註冊 登入

[海外置業] 澳洲墨爾本物業投資知識交流區

想問香港有咩途徑可以買到land&house package? 我見D廣告都係sell apartment~

熱賣及精選
引用:
原帖由 travelly 於 2017-8-4 03:06 PM 發表

are you a citizen or have you attained PR status?  if not, I think you may not buy land, or you may need FIRB prior approval.
我係citizen呀,可惜响香港通常都係賣apartment多

引用:
原帖由 澳洲電器佬 於 2017-8-5 12:55 PM 發表

係citizen就上澳洲網揾澳洲agent買啦
但係咪要親身飛去澳洲攪手續?有冇好網推介?我識realesrate咋~

引用:
原帖由 澳洲電器佬 於 2017-8-5 01:19 PM 發表

我都係用佢足夠了,
買咗揾澳洲律師代勞應該可以,
不用飛過来,選擇多好多,
香港啲盤。。。。。!!!
律師嗰度點揾?agent揾埋?

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2017-8-5 03:13 PM 發表

你可以叫agent 介紹,
我用開華語律師約收一千澳元,
鬼佬會收貴些少。
咁我試吓上網揾吓,我個case係一兩年番澳洲住,所以想响返之前買定地方先~

回覆 引用 TOP

其實如果買可能自住物業,邊類型會較好?大家有冇推介?

想問吓~我遲吓搬去澳洲會租樓先,可唔可以响香港透過domain, real estate 呢D網站預租或reserve定個單位架? 定一定要人在當地先得?

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2018-3-10 12:24 PM 發表

要看業主吧,在我角度你人不在工又未有,要有業主肯租比你唔租比其他人,除非間屋殘到冇人想租又或者你預付六個月以上租金,否則機會不大。
我唸住揾有manager既apartment~會唔會易D?
我都唸住預繳租金架啦,但唔知肯唔肯預留~去到當年先揾樓租好多uncertainty~唉~
問多句,而家澳洲興半年定一年租約?

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2018-3-10 01:31 PM 發表

House 一般一年,CBD apartment 可以半年,其實澳洲有代人驗樓inspection 服務,收幾十蚊一次,
不用親身到步,但租唔租比你係另一問題。
我target apartment 租半年,再利用嗰半年買樓
希望有人肯預留俾我,最壞情況我住airbnb先之後揾樓租~
想問兩星期夠唔夠揾屋租?

黎緊會响澳洲買樓~
如果俾你揀買location好apartment定location 嘛嘛嘅house?
俾D意見呀^^

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2018-4-13 07:54 AM 發表

去旅行前分享小弟小小投資項目,兩年前樓花三房$600K起,四房$700K起,小弟入咗貨,今年下半年完工,新價以經升咗約50%,所以點解我成日叫人唔好買apartment, 你有本錢買樓投資,反正可以買新樓,就唔好 ...
townhouse項目? 
原來townhouse都好過apartment, 謝分享兼祝旅途愉快~

回覆 引用 TOP

請問Melbourne 市中心算唔算apartment 供應過多區域?

樓主熟唔熟Sydney樓市?有冇好提議?

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2018-9-6 04:32 PM 發表

其實你知唔知你個盤location係邊?投資前有些基本功課一定要做。我係apartment淡友,再加上CBD, 再加上今天又多兩間銀行加息,再再加上樓市在下跌中,不買就已賺。 ...
同意~我決定等多一年下年先出動睇樓~同埋我都放棄買apartment, 寧願買遠少少嘅house 好過~

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。