• 瀏覽: 297,747
  • 回覆: 1,203
  • 追帖: 152
引用:
原帖由 Yahoo888 於 29-1-2020 09:50 AM 發表

係東,東南,唔好話4000呎,依家6000呎地都唔一定可以subdivide, 間屋好舊,裝修要預十萬八萬,邊區唔講住~
間屋應該係原本的前屋,相片見到有driveway 去後屋,應該已subdivided. 塊地應該係原本800sqm. 呢間70年代屋幾好。加個toilet / shower 重增值。👍 前後fence 左加前院paved 重易打理。

熱賣及精選
引用:
原帖由 icantstop 於 2020-1-29 12:56 發表

間屋應該係原本的前屋,相片見到有driveway 去後屋,應該已subdivided. 塊地應該係原本800sqm. 呢間70年代屋幾好。加個toilet / shower 重增值。👍 前後fence 左加前院paved 重易打理。 ...
全中

引用:
原帖由 Yahoo888 於 29-1-2020 11:10 AM 發表

全中
有幸交流。

呢款屋好似eastern suburbs, 或North. 如果係Greensborough, Ringwood, 或Heidelberg 等,就好正。有D hilly, 唔似係west. 純緒吹水!😹

引用:
原帖由 icantstop 於 2020-1-29 13:17 發表

有幸交流。

呢款屋好似eastern suburbs, 或North. 如果係Greensborough, Ringwood, 或Heidelberg 等,就好正。有D hilly, 唔似係west. 純緒吹水!😹
我一向喜歡東區

回覆 引用 TOP

昨天同投資朋友吹水,佢兩間投資物業都中招,同大家分享下,一間係Sunbury house, 早幾年三十幾萬買入,因在於價位低的區域,已有十萬元的升值幅度,佢一直作出租,但西面平區我一向擔心的不是它們的升值潛力,而係租客質素,我的朋友同我講租客已多月冇交租,上了法庭出了文件也不走,下一步是要警察幫手入屋趕人,行到呢一步間屋會唔會被有意破壞都未知!
佢另一間係North Melbourne apartment, 非常近火車站,早兩年剛收樓時都同我講回報高出租快,點知昨天再問佢已經變成另一回事,雖然兩年樓但四個月找不到租客,原因係附近有apartments 不斷落成,一放租就一百幾十個一齊出,市場跟本消化唔晒,朋友話就算落價都冇客!
我之前講過,要買屋村式townhouse 或apartments投資, 一定要買區內優質盤,座向,views, 樓層,都要比其他單位優勝才能突圍成功租出,當然租金叫價是重中之重。

回覆 引用 TOP

長知識,多謝分享!

呢排澳洲樓價升,但墨爾本CBD嘅apartment冇升好多嘛?

CBD租盤多,咁租都應該唔貴啦!?

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
想問西區 Tarneit, Truganina 潛力如何?
最近香港不少地產推呢兩區。

仲有,因為非本地人不能買舊樓,咁其實好似舊樓係益local?咁究竟買舊樓有咩比新樓好?

引用:
原帖由 fbe27c8d57c532 於 2020-3-9 18:50 發表

仲有,因為非本地人不能買舊樓,咁其實好似舊樓係益local?咁究竟買舊樓有咩比新樓好? ...
https://www.homely.com.au/truganina-wyndham-melbourne-greater-victoria
https://www.homely.com.au/tarneit-wyndham-melbourne-greater-victoria

我之前post講過多次又平又新的代價,我個人不會考慮,用投資角度看,租客素質,空置率高,土地無限供應,公共設置缺乏等等都不是我杯茶,這並不代表不會升值,但沒有被搶購推高的基本因素。
外國人不能買二手樓不是誰有較多利益問題,政策係保障二手樓不會被外國人推高,及令建築行業有更大支持,制造就業。

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2020-3-9 05:22 PM 發表

https://www.homely.com.au/trugan ... ne-greater-victoria

https://www.homely.com.au/tarnei ... ne-greater-victoria

我之前post講過多次又平又新的代價,我個人不會考慮,用投資角度看,租客素質,空置率高,土地無限供應,公共設置 ...
明白。但觀望東區,東南區已升到買唔起。
有地產商就將呢啲西面新區比作point cook, 話以前point cook都冇人要,而家就已經升左多。
所以如果考慮上行嘅”空間”, 會唔會西區會大啲(當然,正如樓主所說,要睇下時機同社區發展)

引用:
原帖由 fbe27c8d57c532 於 2020-3-9 18:50 發表

仲有,因為非本地人不能買舊樓,咁其實好似舊樓係益local?咁究竟買舊樓有咩比新樓好? ...
舊樓有咩比新樓好?
不可以用不同區分比較,
我舉一個例子,同一個區同一個價錢可以買一間五十年三房舊屋或全新四房townhouse但土地面積是前者的四分一,
前者你把資金的九成放在土地價值上,後者你把資金的三成放在土地上,七成放在建築費及builder利潤上,短線後者租金收入會大幅比前者高及容易租出,現金流較大。長線前者升值能力比townhouse高很多。不同取向的投資者有不同選擇而已。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fbe27c8d57c532 於 2020-3-9 19:35 發表

明白。但觀望東區,東南區已升到買唔起。
有地產商就將呢啲西面新區比作point cook, 話以前point cook都冇人要,而家就已經升左多。
所以如果考慮上行嘅”空間”, 會唔會西區會大啲(當然,正如樓主所說,要睇下時機同社區發展) ...
point cook 你上網睇睇,租盤超多,租唔起價,空置期好耐,全部都係錢,這些都要在考慮之內。

樓主你好,請問Springvale這地方易不易租出? 我有間$398,000 apartment 2 bedroom apartment 四月或五月settle,行幾分鐘就到火車站

引用:
原帖由 byronlaiyin 於 2020-3-9 19:59 發表

樓主你好,請問Springvale這地方易不易租出? 我有間$398,000 apartment 2 bedroom apartment 四月或五月settle,行幾分鐘就到火車站
先不要擔心某區域易不易租出,每一區都有租客,一切在於你的物業質素及叫價,如果係我會擔心座apartment幾多間同期settle多於區域問題,
如果有十間同期settle可能有六七間同時放租,二十間settle就有十幾間爭客,想快租出就要睇住同期租盤的叫價來打。

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2020-3-9 05:50 PM 發表

point cook 你上網睇睇,租盤超多,租唔起價,空置期好耐,全部都係錢,這些都要在考慮之內。
多謝樓主分析,請問北面同西面比較,是不是北面都比較好,感覺上北面屋舊,地好大塊,是否因為山多?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]