• 瀏覽: 333,229
  • 回覆: 35
  • 追帖: 154
引用:
原帖由 Yahoo888 於 2017-10-12 01:08 PM 發表

我之前幾個post講過.
現在租務市場還是很差嗎?有租客應該儘快出租還是等一月旺季較好?

熱賣及精選
引用:
原帖由 Yahoo888 於 2017-11-17 07:12 AM 發表

永遠都是盡快租出好,除非租金要減到不合理水平或租客background check不滿意,
否則等到一月都冇咗兩個月租。
如果計稅多面,出租後要交稅,應該繼續放錢係offset 戶口扣利息,定唔放錢係off set acct 交多d供樓利息去扣稅好呢?

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2019-6-4 01:10 PM 發表

剛公報減息四分一厘
現做按揭貸款會減息嗎?銀行有放寬海外人士貸款嗎?

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2020-3-30 09:18 AM 發表

今朝收到一個消息,澳洲政府將立法例就算租客唔交租,六個月內不能踢佢走,現在社會上最重災區係零售業同飲食業員工,之前post講過買樓投資不單看價錢及升值,還要考慮該地區的租客質素,什麼區域住什麼的租客,有些區幾十萬能買到間house投資收租,回報率比貴區高,咁邊啲人會租你間屋而唔自己買呢?就是收入不穩定或理財不好的人,他們失了業有儲備交租嗎?澳洲大把本地人saving得一千幾百!另外之前好像沒有提及 ...
想請教如果放租,邊類人仕為優質?另外邊類人仕要小朋友?

引用:
原帖由 Kim679 於 2020-3-30 09:21 AM 發表

想請教如果放租,邊類人仕為優質?另外邊類人仕要小朋友?
SorRy 小心

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2020-3-30 09:51 AM 發表

放租揾agent, 上realestate.com.au search你嗰區租盤,就見到該區有乜agent. 基本上你間屋係邊區,就決定咗你有乜租客,一些working class區域大部分是打工仔,經agent可以幫你background check租客,以我經驗教師是最好的客,南亞人是最麻煩的客,學生是最唔care你間屋的客,做散工的客收入沒保障我從不考慮,選擇家庭收入年薪至少超過十幾萬 ...
Thanks a lot🙏🏻

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]