• 瀏覽: 333,496
  • 回覆: 463
  • 追帖: 154
[quote]原帖由 royroy07 於 2017-8-16 15:41 發表
deleted

熱賣及精選
引用:
原帖由 superlin 於 2017-8-16 16:39 發表

Yahoo 好, 都係自住, 希望能再有日後地價升值. 可以買舊屋.
自住就Berwick, 舊唔緊要,地要大。
St. Kilda區係可以,但你可能只買到apartment,區內apartment近年推出不少,將來升幅會受區內可以建幾多approval影響,如果好似CBD咁你就奶野。其他你提的兩區唔洗諗。

引用:
原帖由 cs92 於 2017-8-16 11:04 發表

幾年前曾留意South Yarra既apartment, 現在那區還可以嗎? 打算先投資,出租,之後自住。

Thank You.
區是好區,apartment亦不平,
要買就選低密度,不要二三十層那種。

引用:
原帖由 superlin 於 2017-8-16 19:39 發表

Yahoo 兄, 因我不是在MEL 長大, 所以請問在你眼中幾多m2 先叫地大? 600m2? over 800m2 ? tks
Good question, 我眼中的地大不是一個數字,每個council 容許一幅地可建兩間unit有一個minimum size,
例如我個council要求至少要700m2,
咁我幅地超過700m2 就升值能力會較690m2高出不少。
所以在我眼中在我住的Council, 要有700m2先叫大,在其他區域在我眼中數字會不一樣.
另外一點就係要考慮council容許的建屋地則比例,就算不從升值投資的角度去選擇地的size, 你心目中可能將來想建一間上下兩層共500m2的house,
你唔好以為買幅400m2的地就夠,
因為地則比例有可能只容許50%用來建屋,還有前後園set back rule等好多規條下600m2的地先叫做剛附合建500m2的雙層屋,所以怎麼的地才叫大係好睇你買這幅地的目的。

引用:
原帖由 wing286 於 2017-8-17 01:14 發表

樓主你好
我想知在你住的Council 買地建屋或買地連屋的價格
我有興趣到 Melbourne 看看或認識相關地區人士呢? 我下星期會去Melb 一星期左右
謝謝你意見 可pm 我資料
我住的區域並無House and land package 推出,因為是舊區,
要建屋就只有買間舊屋産平自己揾builder起,或有個別Builder自己早前買落舊屋產平賣off plan即樓花,
up to 4/5m 一間,視乎大細而定,但不是經常在市場出現,可遇不可求,
而我不是行內人,亦沒有熟人可介紹。

引用:
原帖由 waih67 於 2017-8-18 01:49 發表

請問boxhill附近有冇新供應?如果海外置業要買一手, 咁樣通常係apartment?tks
區內有很多新供應,上年我睇過幾個盤,一房五六十萬唔連車位又有,
六七十萬連Stacker parking system 又有,你可以買全新unit/townhouse/house都得。

引用:
原帖由 naughty12345 於 2017-8-18 01:10 發表

唔該,請問如果我想投資+過幾年自住,你覺得買Adelaide,Melbourne or Perth的樓好D?
Thx
要自住就當然自己先知邊處適合啦,
你問我一定揀Melbourne, 剛又連續第七年被選為全世界最宜居住城市。

引用:
原帖由 Heyhey2013 於 2017-8-23 03:27 發表

希望係咁!
現在未批,批左先知幾厘息

我真想移民去 Melbourne, 上次見到海邊 Brighton D屋好靚,不過好似係超豪宅區,天氣又唔錯,真係宜居城市啊

不過上次上唐人街飲茶,因為唔識,隨便入一間,麻麻地,請問 ...
我去開食為先Burwood,
另外Docaster都有唔少飲茶好地方。Brighton 係好地方,高尚人區域。

update 下Melbourne樓市近況,12-18個月前相繼有幾個朋友買了位於外圍西區及外圍東南區的全新townhouse, 三房三十七八萬,近日再賣出價錢已升到四十八萬,看來這個價位的新townhouse 不論區域都有明顯升幅及承接力,祝大家投資順利。

引用:
原帖由 superlin 於 2017-8-31 03:55 發表

C hing請問邊個地點?
Werribee South, Officer.

引用:
原帖由 oscarlam1115 於 2017-9-18 11:28 發表

我係builder
又如何呢?

引用:
原帖由 audifans 於 2017-9-19 11:49 發表

Yahoo888, 想問下, 收到新樓(in Melbourne)後如果想搵人做D簡單裝修, 例如改電制位、拉入牆線、同花園由草地改鋪磚地........ 等等, 可以點樣搵D有質素既裝修師傅、設計師?  Thanks!
如果你有locak paper, 好多trades man 廣告,如果冇,上網search tradesman 都大把,好唔好就看運氣,不過你啲easy job, 好少有問題。

引用:
原帖由 你假誠 於 2017-9-19 13:40 發表

ching你熟唔熟澳按揭? (或其他熟澳洲按x ching 也可幫忙)

1. 我早年買左間屋連地1m系雪梨中心。現應值2m。還欠銀行585k。收租只係每年42k gross. (因舊屋) 澳洲無其他收入。請問我可否topup加按。借錢出來嗎?

...
對非居民借錢我唔熟,
只可講下本地居民及有收入的情況下你個case可以點做, 一間屋一般可借八成,如付mortgage insurance就借九成,但亦要附合收入可維持供樓比例,我亦是用CBA investment loan, 利息約4.5%, 如果我係你,先做估價say 2M, 即可借up to 1.6M,
減去你欠的約600K, 應可再借多up to 1M, 假設你過到壓力測試,你會開一個新loan, 呢個時候就係你同銀行講價嘅時候,叫佢drop to 4.5%, 否則你去第二間銀行問,我次次試都成功 drop interest rate.
good luck

更正,剛剛睇返,
原來我俾緊4.74%.

引用:
原帖由 你假誠 於 2017-9-19 14:09 發表

佢每隔一段時間就會無通知下加息。次次陰d陰d。唉。
係,但我會向好個方面諗,
租金夠cover 利息,
樓價年年升10%,
我冇投訴。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]