• 瀏覽: 375,102
  • 回覆: 352
  • 追帖: 123
引用:
原帖由 --東方無敵-- 於 2017-9-30 08:24 PM 發表

東方師兄今日食左放題未先,我今日就走左去食buffet

引用:
原帖由 chuicl 於 2017-9-30 08:32 PM 發表

MPF係咪官商勾結嘅產品?
我都唔識答你E個問題,但如果冇得反抗就唯有享受啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 985623 於 2017-9-30 08:33 PM 發表

想入行做MPF BACK OFFICE
做左6 年 COMMERCIAL LOAN 既DRAWDOWN 同出FAC LETTER
有無方法?
坦白講,行頭上真係好大分別,以你6年loan經驗,唔係唔轉得,但你會願意由低做番起?

引用:
原帖由 yuedanfengqing 於 2017-9-30 08:48 PM 發表

咁請問admin同analyst呢?謝謝樓主
Admin就好簡單既姐,基本上你有個degree甚至冇都冇問題,只要你捱到悶,OT,低人工同離哂譜既workload , 你就放膽係apply啦,基本上長期請人

至於analyst基本入場都一定要有個math , finance degree , 如果唔係你既cv唔會過到HR , 至於其他就要睇你過往工作經驗,面試同埋skill test

引用:
原帖由 強國人民 於 2017-9-30 08:52 PM 發表

張月結單寫管理費係$0
咁係咪即係係每個投資組合內已包左管理費?
如果佢有寫明係0 , 咁就已經包左管理費

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ufo888 於 2017-9-30 08:55 PM 發表

師兄,點睇中國基金?
同想知你強積金組合點分配
其實我從來唔買中國基金,唔係話佢唔好,只係我對中國股票冇咩認識,但香港股票有留意開,所以比唔到咩意見你

至於我既組合就唔係到公開了,以免有宣傳之嫌,但我其實屬於比較懶既人,所以我個倉長期都係個隻增長基金

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 --東方無敵-- 於 2017-9-30 09:03 PM 發表

尖沙咀 第一嗎

我今日做左  和尚
咁你都知

引用:
原帖由 人之初大大 於 2017-9-30 09:00 PM 發表

如果咁煩,買盈富仲好
如果你跟到經濟週期,一定跑贏到恆指

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Gemini_kwok 於 2017-9-30 09:06 PM 發表

我用緊forever sun, 100% 香港股票基金 (B類單位) - CRHKE-B, 盈10萬蚊。甘其實係咪已經算好?
E間trustee係好野黎,以今年E隻fund今年既成績黎講,算係好好,不過最好開始做番d防守既倉

引用:
原帖由 --東方無敵-- 於 2017-9-30 09:07 PM 發表

出左帖未   
唔出啦,冇咩點影相

引用:
原帖由 sylam60606 於 2017-9-30 09:09 PM 發表

強制性公積金的基金可否買虛擬貨幣?
係唔可以的,以我所知就算市面上有係證監登記既基金都未有得買

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bbsona 於 2017-9-30 09:15 PM 發表

點解唔理 ? 搶能完我錢,仲要我話你班狗官同基金佬 d 仆街搶錢藉口係啱既, 我大能方d當跌左, 睇你班仆街幾時死
好呀,繼續keep住E團火,反正蝕既係你自己d錢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 首置人士 於 2017-9-30 09:17 PM 發表

點解我買HSI index tracker 要俾0.75%-1% fee mpf 賺? 2800 先0.1% fee 一年
無可否認mpf既收費係貴過股票既,但你都可以選擇d更進取既基金去獲利更多

引用:
原帖由 985623 於 2017-9-30 09:22 PM 發表

由低做番起 我想知人工會係幾多到??
LOAN 行頭好窄...
如果admin計新入行13-14k到
Loan邊算窄呀,做銀行又得財仔又得

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 --東方無敵-- 於 2017-9-30 09:25 PM 發表

有沒龍蝦食  幾錢位
有龍蝦呀,圍起3百頭一個

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]