註冊 登入

[海外置業] 澳洲墨爾本物業投資知識交流區

引用:
原帖由 芝心批 於 2018-1-15 21:11 發表

我無pr 好似吾買得二手old house?  
一句講晒,呢個價我唔會買佢。

熱賣及精選
引用:
原帖由 shitload69 於 2018-1-15 21:34 發表

Ching, 近排睇一個 clayton 新盤,有apartment 及townhouse, 呢區你有咩睇法? Apartment 係呢區會5會 oversupply ? 如果放租 ok 嗎?
利申: non PR 新手
Jackson Green?

引用:
原帖由 shitload69 於 2018-1-15 21:34 發表

Ching, 近排睇一個 clayton 新盤,有apartment 及townhouse, 呢區你有咩睇法? Apartment 係呢區會5會 oversupply ? 如果放租 ok 嗎?
利申: non PR 新手
Clayton 好hot, 我睇好。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 芝心批 於 2018-1-15 21:33 發表

better ?
明天同你睇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 從來冇帶我飛 於 2018-1-16 00:40 發表

冇啦

琴日先同朋友食飯. 佢係ashwood起townhouse, 180sqm. 賣1.2m. 又有朋友係preston起,240Sqm, 賣1.5m. 80萬冇咩好買melbourne
所以我咪話20-30km囉。

引用:
原帖由 從來冇帶我飛 於 2018-1-16 00:35 發表

15年後啦
十四年都唔升?第十五年先升?

引用:
原帖由 chriss20130711 於 2018-1-16 01:16 發表

其實所有賣比non resident 的一手,都非常overpriced , 都吾知幾時升到買價!
又唔可以咁講,沒有一手樓只賣比非居民,本地人都有權賣。但去得香港賣的都是在本地不是太搶手的貨。

引用:
原帖由 芝心批 於 2018-1-15 21:33 發表

better ?
一樣,800k budget 買好些location 吧。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 shitload69 於 2018-1-15 22:04 發表

Eastwood?
Good location, 價錢可以。有力再上。

引用:
原帖由 從來冇帶我飛 於 2018-1-16 08:31 發表

Ashwood米20幾公里囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 從來冇帶我飛 於 2018-1-16 08:29 發表

係吖
沒論點,不合邏輯,隨你說吧。

引用:
原帖由 shitload69 於 2018-1-16 10:24 發表

多謝 ching 意見。Agent 話 apartment 2房可以租到 aud 450/week,我睇location應該學生客為主,呢個租值可信嗎?附近有咩 apartment 可比較?
450應該得,如果當時多租盤就減20. 留意問清楚on going fees.你可上realestate.com.au睇現在租盤價,但不代表到時market一樣,

引用:
原帖由 gangbi 於 2018-1-16 10:32 發表

搵外國人老親,但只要hold 10年以上,幾乎可以肯定必贏
我會睇三至五年打和。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 從來冇帶我飛 於 2018-1-16 11:41 發表

何來冇結論呢?我剩係睇下我係carlton, parkville, cbd既樓有幾難租就知
我都有貨,十五年升一倍,何來不升?

引用:
原帖由 chriss20130711 於 2018-1-18 00:06 發表

想問下呢度師兄,在澳洲賣樓的有關政府稅務如果計算?希望成交前想多一步
我只熟本地人稅務,你可作參考。keep 層樓超過一年,cgt減半,稅率以income tax rate 計算,如賠錢賣可用作日後賺錢項目的金額底消。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。