註冊 登入

[海外置業] 澳洲墨爾本物業投資知識交流區

Oh IC, thank you.  Its valuable information

I think the Aust govt is giving people only 2 choices, ie be tax-resident and pay aust taxes, or if not, the ATO will get you to pay other taxes, and in full, like CGT

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 travelly 於 2017-8-4 03:06 PM 發表

are you a citizen or have you attained PR status?  if not, I think you may not buy land, or you may need FIRB prior approval.
我係citizen呀,可惜响香港通常都係賣apartment多

各位,我買左黃金海岸apartment, 請問那一間agent 收18%做airbnb?

引用:
原帖由 wiseguy88 於 2017-8-5 11:55 AM 發表

各位,我買左黃金海岸apartment, 請問那一間agent 收18%做airbnb?
放airbnb 好過放做月租?

引用:
原帖由 Kim679 於 2017-8-5 12:03 PM 發表

放airbnb 好過放做月租?
因為我想間吾中去住下,又可買傢具,長租就無可能去住了。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 i_m_chris 於 2017-8-5 11:33 AM 發表

我係citizen呀,可惜响香港通常都係賣apartment多
係citizen就上澳洲網揾澳洲agent買啦

引用:
原帖由 澳洲電器佬 於 2017-8-5 12:55 PM 發表

係citizen就上澳洲網揾澳洲agent買啦
但係咪要親身飛去澳洲攪手續?有冇好網推介?我識realesrate咋~

引用:
原帖由 i_m_chris 於 2017-8-5 01:00 PM 發表

但係咪要親身飛去澳洲攪手續?有冇好網推介?我識realesrate咋~
我都係用佢足夠了,
買咗揾澳洲律師代勞應該可以,
不用飛過来,選擇多好多,
香港啲盤。。。。。!!!

引用:
原帖由 澳洲電器佬 於 2017-8-5 01:19 PM 發表

我都係用佢足夠了,
買咗揾澳洲律師代勞應該可以,
不用飛過来,選擇多好多,
香港啲盤。。。。。!!!
律師嗰度點揾?agent揾埋?

引用:
原帖由 i_m_chris 於 2017-8-5 16:18 發表

律師嗰度點揾?agent揾埋?
你可以叫agent 介紹,
我用開華語律師約收一千澳元,
鬼佬會收貴些少。

提示: 違規內容已被屏蔽
想請教ching, 我知道買澳洲樓每季都有很多雜費(例如,排污費,市政規劃費,土地費。。), 怎樣計算?
本人揸PR, 香港工作,諗住澳洲置業自住頭兩年,之後搵agent 放租,請問agent 收費?獲得租金要繳交多少俾政府?

引用:
原帖由 babysitter_2017 於 2017-8-6 13:30 發表

想請教ching, 我知道買澳洲樓每季都有很多雜費(例如,排污費,市政規劃費,土地費。。), 怎樣計算?
本人揸PR, 香港工作,諗住澳洲置業自住頭兩年,之後搵agent 放租,請問agent 收費?獲得租金要繳交多少俾政 ...
我返屋企睇下啲單再覆你。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2017-8-5 03:13 PM 發表

你可以叫agent 介紹,
我用開華語律師約收一千澳元,
鬼佬會收貴些少。
咁我試吓上網揾吓,我個case係一兩年番澳洲住,所以想响返之前買定地方先~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 babysitter_2017 於 2017-8-6 13:30 發表

本人揸PR, 香港工作,諗住澳洲置業自住頭兩年,之後搵agent 放租,請問agent 收費?獲得租金要繳交多少俾政 ...
睇返我張單,未計水費,water supply and sewerage charge,
$130/3month, parks charge$100/12month.
Council rate 每估價一百萬元樓,
交$1700一年。
電and gas supply charge未計電gas費,各二十元/1 month。
Land tax 係自住果間免付,
投資的記得要超過二十五萬地價才要付,你買三兩間CBD apartment都應該未需要付,個rate 唔高但我唔記得。而租金稅我只熟本地稅,是以我租金收入on top of 我income計,
但可先扣去供樓利息費用,維修及一切有關租務支出例如agent fees來計算,而agent management fees 約5-7% 你的租金。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。