• 瀏覽: 330,529
  • 回覆: 462
  • 追帖: 154
引用:
原帖由 hl1723 於 2021-4-7 01:08 發表

即係你意思有D區治安比較差?
https://www.crimestatistics.vic. ... -crime-data-by-area

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 hl1723 於 2021-4-7 12:50 發表

入屋的通常是什麼罪案?
我們遊客和移民 會不會有危險?
小偷,因為house容易入屋。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 海馬先生 於 2021-4-7 18:57 發表

另外想問買舊屋拆左自己重建化算嗎?謝謝
自住就沒有化不化算,千金難買心頭好。至於投資就50/50,上兩星期看了一次Auction, 一地650sqm,戶主拆了間舊屋建兩間四房townhouse, 地價約值1.3M, subdivision cost 50k, 拆屋20k, building cost 約800k 兩間,失去一年租金收入加借錢建屋利息50k, 後面嗰間auction先賣到1.1xM, 仲要比CGT.....
你話化唔化算?
最化算係builder !!

引用:
原帖由 海馬先生 於 2021-4-7 21:41 發表

多謝樓主的分享,再想問Ringwood或Ringwood East住得過嗎?治安可以嗎?有冇投資潛力呢?Wantirna又如何?
我呢啲老移民,雖然依家Ringwood都唔平,但從來沒考慮過,因為早年並不是什麼好區,印象好深。至於Wantirna就比較好,但無火車站,講自住我比較prefer.

引用:
原帖由 海馬先生 於 2021-4-7 22:23 發表

樓主可否講多些你對Ringwood的深刻印象?
首先,我近年來去Ringwood次數唔多,只知已經有不少華人居住,因為東區啲樓貴,買家被愈推愈東。早年我比較多去Ringwood, 年青失業人口高,工廠多,治安差。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 海馬先生 於 2021-4-7 22:17 發表

在東區自住的話,以1.2-1.4m的budget買雙層house(not townhouse)有那些區可以選擇呢?
Whillers Hill, Vermount South. 都可以

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 海馬先生 於 2021-4-7 22:44 發表

自住又有投資潛力的有那些提意呢?
Sorry, 我唔會隨便講邊區有投資潛力,在同一區同一條街都可以一間比另一間有潛力。想有投資潛力,不外乎幾樣因素,交通,治安,學校,shopping, 我會加多樣中國移民是否喜愛該區。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 海馬先生 於 2021-4-7 22:44 發表

自住又有投資潛力的有那些提意呢?
不要考慮土地供應多的區域。

引用:
原帖由 海馬先生 於 2021-4-8 11:55 發表

Wantirna有很多土地供應??
資訊發達,網上尋找資料並不困難。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 海馬先生 於 2021-4-14 14:29 發表

請問樓主,單層定雙層house比較保值呢?謝謝
house保值在於地價,並非單雙層,建築物隨著時間depreciate, 地價就相反,
要高保值就要地價升幅遠大於建築物貶值。

引用:
原帖由 海馬先生 於 2021-4-15 01:37 發表

請問樓主有那些區地價升幅遠大於建築物貶值?先前你提及過Wheelers Hill同Vermont South,還有其他可供參考嗎?謝謝
這個答案不是單純地區的分別,還要加上地價及建築物的價錢,同區一塊地剛花錢一百萬建一間新屋跟原地上一間四十年舊屋,後者地價升幅當然遠大於建築物眨值。決定升幅變數太多,不是一問一答就能致富,是要對澳洲各區域社區的了解,建築結構的了解,稅務的了解,維修的了解,政府政策的了解。。。。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 海馬先生 於 2021-4-15 13:07 發表

再次謝謝樓主解說,那麽有那些地區可供參考,東區範圍太廣了!
每個人要求不同,要不要校區,購物方便,近火車站,華人多,返工距離,介唔介意舊屋,把大部分資金放在地價上還是屋價上,老實說你的budget如果選擇東區house要離CBD30km打後, 要求以上的條件大部份都冇,沿住burwood highway Wantirna或打後係可以考慮,Ferntree Gully, Boronia, Scoresby, Bayswater等都會有啲較新house。如果唔介意舊屋,Forest Hill, Burwood East, Mulgrave 買間四五十年+樓,你的錢就有八九成投資在地價上,升值能力會較高,依家個個星期唔同價,呢三區今日比你買到,下個月可能已經out你budget, good luck.
但係如果你接受到townhouse, Glen Waverley,
Mount Waverley, 就會係我首選。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 海馬先生 於 2021-4-15 16:19 發表

嘩!十分有用的資訊。再次感謝樓主!

500sqm以下地是否冇咁有投資價值?大過600sqm的又怕將來老左難打理!有些400-450sqm所謂house又買得過嗎?
你既買自住屋方向錯咗,
自住選擇講求自己需要,
地大地細投資價值等我會放在很後位置,屋內間格及結構,社區環境配套,治安,購物,食店種類,公共交通,學校。。我都會放最前。
如果講投資,400sqm的地都可以比1000sqm的地升幅大,location才是重點。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]