註冊 登入

金融財經投資區 版規及舉報區(更新:01-08-2017)

本主題由 hkpal 於 2018-8-21 10:17 AM 提升

引用:
原帖由 hkpal 於 2018-11-7 10:22 AM 發表

閣下的查詢不屬此帖用途範圍。基本上版主作為會員一份子本身可于任何帖留言表達其觀點,而就該等留言應可提供給會員更多透明度及操作要考慮的層面。會員如對留言認為有不恰當的地方,可如常在留言作出檢舉並註明理由,自有版主考慮。會員如認為/質疑版主未能適當履行其職務,亦可於投訴版投訴。

請勿濫用此舉報帖:
https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php? ...
如果你地真係有誠意請我去 投訴版投訴, 是否應該比條 link 黎?
似乎唔見有link!

智慧是理性解釋感覺, 藝術是感覺解釋理性. 兩者俱備不極樂也.
精選樓盤
引用:
原帖由 極樂心伴 於 2018-11-8 01:18 AM 發表

如果你地真係有誠意請我去 投訴版投訴, 是否應該比條 link 黎?
似乎唔見有link!
閣下已懂得往投訴版
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27835985

提示: 違規內容已被屏蔽

引用:
原帖由 hkpal 於 2018-11-8 09:36 AM 發表

閣下已懂得往投訴版
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27835985
請問我點樣愚弄會員呢?你 @個function set 左出黎唔係俾人用、咁放喺度做咩呀?我唔tag你, 我又點知你收唔收到我講嘅嘢? 真系好搞笑、你做版主幾耐?EQ咁低既,唔好俾我睇死你,一陣又話我辱罵板主,將我禁言 冇天理啦,霸權當道,大家入黎做個見證睇吓板主點樣打壓會員的言論自由

引用:
原帖由 imhkpal 於 2018-11-25 03:56 PM 發表

請問我點樣愚弄會員呢?你 @個function set 左出黎唔係俾人用、咁放喺度做咩呀?我唔tag你, 我又點知你收唔收到我講嘅嘢? 真系好搞笑、你做版主幾耐?EQ咁低既,唔好俾我睇死你,一陣又話我辱罵板主,將我禁言 冇天理啦,霸權當道,大家入黎做個見證睇吓板主點樣打壓會員的言論自由 ...
閣下已於投訴版投訴
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27870814
請自行在該版解決.

閣下另一分身以名字辱罵版主涉及違反版規7.
閣下被禁原因不是 「@個function set 左出黎唔係俾人用」, 在投訴版已有答案.
閣下如繼續辱罵板主,確實會有被禁言可能.

回覆 引用 TOP

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27892022&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share

版主 分身重生 咁樣明顯係無視制度啊

唔係七日禁言嗎??? 咁咪即係完全冇用囉個制度

以後仲有人會遵守版規嘅咩????

引用:
原帖由 johnlam881903k 於 2018-12-5 08:56 AM 發表
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27892022&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share

以後仲有人會遵守版規嘅咩???? ...

咁都吾ban都算了

禁言七天原來只係紙公仔

仲有皇法嗎??? ??? ???

引用:
原帖由 johnlam881903k 於 2018-12-5 08:56 AM 發表

以後仲有人會遵守版規嘅咩???? ...
首先,個處理機制首階段是只對參與違規的正、分身處分。當然如有人仍繼續長期漠視版規,版主是可以引用:

13. 一切以分身生事行為,一經查獲,全部(包括真身) acc 即時禁訪,不再通知. 生事前請三思 !
      (不接受是其家人或朋友所做的為理由及藉口,如為家人或朋友著想便不要生事)

14. 版主在長期觀察後,認為某會員違反理性討論原則,作出多次挑撥及攻擊言論,有關會員將會被即時禁言或禁訪 !

希望網民不要嚴人寬己,有會員之多個前身在一些版曾多次被禁甚至一有違規即禁,一樣可以繼續有新身在該版繼續討論,只要不違規便可以。

版主只是維持版面秩序,並對有會員試圖愚弄/誤導其他會員已適當地作出提醒,但請不要想到版主神通廣大。會員應對自己投資行為負責,對網上言論、消息「信定唔信,睇真啲先好信」。

引用:
原帖由 johnlam881903k 於 2018-12-5 09:01 AM 發表

咁都吾ban都算了

禁言七天原來只係紙公仔

仲有皇法嗎??? ??? ???
我不清楚第一幅圖的確實位置(如是另一個而沒處理,請提供連結),但之前有收檢舉類似留言,已有版主處理。

第二幅圖,或者閣下檢舉一次,以便版主們知道位置及跟進。

重申,希望網民們不要嚴人寬己。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hkpal 於 2018-12-5 10:17 AM 發表

首先,個處理機制首階段是只對參與違規的正、分身處分。當然如有人仍繼續長期漠視版規,版主是可以引用:

13. 一切以分身生事行為,一經查獲,全部(包括真身) acc 即時禁訪,不再通知. 生事前請三思 !
      (不接受是其家人或朋友所做的為理由及藉口,如為家人或朋友著想便不要生事)

14. 版主在長期觀察後,認為某會員違反理性討論原則,作出多次挑撥及攻擊言論,有關會員將會被 ...
你話我係國內地產版嗎?

我炒樓廿尻几年 從事地產業專業人員 中港物業無數

見中山AA誘購違規公寓

憑良心挺身而出 予以打擊 人做天看 天地可證

損害到貴司利益 得罪小人實為不幸!

你執法不公 令人失望

退一萬步而言 你身為執法者 難道就可以見到一個罪犯狂斬另人「疑犯」可以視而不見 輕輕放過

甚或樂見其成???

球證踢埋波 何以服衆???? ???

回覆 引用 TOP

再者:

1-我從來沒有分身 撐自己 攪人地
2-我從來無制圖咀咒異見人士

但一樣比人ban ban ban 完再ban

敢問版主你 何以有不同準則施予Model3???

引用:
原帖由 johnlam881903k 於 2018-12-5 10:31 AM 發表

你話我係國內地產版嗎?

我炒樓廿尻几年 從事地產業專業人員 中港物業無數

見中山AA誘購違規公寓

憑良心挺身而出 予以打擊 人做天看 天地可證

損害到貴司利益 得罪小人實為不幸!

你執法不公 令人失望

退一萬步而言 你身為執法者 難道就可以見到一個罪犯狂斬另人「疑犯」可以視而不見 輕輕放過

甚或樂見其成???

球證踢埋波 何以服衆???? ???

9076059 ...
引用:
原帖由 johnlam881903k 於 2018-12-5 10:38 AM 發表

再者:

1-我從來沒有分身 撐自己 攪人地
2-我從來無制圖咀咒異見人士

但一樣比人ban ban ban 完再ban

敢問版主你 何以有不同準則施予Model3???
如仍對本版版主處理上有什麼異議或不服,請往投訴版解決。

另提醒閣下勿再無故亂拷貝別人留言往其他帖子,本版有版規:
11. 嚴禁抄襲他人主題及內容.
     (包括私自複製別人帖子在其他主題內張貼)

對閣下提出意見/疑問,解釋至此。

引用:
原帖由 hkpal 於 2018-12-5 10:44 AM 發表

如仍對本版版主處理上有什麼異議或不服,請往投訴版解決。

另提醒閣下勿再無故亂拷貝別人留言往其他帖子,本版有版規:
11. 嚴禁抄襲他人主題及內容.
     (包括私自複製別人帖子在其他主題內張貼)

對閣下提出意見/疑問,解釋至此。 ...

多謝你回應

你誤會左了 我不是攪事的人 更加無時間去搞d小動作

等緊內房爆上 買多几層樓收租

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。