• 瀏覽: 333,940
  • 回覆: 463
  • 追帖: 154
引用:
原帖由 Kim679 於 2017-10-10 19:02 發表

想請教下一般會計師收費如何?同CBD現在租務又如何?
上兩個星期post我講過Melbourne CBD租務. 我個會計師每個物業收約二百澳元。

熱賣及精選
引用:
原帖由 Kim679 於 2017-10-10 19:48 發表

請問會計費用包括咩呀?年結報稅?
我會先計晒break down 俾會計師。。
每個物業租金收入,利息支出,
所有可退稅支出,而會計師會幫我加上物業的各樣depreciation,同check 下我啲單據是否正確,然後入電腦send 去ATO, 可否退稅或補交稅立刻知道,退稅就兩星期內收錢,補稅就要六個月內交。

引用:
原帖由 adrian30nov 於 2017-10-12 14:57 發表

我明年年中墨爾本收樓,想問會計大概收費多少?唔該大家!
我之前幾個post講過.

引用:
原帖由 Kim679 於 2017-11-16 20:31 發表

現在租務市場還是很差嗎?有租客應該儘快出租還是等一月旺季較好?
永遠都是盡快租出好,除非租金要減到不合理水平或租客background check不滿意,
否則等到一月都冇咗兩個月租。

引用:
原帖由 Kim679 於 2017-11-17 13:51 發表

如果計稅多面,出租後要交稅,應該繼續放錢係offset 戶口扣利息,定唔放錢係off set acct 交多d供樓利息去扣稅好呢?
咁要自己計下租金收入係要交幾多稅率,你收入超十八萬交45%同你收入三萬交19%都唔同,仲要考慮供樓利率多少比較,同埋如果你唔放offset account, 資金回報高唔高於供樓利率,在我一無所知下沒法答你行邊面。

引用:
原帖由 從來冇帶我飛 於 2018-1-14 10:31 發表

傻. 買Apartment. 唔識唔好來澳洲啦. 如果你買左golden age既項目都勉強好小小. 其他,等輸錢
Golden age Sky One 我唔睇好,六十幾萬兩房仲冇車位,
即買即輸。跟本呢兩三年Box Hill apartment 就嚴重overpriced.

引用:
原帖由 Heyhey2013 於 2018-1-15 03:38 發表

可能我少見D靚景所以特別鐘意Melbourne d 景色,或者長期住係澳洲D人會見怪不怪,但我少見既就始終好欣賞個景色

可惜無得住,益晒租客
靚景

引用:
原帖由 Heyhey2013 於 2018-1-15 03:38 發表

可能我少見D靚景所以特別鐘意Melbourne d 景色,或者長期住係澳洲D人會見怪不怪,但我少見既就始終好欣賞個景色

可惜無得住,益晒租客
你間兩房有幾多sq?

引用:
原帖由 Heyhey2013 於 2018-1-15 10:03 發表

77sq m

我想以Melbourne standard 可能比較細,我見附近有2房竟然去到100 sq m 以上,有D都80多

不過我隔離個楝仲貴,2房好似要$950,000,不過大過我呢度,好似88sq m 咁上下,但個lump sum就大好多啊!
77sq 不算細,有這景當然租出容易,恭喜。

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2018-1-15 12:21 發表

77sq 不算細,有這景當然租出容易,恭喜。
什麼budget?

引用:
原帖由 芝心批 於 2018-1-15 14:13 發表

800k 內
睇Melbourne東面20-30km內townhouse, 一年升10-20%不是夢.

引用:
原帖由 芝心批 於 2018-1-15 15:13 發表

係未walkin 搵地產agent ?
上realestate.com.au揾出心水盤,在找出該盤的agent, 如果你walkin 入agent,佢地只可介紹佢地啲盤比你,未必係好野。

引用:
原帖由 芝心批 於 2018-1-15 16:38 發表

Ching, jubilee 諗吾諗得過,會吾會太吊腳
咩價?

引用:
原帖由 芝心批 於 2018-1-15 18:53 發表

先不講價錢,在買這些新區前要research離市中心多遠,還有超市,中小學,public transport, 你那個是新區中的新區乜都唔近,新地新屋在未來幾年無限供應。。。幾年後先可能有間child care, 咁乜野人乜野原因會租你間屋?租要比人平吧!ok, resale value, 四面八方仲有地賣仲有新屋,點解要買你果間要俾full stamp duty? 又要平賣吧!
講返價錢,貴!可以在近市中心買間舊house地大你50%,在沒有新地供應的情況下,地價升幅一定比你果間升快很多。
就算你話你只能買新不能買舊,也要買週邊配套成熟的,
child care, 小學,最好步行十分鐘內,否則會少了一班young family 租客買家。
my two cent.

引用:
原帖由 從來冇帶我飛 於 2018-1-15 20:32 發表

買左docklands?俾人呃左喇你
又唔可以咁講,總會升。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]