註冊 登入

MPF問題之你問我答 #1068更新

引用:
原帖由 awai0502 於 2017-9-30 07:24 PM 發表

我知自己買個隻手續費幾多
係唔知我statement 到show個balance係咪已經扣左佢應收嘅手續費
E一層我唔可以確實答到你,建議你向用緊既trustee發問,我唔清楚每一間既計法

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 simonsir 於 2017-9-30 04:40 PM 發表

點樣check 返自己所有在不同銀行或公司,累積的mpf結餘?因為唔想靠佢一年寄一次信先知。又忘記了網上login name and pw
(於匯豐、永明同宏利都有mpf account )

咁你自己check 返 login n password 係乜咪chk 到囉

自己都唔用心無人幫到你

回覆 引用 TOP

而家股市升浪中

係咪唔應該這時轉換強積金計劃?

到我60歲唔知咩世界,其實10年攞1次好

引用:
原帖由 cherriebb 於 2017-9-30 07:48 PM 發表

有個朋友政府工,佢做咗15年,總供款八十幾萬,宜家個戶口有百三萬,算唔算ok
15年可供到80幾萬?有趣。

引用:
原帖由 煙如織 於 2017-9-30 07:27 PM 發表

保證基金跟保守基金有甚麽分別,為甚麽不保證不虧本?
其實坦白講,我最不建議人買E 2種基金,因為上落太少,扣除管理費後基本上肯定是蝕的,只是幅度比較少,沒有意思

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 何必買股 於 2017-9-30 07:48 PM 發表

Mpf之所以出現,原意就係希望抵抗以至跑贏通脹,防止你既退休金貶值
以前公積金同長期服務金做唔到抗通漲?基本上係政府打刧小市民荷包,MPF係由前貪官許仕仁諗出黎去官商勾結既產品,好在天有眼,最終送佢入獄

引用:
原帖由 學到老 於 2017-9-30 07:56 PM 發表

15年可供到80幾萬?有趣。
佢話政府會加自願性供款喎

周家新抱仔

引用:
原帖由 raykw531 於 2017-9-30 07:58 PM 發表

以前公積金同長期服務金做唔到抗通漲?基本上係政府打刧小市民荷包,MPF係由前貪官許仕仁諗出黎去官商勾結既產品,好在天有眼,最終送佢入獄
我係E一個帖只係想提供相關既意見同資訊,數據有錯既可以指正,但麻煩唔好盲反,你覺得mpf係垃圾唔想知既你可以離開唔睇,但唔好惹人討厭

引用:
原帖由 何必買股 於 2017-9-30 08:02 PM 發表

我係E一個帖只係想提供相關既意見同資訊,數據有錯既可以指正,但麻煩唔好盲反,你覺得mpf係垃圾唔想知既你可以離開唔睇,但唔好惹人討厭
你覺得我講得有錯請指正,唔好冇point 就話人盲反

引用:
原帖由 空心稻草人 於 2017-9-30 07:39 PM 發表

而家股市升浪中
係咪唔應該這時轉換強積金計劃?
冇人知幾時係頂,幾時係底,但以我意見黎睇,恆指踏入27500至28000點水平,其實再上既幅度唔會好大,現時一直係到磨,但下跌起黎可以導致好大既損失,建議將75%轉去較保守基金

引用:
原帖由 cherriebb 於 2017-9-30 08:01 PM 發表

佢話政府會加自願性供款喎
好幸福呀,供款呢幾年都蝕,係舊年賺少少。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 學到老 於 2017-9-30 07:48 PM 發表

點解咁負面?
全港打工仔都係低能?
强積金唔係新產品,各人自計户口就心知肚明,政府都唔敢講目前,口口声声要長遠计数作實,點解?
到目前一刻講句,强積金回報係嚴 ...
都係個句,你有做功課既唔應該有咁既結果,我唔係吹水,選得岩既10年年度化5%以上既大把

突然諗起 想問下如突然身故 mpf是否歸太太(已婚) 我冇任何印象有填受益人 如冇填上任何人 身故後mpf份$去边呢

引用:
原帖由 cherriebb 於 2017-9-30 07:48 PM 發表

有個朋友政府工,佢做咗15年,總供款八十幾萬,宜家個戶口有百三萬,算唔算ok
咁就真係好主觀嫁bo , 我當然想更多,都可以做得更多

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。