[海外置業] 澳洲墨爾本物業投資知識交流區

引用:
原帖由 移民小子 於 2018-3-13 19:04 發表 
樓主,想請教下如果買house/townhouse,建築物料對物業價值的影響如何? 有冇一啲心水link可以搵到呢方面的資訊?

小弟從未住過house, 唔知那些屋頂用瓦磚,外牆為鐵皮/木的house其實有幾襟同埋難唔難 ...
我冇心水link,憑經驗所得,木屋至少六十年樓,不單是外觀問題,屋內水喉,電線,木stumps都非常老化,如果自己唔識整,條維修費萬萬聲,最慘整完一樣到另一樣,但洗咗錢你層樓唔會因此增值,瓦頂反而係最耐用,問題不大,至於鐵皮屋更加唔使諗,要去country先揾到。Section 32 只有你間屋的合法圖則,方便找出任何不合法建築。近呢十幾二十年建築業勁旺,但所用材料非常一般,偷工減料經常出現,所以有時你買間三五年新屋仲好過起全新屋,因為三五年屋如有結構問題已經浮現,容易在inspection時被發現。
至於建築物料對樓價影響係有,
但有幾多人識睇物料級數先係重點。

熱賣及精選
引用:
原帖由 Yahoo888 於 2018-3-13 06:48 PM 發表

我冇心水link,憑經驗所得,木屋至少六十年樓,不單是外觀問題,屋內水喉,電線,木stumps都非常老化,如果自己唔識整,條維修費萬萬聲,最慘整完一樣到另一樣,但洗咗錢你層樓唔會因此增值,瓦頂反而係最耐 ...
非常謝謝師兄的回覆,如果萬萬聲係澳元計嘅話,咁真係好大鑊事關我真係唔識整,唔似啲鬼佬識得DIY

新屋與否我同師兄見解一樣,喺香港我都係鍾意買啲5-10年樓齡嘅樓,新之餘又知道有冇咩問題

依師兄所見,我應該集中睇磚頭屋? House 好少會見到有石屎

另外想問上網section 32搵唔到,係唔係睇telephone service 嗰個check box? 定抑或冇關係,一般搵人拉線冇難度??

希望師兄唔好介意我問得太門外漢唔該晒!

引用:
原帖由 移民小子 於 2018-3-13 07:00 PM 發表

非常謝謝師兄的回覆,如果萬萬聲係澳元計嘅話,咁真係好大鑊事關我真係唔識整,唔似啲鬼佬識得DIY

新屋與否我同師兄見解一樣,喺香港我都係鍾意買啲5-10年樓齡嘅樓,新之 ...
唔好意思可能我講得唔清楚
我的意思係上網服務,section32會唔會有提及?

Thx!

引用:
原帖由 移民小子 於 2018-3-13 07:02 PM 發表

Thx!

即係呢一個,於vendor statement 見到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 移民小子 於 2018-3-13 21:02 發表

Thx!
遲下覆你,要瞓覺zzzzzz

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2018-3-13 07:24 PM 發表

遲下覆你,要瞓覺zzzzzz
冇問題,師兄早抖

回覆 引用 TOP

大家好,我去年十二月settle到間屋同租出去,請問我幾時要報稅,揾人做貴唔貴?謝謝幫忙

引用:
原帖由 wing286 於 2018-3-13 06:30 PM 發表

可以DHL or Speedpost   寄來香港 簽署後寄回結澳洲律師或銀行
Thx

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 移民小子 於 2018-3-13 21:00 發表 

新屋與否我同師兄見解一樣,喺香港我都係鍾意買啲5-10年樓齡嘅樓,新之 ...
係澳元計,石屎屋多數apartments, 有些townhouse也用作外牆,一般Melbourne屋是三層物料作外牆,外是磚中間木方,裡面石糕板,稱為brick veneer。至於section 32. 我唔明你想問咩,如果冇gas 入屋,可能前屋主全用電,只要gas 經門前你可安排人加喉入屋,但這是貴工程。
https://roselaw.com.au/resources/what-is-a-section-32

引用:
原帖由 Heyhey2013 於 2018-3-14 04:51 發表

大家好,我去年十二月settle到間屋同租出去,請問我幾時要報稅,揾人做貴唔貴?謝謝幫忙
今年七月一日後報稅,揾會計師做我用開果個如果是單收入應該唔過五百澳元,其他會計師我唔清楚。

回覆 引用 TOP

Clayton 一房apartment 52 sqm 約AUD 400K, 有capital gain potential 嗎?
算近Monash.
定都係投資係 house 好啲?

引用:
原帖由 delhorno3 於 2018-3-14 12:41 發表

Clayton 一房apartment 52 sqm 約AUD 400K, 有capital gain potential 嗎?
算近Monash.
定都係投資係 house 好啲?
Clayton係我睇好嘅地區,
但如果你能在別處找到400k的house, 我prefer house.

How about jubilee in Wyndham vale ??

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2018-3-14 11:21 AM 發表

Clayton係我睇好嘅地區,
但如果你能在別處找到400k的house, 我prefer house.
400k的house應該要好遠了

引用:
原帖由 delhorno3 於 2018-3-14 13:33 發表

400k的house應該要好遠了
係好Q遠

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。