註冊 登入

MPF問題之你問我答 #1068更新

如果個跌市,除左轉保本,仲有冇其他更好選擇?

精選樓盤
引用:
原帖由 bloodytequila 於 2017-9-30 04:56 PM 發表

如果個跌市,除左轉保本,仲有冇其他更好選擇?
首先你要明白係強積金條例監管下,係嚴禁基金經理買入期貨,沽空合約,都唔可以買入高槓桿既金融產品如牛熊證窩輪,以減低mpf既風險。

導致可以係跌市中賺錢既產品,例如沽空期指,黃金期貨合約等等。mpf都唔可以買入,但其實仲可以有其他選擇既,基金既好處就係唔止買單一地區既股市,如果港股跌,你可以買美股,歐洲股市,以至環球股市基金,但當然股市既下跌好多時都係全球性既災難。

咁既情況就可以考慮債券基金,因為債券同黃金一樣都係傳統既資金避險所,跌市資金大多會流入

果然夠專業,我唸除左債券應該冇其他選擇

mpf個plan係埋可以任轉?有冇話只可轉自己果份?

點解唔show每年收費同總收費响每年結單上?

恒指基金係咪買死700,5仔,1299,941之類,其他d二線藍籌蒙牛,金沙,昆倫都會買下?

引用:
原帖由 bloodytequila 於 2017-9-30 05:44 PM 發表

果然夠專業,我唸除左債券應該冇其他選擇
專業唔敢講,但mpf慢慢已經由工作發展成為自己既興趣,香港人普遍對mpf既觀感都係負面,覺得mpf係呃人,我只係想做少少野去改變香港人既想法,我唔介意免費去share mpf相關既知識,甚至我會主動同唔識既人做一d財務分析,去擬定佢地既mpf投資策略 , 因為我真係從中得到左好大既滿足感,但重申一點我真係絕對唔係sales,唔係上黎搵生意,有追蹤我既師兄都知我會係財經版介紹股票,都係唔收錢而且我夠膽講So Far每一隻現時都係賺的,我想得到既只係更多人對我既認同

引用:
原帖由 大大b 於 2017-9-30 05:48 PM 發表

mpf個plan係埋可以任轉?有冇話只可轉自己果份?
Mpf既acc主要分2種,第一種個人帳戶係過往工作既acc並且現時已經離職,咁僱主同僱員既供款係你離職後都會儲左落去個人帳戶上面。

第2種就係你現職供緊既acc , 同樣都係有僱主同僱員既供款。

咁入正題喇,現時個人帳戶(過往工作僱主,僱員合共既供款)係可以任意咁轉換既。

而現職供緊既acc , 僱主供款部份係由你僱主選擇,所以你係冇權轉換既,反而現職既僱員供款部份,因為實施左強積金自由行條例,所以你可以將現職既僱員供款部份,每年轉換一次

引用:
原帖由 raykw531 於 2017-9-30 05:52 PM 發表

點解唔show每年收費同總收費响每年結單上?
如果你開餐廳,相信你都唔會想係餐牌上列明每項菜式既成本,但其實你只要上網google一下,唔難搵到相關既數據資料

請問強積金股票基金成份股:所派發的股息怎處理,去了那?

引用:
原帖由 何必買股 於 2017-9-30 06:32 PM 發表

如果你開餐廳,相信你都唔會想係餐牌上列明每項菜式既成本,但其實你只要上網google一下,唔難搵到相關既數據資料
e個係收費唔係成本,成本係你地d人工同燈油火立。即係响餐廳埋單唔比睇收費,就算買股票、基金都好清楚寫眀收費項目,只有強積金係唔使寫,明顯有問題

引用:
原帖由 Mer哥 於 2017-9-30 06:13 PM 發表

恒指基金係咪買死700,5仔,1299,941之類,其他d二線藍籌蒙牛,金沙,昆倫都會買下?
你要明白恆指基金同香港股票基金完全係2回事,恒指基金以追蹤恒指為目標,其投資組合貼近恒指,以滙豐恒指基金分布為例,投資組合內三大資產為滙控(00005)、中移(00941)及建行(00939),盡可能將升跌百份比同恆指睇齊以至跑贏佢,當然做唔做到一回事。

但香港股票基金就唔同,基金內既組合每一間都有分別,所以先至會係回報上反映番出黎,所以如果你有興趣知道相關基金既持倉策略,都係個句google下就睇到

回覆 引用 TOP

咪就係拎d錢黎炒股票,仲要係被迫扣我5%!搞到我每月出量都冇左忽肉

引用:
原帖由 Manyin12345 於 2017-9-30 06:39 PM 發表

請問強積金股票基金成份股:所派發的股息怎處理,去了那?
首先你要明白一隻基金既股票組合,其實係商業秘密,大多數既基金只會披露最大佔比既5隻股票,至於股票既派息當然都會歸番去基金既獲利,不少Mpf基金就係利用藍籌股既穩定派息去對沖番風險,如果話要具體既數字,正如我岩先所講,你唔會知一隻基金係由咩股票所組成,你只能夠係年度既fund report到睇到lump sum既數字

回覆 引用 TOP

強烈要求 自己強積金,自己管

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。