• 瀏覽: 330,125
  • 回覆: 1,270
  • 追帖: 154
請問海外買家購買commercial property是否不用繳額外印花稅?同埋是否可以買二手commercial property?好像無咩人討論這類物業,是否有些弊處或特別麻煩的地方?

回覆 引用 TOP

熱賣及精選

提提大家,如果你地今期付council rate有困難,可以申請遲些交,每一個唔同council寄來的instalment notice都附有一封類似的信。

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2020-1-25 10:46 AM 發表

幫人睇樓睇得多,今次輪到幫自己個女睇佢計劃買的第一間屋。10773065
恭喜樓主!亞女真係懂事,工作一年就有買屋打算,可喜可賀!
眼見香港既情況,為左小朋友打算下年移民澳洲墨爾本, 入左PR return application,希望順利,準備睇下屋,無意中睇到樓主既分享,真係學左好多野,謝謝你花時間無私分享!

原本睇西區 point cook house ,主要因為好朋友住個區,方便照應,但睇學校時又覺東區較好,但budget 有限真係好頭痛。

引用:
原帖由 s11052003 於 2020-7-27 13:38 發表

恭喜樓主!亞女真係懂事,工作一年就有買屋打算,可喜可賀!
眼見香港既情況,為左小朋友打算下年移民澳洲墨爾本, 入左PR return application,希望順利,準備睇下屋,無意中睇到樓主既分享,真係學左好多野,謝謝你花時間無私分享!

原本睇西區 point cook house ,主要因為好朋友住個區,方便照應,但睇學校時又覺東區較好,但budget 有限真係好頭痛。 ...
小小見意,如果考慮到學校問題,最好住東區,免得日後再搬一次,搬屋麻煩是其次,舉例校區升值幅度每年高point cook 2%,樓價差幅愈來愈大,日後換樓愈來愈困難。
Point cook 好處係大把新屋可選擇,同價在東區你可能只可以買間兩房校區舊unit, 但子女教育就無需再擔心。我的理論是,有天你子女長大你想住point cook新屋一換一無難度,反轉來說到你感受到東西區學校及學生的分別時想搬去東區,一換一容易嗎?

回覆 引用 TOP

上年有個印度朋友就係由point cook搬咗去Mt. Waverley, 因為子女都相繼入中學,佢已經冇能力買東區只可以租,本身租係無問題,佢亦把point cook的house放租,先知道該區叫不起租,因為租盤供應量很多,要落好多價先有人有興趣睇屋,這是疫情前的事,佢間十年屋兩三個月都未租得出,另一方面係大部分西區物業本身樓價並不高,現在利息咁低,以澳洲人平均收入不難在該區買樓,咁什麼人會去租呢?租客質素又如何呢?他們做什麼工作呢?
自從政府三月立例六個月內因為疫情關係,房東不能踢租客,就算他們不交租,這法例剛剛再extend多三個月到今年底,有多少租客有錢都唔交租?有多少租客工作沒受影響都要求房東減租?我接觸到的個案大概都見到什麼區域影響最大。疫情過後房東要求租客background肯定會更加嚴格,
東西區分別有多大及什麼區域才是比較保障的投資,都是在投資前應該好好了解才決定。

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2020-8-23 07:09 AM 發表

上年有個印度朋友就係由point cook搬咗去Mt. Waverley, 因為子女都相繼入中學,佢已經冇能力買東區只可以租,本身租係無問題,佢亦把point cook的house放租,先知道該區叫不起租,因為租盤供應量很多,要落好多價先有人有興趣睇屋,這是疫情前的事,佢間十年屋兩三個月都未租得出,另一方面係大部分西區物業本身樓價並不高,現在利息咁低,以澳洲人平均收入不難在該區買樓,咁什麼人會去租 ...
同意東西區的分別👍但租客好壞區區有😁西區也有好租客️睇你好唔好彩😇

引用:
原帖由 susanna18 於 2020-8-24 19:58 發表

同意東西區的分別👍但租客好壞區區有😁西區也有好租客️睇你好唔好彩😇
當然東西區都有好租客。

回覆 引用 TOP

Melbourne CBD 兩房以下租盤4000+,這是沒有海外學生及沒有人在CBD返工的後遺症,租金叫價下跌兩三成,
希望大家順利過渡。

回覆 引用 TOP

我有一間apartment 在brunswick放租
請問根主有無負責任的agent 介紹
現在的agent 真係忍左佢3年, 今次我在疫情我主張減租, 但agent 話個租客無回覆
跟住話佢地唔續約
咁我自己主動上網搵到個租客傾, 佢地話已經request 左幾次減租, 但我一次都無收到過
曾經重有好多野叫佢地跟都無覆我
明顯agent 係想租客退租, 我要出錢出新adv 同再收我多D 錢
....忍無可忍了
謝謝

回覆 引用 TOP

請問樓主, melbourne 的apartment如何自住, 是否超過6個月就要收空置稅, 當地政府如何介地空置單位?

請問樓主, melbourne 的apartment如何自住, 是否超過6個月就要收空置稅, 當地政府如何介地空置單位?

回覆 引用 TOP

Hi 樓主,估唔到li個post由2017年去到2020.... 希望可以繼續落去....今日再睇番,樓主真係無私....我係2019年的時候睇,之後香港太多嘢發生都冇再追落去。
Anyway, 希望樓主一切安好!
利申:我仲係香港,反而我其中的屋企人已經去咗UK! 

引用:
原帖由 wc1988 於 2021-3-9 03:33 PM 發表

Hi 樓主,估唔到li個post由2017年去到2020.... 希望可以繼續落去....今日再睇番,樓主真係無私....我係2019年的時候睇,之後香港太多嘢發生都冇再追落去。
Anyway, 希望樓主一切安好!
利申:我仲係香港,反而我其中的屋企人已經去咗UK! 
現在UK樓升,墨爾本樓跌

hello
引用:
原帖由 olo 於 2020-12-26 02:22 AM 發表

有空置稅?
我知加拿大有。墨爾本都有乜?

hello

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]