• 瀏覽: 176,035
  • 回覆: 378
  • 追帖: 81
過來人搵過驗樓師 ,後悔到爆

1. 收費不合理
驗樓師價格昂貴
幾千蚊同你驗一兩個鐘
一日搵成萬蚊,交現金有機會唔使比稅
發到豬頭咁

2. 驗樓師求求期期
樓又唔係佢哋嘅,驗得差無得追究,佢哋點會認真幫你做。
好多人一生只買一次樓,驗得幾差,都唔驚冇咗個客。
又得一兩個鐘時間,邊有時間睇晒成個單位。
一棟樓有好多窿窿那那位,班唔優做驗樓師求求期期,一定唔會捐窿捐那。

3. 有啲位冇住過,唔會發現有問題
驗樓師搵水槍,射個窗10秒,就話ok一定冇問題。
點知之後打風漏水。

4. 其實自己驗樓好簡單
一開始會覺得無從入手,但係驗過一次就會覺得好簡單

開滿水儲水,睇下方喉管
吼雲石,牆身(有時空鼓係正常)
禁實沖廁制幾十秒,摸廁所後面去水位,
望油漆,有冇水印
地板平衡,望有冇發黑
望外牆同喉管冷氣,
望假天花上空
開關鋁窗,望玻璃,邊緣玻璃膠
一個風筒check電制

一個正常人都做到,點解要比幾千蚊人hea做,跟住自己check多次?

5. 好多驗樓師乜都唔識
求其搵個人都做得驗樓師,可以點證明?

本人中伏經驗:
驗樓師話本人有一處牆身空心,我個執漏師傅𠝹開牆身,原來嗰度係一個鋁窗去靜電位,空心係正常。

本人雲石牆空心,驗樓師話一定要換,執漏師傅話雲石牆身用鉤,所以一定空心。

驗樓師話我雲石裂咗,一定要換,我識雲石師傅,話係正常石眼位。

6. 一個單位冇可能完美無瑕
有時一啲好細微嘅瑕疵,你要執漏師傅搞大工程執漏,做咗可能仲衰。
驗樓師為咗令顧客覺得自己做過野,佢哋一定乜狗屎垃圾都寫上去Report,乜都叫你換。

而果份report係Standard嘅,即係佢對每一個客人都係發個份report,功課都唔使做。

7. 有時驗樓師仲會整爛你啲嘢
大大力咁吼牆,跳上你個廁所度un,

8. 發展商有機會,有理由收買驗樓師
為咗減低執漏成本,有可能俾錢驗樓師
叫驗樓師唔好寫啲嚴重問題
(我話有機會咋,我冇話一定啊)

P.s. 有師兄話比少少錢人驗好過自己麻煩。
但我經驗係,比完錢,都要自己由頭到尾重新驗

熱賣及精選
驗樓師為咗令顧客覺得自己有做嘢,佢哋會乜都寫上去報告

其實佢哋自己有一份standard左的報告
每一個客人,都係用同一份報告,改下都懶。

引用:
原帖由 smallbeginning 於 2017-9-8 09:51 PM 發表

1. 收費不合理
驗樓師價格昂貴
二千幾蚊同你驗一兩個鐘
一日搵成萬蚊,交現金又唔使比稅
發到豬頭咁

2. 驗樓師求求期期
樓又唔係佢哋,佢哋點會認真幫你做。
又得一兩個鐘 ...
香港冇"驗樓師"

無錯,驗樓師只係佢哋自己俾自己嘅稱號

一啲都唔專業,冇得證明佢哋係有經驗有能力有知識

有一啲驗樓公司,會求其搵個人上來就話自己係驗樓師

懶專業

可能每間公司不同啦,我又覺得ok wor. 比幾千蚊人幫你check清楚,好過 過左保養期自己搵師父搞幾搞都唔只,何況如果新樓出租,啲租客未必會同你講有乜問題架喎。

詹sir

本人覺得好值得,你用成千萬買層樓,當然驗清楚,我隻窗用水槍試到灟水,好過打風先知.
可能幫你駯果個唔得.

講真我做左地盤十幾年建築管工都做左幾年
得閒都幫下手做下驗樓
我做管工個時都知道好多所謂既驗樓師9吹廿四....但係個d業主又信佢先好野...
我做管工點解釋
業主都唔會聽....出面有d驗樓師為左滿足業主就亂咁貼貼紙...真係睇見眼火爆...我做做下驗樓都唔想做...
太掩住良心做人...講真話業主唔會聽。
講大話業主信到十足。
尤其姓詹個位墨斗出身咋。
建築,同裝修得唔得
佢識條鐵咩
早排水泉澳單野
地台樓面即場落石矢架
,佢就話大陸預製件。比班建築佬笑到佢面黃啦。自稱驗樓師既人
隨時十個有九個都未做過地盤

識驗一定唔會比錢騟

驗c

驗樓師好多唔識建築標準,例如空鼓、斜水、玻璃刮花,都係有國際標準的,少少一點就叫你換,共非係好事,整左換左可能會仲衰。

跟本就無驗樓師,特許建造師就有

引用:
原帖由 smallbeginning 於 2017-9-8 21:51 發表

1. 收費不合理
驗樓師價格昂貴
二千幾蚊同你驗一兩個鐘
一日搵成萬蚊,交現金又唔使比稅
發到豬頭咁

2. 驗樓師求求期期
樓又唔係佢哋,佢哋點會認真幫你做。
又得一兩個鐘 ...
做得業主。兩千蚊都慳。咩都自己做,不如連屋都自己起啦!

引用:
原帖由 fatwai313 於 2017-9-8 10:51 PM 發表

講真我做左地盤十幾年建築管工都做左幾年
得閒都幫下手做下驗樓
我做管工個時都知道好多所謂既驗樓師9吹廿四....但係個d業主又信佢先好野...
我做管工點解釋
業主都唔會聽....出面有d驗樓師為左滿足業主就亂咁貼貼紙 ...
👍😁😁😁

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]