎講分2種,一種係銀行既mpf sales , 舉例獅子銀行既入門post就14k再加3個月出一次既sales bonus , 實數就真係睇表現

另一種就係保險公司sales , 舉例Forever sun底薪係6000 , 底薪低之餘其實一隻case既佣都唔係多,幾百蚊到,所以最終目標都係要你搵到公司客同埋cross sell 保險

回覆 引用 TOP

mpf, 係咪可以當股票咁玩? 升市就擺係股票高風險,當見就冧就轉走去保本,如是者不斷重覆

舊錢比返我自己炒一定多佢十倍
十年先得個1x%

引用:
原帖由 newlife729 於 2017-9-30 04:21 PM 發表

mpf, 係咪可以當股票咁玩? 升市就擺係股票高風險,當見就冧就轉走去保本,如是者不斷重覆
其實suppose 係應該要咁做,但奈何頂同底邊有咁易睇,睇得中既去炒期一早發左達,更何況係一般對經濟冇咩認識既市民,所以如果想穩穩定定又唔多識股票炒賣既,我會建議除左臨退休個10年,選隻10年年度化回報最高既股票基金長擺

點樣避開供MPF?

引用:
原帖由 不死熊仔 於 2017-9-30 04:23 PM 發表

舊錢比返我自己炒一定多佢十倍
十年先得個1x%
事實上好多打工仔經常投訴自己份強積金蝕錢,原因歸究係管理貴高,mpf呃人上面,但其實強積金既收費同一般基金冇咩分別,甚至更低,而且管理費講緊係1.xx%,係咪真係有咁大影響力令你份強積金蝕錢 ?

我眼見唔少香港人,超過一半以上根本連mpf係咩都唔清唔楚,填基金選擇個時更係隨心,但入面唔少人其實本身有多年投資股票經驗,咁當然更多係冇經驗。好老實講句,好多人買幾萬蚊股票都會做好多research , 死度爛度之後先去買,但點解你地對份強積金咁唔上心 ?

講緊係你下半生既保障,幾十萬既投資,但竟然合埋眼是旦選個number , 需知唔同mpf公司都有唔同既擅長基金,而唔同基金都會有唔同既往績,而唔同既人(佢會唔會留意大市,會唔會經常轉mpf組合) 都會影響佢應選既基金,要深入去講去研究,其實可以鑽好深,但我可以咁講,只要你願意花d心機時間去了解研究,我唔敢話Mpf可以幫你賺好多,但至少唔應該蝕成咁,至少我以前做sales個時幫客做既選擇,3年來已經增長左4x%

引用:
原帖由 benben999 於 2017-9-30 04:30 PM 發表

點樣避開供MPF?
好簡單,入息少於7100蚊咪唔使供

引用:
原帖由 何必買股 於 2017-9-30 04:33 PM 發表

好簡單,入息少於7100蚊咪唔使供
多過點樣可以唔供

點樣check 返自己所有在不同銀行或公司,累積的mpf結餘?因為唔想靠佢一年寄一次信先知。又忘記了網上login name and pw
(於匯豐、永明同宏利都有mpf account )

引用:
原帖由 benben999 於 2017-9-30 04:34 PM 發表

多過點樣可以唔供
其實你咁同上網問人點樣逃稅有咩分別。。。

引用:
原帖由 simonsir 於 2017-9-30 04:40 PM 發表

點樣check 返自己所有在不同銀行或公司,累積的mpf結餘?因為唔想靠佢一年寄一次信先知。又忘記了網上login name and pw
(於匯豐、永明同宏利都有mpf account )
以我所知最方便既方法,mpfa係app store有一個app可以check到你所有既Acc , 只要登記番同埋網上俾個ID copy佢,就可以check到

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。