• 瀏覽: 380,768
  • 回覆: 551
  • 追帖: 158
+87
引用:
原帖由 你假誠 於 2017-9-19 14:08 發表

謝回覆。其實我系澳公民。但系香港工作。因早年系澳做野。所以借到八成。但現在得42k租收。再借多過585k應該難。可能要同銀行做asset 重估加按。因十多年前。你若層樓值1m。可借500k。唔洗看入息。不過知道澳銀收 ...
我唔知佢點計,
如果你明年自住,
自住利率會較低,
到時記得轉。

引用:
原帖由 tmctaidiscuss 於 2017-9-19 18:09 發表
師兄當你們報稅時有冇計物業的depreciation?
有,每年2.5%建築費。

引用:
原帖由 wing286 於 2017-9-19 20:57 發表
會計師會報 新樓有折舊 俾銭由surveyor 做report
我點加按和取資金再作投資 就要刨早前師兄的分享了
我有朋友申請按揭 利率不過4%左右 但樓上話要4.75 甚至更高? ...
investment loan 4% 現時沒可能吧,我個4.74%已經有1.06%discount,
CBA 正常係5.8%,
要做到呢個4.74%在CBA一般要借一百萬元以上,其他較細銀行可能會做到較低息,例如HSBC。

引用:
原帖由 你假誠 於 2017-9-19 21:19 發表

我5%

我和樓主用investment plan。我就早年簽。慢慢比佢加上去。
琴晚覆完呢個post諗下諗下唔對路,
我記得我個loan deal明明係-1.3%,
冇理由係-1.06%,今日攞返張contract出黎睇,果然係-1.3%,
咁利息就應該係4.5%而唔係4.74%,有可能呢兩年被CBA食咗夾棍!

引用:
原帖由 你假誠 於 2017-9-20 10:30 發表

這些年間。5年多。佢試過三四次係statment 就咁加息。每次0.2-0.25厘。我原本好似系4-4.25左右。現在5%。

開頭覺得奇。都無聽過澳央行話加息。google返d news。佢地原來只加我地investment的客。自住的唔敢郁。因 ...
係,所以我加到麻木咗,
連自己所有loan-1.3%都忘記咗係乜rate先正確。

今日會打電話去CBA問,係咪應該4.5%,
同refund收多我啲錢,之後會update你地。

剛又揾到我另一份contract係上年做嘅,原來我最新discount 唔係-1.3%
而係-1.5%,咁我就立刻打電話俾bank問清楚,confirm 咗我-1.5%係正確,但因為我所有投資物業都係interest only, 目的係退稅能做到最多,
但5.8%只apply 本息一齊還,再減1.5%即是4.3%,而interest only在今年四月開始已經改了利息比較高,不是5.8%而係6.24%,咁6.24%減1.5%所以我要俾4.74%。
因此我已立刻張我所有home loan 改為本息供,咁我就可以減多0.44%。。。
即4.3%。

引用:
原帖由 你假誠 於 2017-9-20 10:58 發表

等你打完後。我才打去。
我覺得你應該top up your loan to 1m, 多出的400k 你無須一定用,放返落offset account 唔用唔洗俾息,
攞出黎用先計息。因為你top up to 1M 會開一個新loan, 而銀行對新loan的優惠會比舊loan大,加上1m loan係CBA係可以減多些利息的。

引用:
原帖由 lionking_lion 於 2017-9-20 13:07 發表
我11/2015年喺ringwood 買左個apartment,初初發展話6/2017落成,依家仲係地一塊,個agent 又跟得唔足,問親幾時起都話下個月會動工,動左半年一條草都未動!
我上年都買咗樓花,一年後先開工,
contract 三年後不完工可取回首期。

引用:
原帖由 wing286 於 2017-9-20 22:52 發表

恭喜樓主可取回低息 ,如果你有足夠現金和屬高收入人士  可以再同銀行bargain更低息 否則轉銀行吧
我次次都話轉銀行黎迫佢減我息,
但事實唔係話轉就轉,手續煩覆,
我在澳洲買樓投資最初是為了退稅,因為澳洲4x%的入息稅的確好高,
如果無買樓我每年就不能退回五位數字的入息稅,對打工仔的我這可不是小數目。長遠來說澳洲樓價較其他很多國家穩定,有穩定升幅但不會大上大落,墨市約每7-10年升一倍,買咗放係到等退休先cash in, 因為CGT稅率高,如果唔等退休無收入先賣又係要俾4x%稅,差不多同政府對分利潤!近兩年政府同銀行打擊投資者,
差不多每樣新招都係針對我地,
以前investment loan利息同home loan相同, 依家高成一厘有多,以前投資買樓花可減stamp duty,依家自住先可以減,而最影響係銀行收緊investment loan,現在借錢已經非常難。

update 下現在Melbourne CBD apartment 租務情況,話說我有一間交給了同一agent租出十多年,近年不太滿意佢地service就轉俾另一agent做,估唔到情況非我所期望,首先我以市場價叫租金,加上年尾時候一般大學生已在年頭簽了一年約,而新學期就明年二月開學,這就少了這班大學生租客找地方住,再加上市場上大大話話同時有幾十間同價錢同類型apartment出租,我由上個月22號放租,到今日先租出,期間我已經每星期叫少十蚊租金,到五星期後今日租出比我最初叫價減了50蚊一星期租金。。及空置了五星期!
見意大家如果在年尾收樓放租,先看看市場供應量,如果太多供應的話就一開波把市場同類apartment叫價租金減5%救快人一步租出,總比空置成個月著數,加上鬼佬甚少在11.12.月揾樓搬屋,因近聖誕時候連公司都好少請新人,一切要等到一月尾二月頭先旺返,千萬要用盡方法把物業在十一月前租出,否則啲租客要一月先再出現。

引用:
原帖由 你假誠 於 2017-9-27 15:07 發表

當年我因要上investment plan所以無左首置和stamp優惠。如唔上埋租金收入又借唔倒八成咁多。

最後唯有硬食。請周cgt 係唔係若退休後賣樓就唔洗比?

此外。我有成十幾皮野系super到。打算55歲退休時一次過拿走。唔 ...
你55點可以攞super?
要60先攞得,因已付15%稅,
不用再付稅。
我等退休賣係因為我如果現在賣再on top of my income 就要交45%CGT。但退休後沒收入先賣就可以食埋免稅額, 再19/32/37%咁上先到45%,CGT會少好多,唔駛一下就上45%。

引用:
原帖由 你假誠 於 2017-9-27 15:14 發表

sydney都唔系好得幾多。呢幾年個aa叫我唔好加租。話市況差。我開頭唔系好信。但上網查過。樓價雖升了好多。但租金卻停制不前。租好似無郁過。真系奇怪。

我有朋友住唐人區份。佢話呢五年佢個區只系加左10%租左右 ...
係呀,啲agent好似唔想我加租,
加三幾十蚊cover CPI 都呢樣個樣,
不過我年年都加少少,最主要睇下個market收緊幾多,保證加完都貴唔過其他同級盤,個租客就一定唔會走。另外提醒你,如果你住香港,每
次來回機票都可退稅。

引用:
原帖由 tmctaidiscuss 於 2017-9-29 20:35 發表
師兄們,知不知道道現在Melbourne 近cbd 或大學區一房加study room 買賣價格?
舊的二三十萬至新的五六十萬,
size 唔同價又唔同,好難講。

引用:
原帖由 leonpun3388 於 2017-10-8 21:32 發表
想請教大家,如果用香港物業加按,用作買澳洲樓的資金, agent講話香港貸款的利息可以用作claim 澳洲稅項,其實係咪真係可以
應該可以,在加按的金額獨立做一個loan方便報稅。我不是會計界,你應該找一個澳洲會計師報稅及問詳情。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]