• 瀏覽: 12,136
  • 回覆: 24
  • 追帖: 3
我對這計劃十分有興趣
之前政府話六月底前有細節出台
家吓就快八月都唔覺新聞有提過
只有零星網站講吓3厘4厘7厘
好正呀…等等
我用goo掃一吓
原來政府新聞網真係六月底出咗
但啲內容同四月講時冇咩分別
又推到2018年……
%%%%%%%%%%%%%%%%%
http://www.news.gov.hk/tc/catego ... 21_195613.lin.shtml

年金計劃內部回報率4%

2017年06月21日

按揭證券有限公司4月宣布推出年金計劃,並委任獨立顧問驗證和核實計劃要點。有關工作已完成,按揭證券公司確認,可向投保人提供4%內部回報率。

顧問檢視了計劃的精算分析,包括分析方法、採用的模型和各項假設等,確認按揭證券公司的計算整體上穩妥。

基於獨立顧問的結論,按揭證券公司確認可向投保人提供4%內部回報率。以65歲投保100萬港元為例,男性和女性投保人分別可獲發約5,800元及5,300元每月固定年金。

財政司司長兼按揭證券公司主席陳茂波表示,年金計劃公布後引起社會廣泛關注和討論,當局注意到公眾提出的修改建議,會按審慎管理風險的原則考慮,包括適量增加計劃的100億元規模。

按揭證券公司總裁李令翔表示,爭取在2018年中推出年金計劃,現正制定計劃運作細節,包括銷售渠道和分配機制等。
%%%%%%%%%%%%%
今次冇講7厘了
現只講4厘,都高過定存好多
到底玩唔玩得過呢?

已經討論過了。
4厘只是內部回報率,不是用來分派給供款人。
供款人只能在15年內賺取5%回報,之後如果仍未死,就可以食長糧(5,800元)至死亡,食了其他已死的人原本應有的回報,但如果供款人死了,他原本應有的回報就給未死的人食了。明顯只是一個零和遊戲,以香港人平均壽命計,沒有賺什麼。

冇錯,係搵笨實

正是這樣
我就係想睇正苦出晒啲細節
同睇吓佢地點樣向啲老人家推銷這屯地哥年金計劃

引用:
原帖由 69冇氣抖 於 2017-7-31 10:36 AM 發表
冇錯,係搵笨實
69ching
你都有帖係講這年金
但為何回覆唔到?
是否我級數唔夠?

引用:
原帖由 財記士多 於 2017-7-30 10:01 PM 發表
我對這計劃十分有興趣
之前政府話六月底前有細節出台
家吓就快八月都唔覺新聞有提過
只有零星網站講吓3厘4厘7厘
好正呀…等等
我用goo掃一吓
原來政府新聞網真係六月底出咗
但啲內容同 ...
若然有好多65人仕覺得揾笨實,咁最好政府降低申請限額至45歲,我一定申請。

引用:
原帖由 luckyyyy 於 2017-8-3 12:55 PM 發表

若然有好多65人仕覺得揾笨實,咁最好政府降低申請限額至45歲,我一定申請。
真係45歲就差唔多

引用:
原帖由 財記士多 於 2017-8-3 12:31 PM 發表

69ching
你都有帖係講這年金
但為何回覆唔到?
是否我級數唔夠?
我都唔知源因

本周又有謀體推介
http://www.etnet.com.hk/mobile/t ... amp;secalias=wealth

面對排山倒海的退休潮,香港政府終於有德政了,那就是政府年金!

我一直認為,香港政府推出的iBond(通脹掛勾債券,保證利率1厘),又或者針對65歲以上長者推出的Silver Bond(銀色債券,保證利率2厘),都是不俗的退休投資工具。

只可惜,無論iBond或銀債,供應實在太少,加上保證利率只有一厘和兩厘(銀債的保證息率為兩厘),更甚的是,兩者的年期都只有3年,偏離退休需要長期穩定收入的大原則。

終於,政府早前公布,正在研究推出可以支取至終身的政府年金,我認為這絕對是退休人士的喜訊。

按照目前披露的資料,這次由按揭證券公司牽頭的政府年金計劃,主要有兩大特徵,第一是終身保障,第二是一筆過投資,而且,投資後的第二個月已經可以支取年金,絕對是針對退休人士的需要。另外,入場門檻不會太高,估計20-30萬港元便可,但會設100萬港元為上限。

但有一點要注意的是,構思中的政府年金要65歲才可以入場,並保證最少可取回本金的105%,按每年本金率大約7%計算(按證公司的估計),支取15年,即到了80歲時就回本。

但從另一個角度看,如果這時「拜拜」就最唔抵了,但如果閣下長命百歲,那你就最著數了,而這也是年金的遊戲規則。

早前我提過,年金計劃其實是退休保險的一種,它的好處是保本和回報穩定,退休的時候可以每月定時定額獲發現金,直至入息期結束,又或者自訂收取年金的年期或直至終身(即是自製長俸),這種是食息又食本的退休方案,又等於自製長俸。

但年金有少許缺點是,每月發放的現金是固定的,未必可以抗通脹(如有的話)。不過,如果大家有排都未到65歲,但就想退休,等唔切政府推出的年金,其實,私人市場也有類似產品,下次再跟大家比較下兩者的優劣。

作者電郵:lkslo@yahoo.com

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
又一個話每年有7%回報

其實好似d公務員食長糧咁。。好似超過75 歲你贏。。短過75 歲輸比政府

引用:
原帖由 財記士多 於 2017-8-6 11:37 AM 發表
本周又有謀體推介
http://www.etnet.com.hk/mobile/tc/lifestyle/article.php?catalias=retirement&id=48141&secalias=wealth

面對排山倒海的退休潮,香港政府終於有德政了,那就是政府年金!

我一直認為, ...
作者是說
"按每年本金率大約7%計算(按證公司的估計),支取15年,即到了80歲時就回本。"
不是7%回報,讀者如果將它解讀為"7%回報",是讀者的錯誤,與人無尤。不過,其實正確的寫法是“年金率7%”(Annuity),它的意思是將105%除了15年,每年就有7%,不是什麼回報。

引用:
原帖由 wahcli 於 2017-8-6 10:39 PM 發表

作者是說
"按每年本金率大約7%計算(按證公司的估計),支取15年,即到了80歲時就回本。"
不是7%回報,讀者如果將它解讀為"7%回報",是讀者的錯誤,與人無尤。不過,其實正確的寫法是“年金率7%”(Annuity) ...
收到  thx ching
7%係回本
唔係回報

65歲放低$1000000給政府
15年後一共可取回$1050000
如未夠15年死咗都保正後人可最取回餘額。
例:
64歲瓜柴,
後人仲可取回餘額$75600

你放低一百萬比政府(15年)
政府保正你有五萬元回報
你越長命就越着數
由(80歲)開始
每多一個月就多$5800

重點係响80歲嗰處
因到80歲(須時15年)時回報只是五萬元
用15年既時間只有五萬元

有本事可活過80歲啲回報先慢慢咁
每個月每個月比你
15年期間一百萬備鎖住
早排新界皇先剛走咗,行年先係80歲
(有興趣想加入這年金計劃一定一定要想到清清楚楚佢既回報和自身既壽命,正所謂人生有幾多個15年)

引用:
原帖由 財記士多 於 2017-8-7 10:17 AM 發表
重點係响80歲嗰處
因到80歲(須時15年)時回報只是五萬元
用15年既時間只有五萬元

有本事可活過80歲啲回報先慢慢咁
每個月每個月比你
15年期間一百萬備鎖住
早排新界皇先剛走咗,行年先係80歲 ...
完全認同

是不是個個月有息收,之後死左舊錢俾仔女?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]