[海外置業] 澳洲墨爾本物業投資知識交流區

引用:
原帖由 移民小子 於 2018-3-8 08:10 PM 發表

好奇一問,師兄是否已經諮詢過香港的銀行,可以用澳洲的物業作抵押在香港借錢?
不是,我是打算用香港已供完的物業做按揭。
另外,如想係香港做澳洲物業按揭,好似得OCBC得,係個經紀講,唔知堅定流,你可打去問下

熱賣及精選
引用:
原帖由 Poposp 於 2018-3-8 08:55 PM 發表

不是,我是打算用香港已供完的物業做按揭。
另外,如想係香港做澳洲物業按揭,好似得OCBC得,係個經紀講,唔知堅定流,你可打去問下
喔,原來如此,咁一定冇問題
多謝你嘅資訊,等我遲啲八下先

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Poposp 於 2018-3-8 12:59 PM 發表

新手,文很長,剛看完,不知有否睇漏😆
問過經紀相關問題,都是帶我遊花園,唔係叫我問銀行就問會計,或者亂咁吹😂
有以下問題想請教:
1. 經紀告訴我,買樓後頭幾年一般都唔駛點交稅,我又唔係cit ...
你好, 介5介意我問你嘅上面問題2(香港做按揭不能扣税), 是否經紀話你知或是你問過本港銀行呢? 因最近我都有相關問題想知。謝謝🙏

引用:
原帖由 hard7yung 於 2018-3-9 11:12 AM 發表

你好, 介5介意我問你嘅上面問題2(香港做按揭不能扣税), 是否經紀話你知或是你問過本港銀行呢? 因最近我都有相關問題想知。謝謝🙏
Mortgage的成本,包括之後的利息,不論是本地或海外的,都可以做gearing.

有壞消息是……negative gear reform正講得好行,會唔會有影響就未知。

引用:
原帖由 carboat 於 2018-3-9 03:46 PM 發表

Mortgage的成本,包括之後的利息,不論是本地或海外的,都可以做gearing.

有壞消息是……negative gear reform正講得好行,會唔會有影響就未知。
謝謝你的提點❤

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hard7yung 於 2018-3-9 11:12 AM 發表

你好, 介5介意我問你�上面問題2(香港做按揭不能扣税), 是否經紀話你知或是你問過本港銀行呢? 因最近我都有相關問題想知。謝謝🙏
因為我之前提及的是按香港層樓買澳洲樓,不是按澳洲那層,這樣是無得扣息的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2018-3-7 08:06 PM 發表

吉間新屋幾年?唔好呀,好多問題。
Thx, 吉左間屋會有咩問題呀!
同埋地稅要每年俾嗎?

2年前買左Melbourne 樓花,請問如發展商安排律師來港提供免費諮詢,是否應委託此律師,即場簽署文件,意思系若另請律師,是否要飛過去澳洲親自辦理,不能交速遞文件簽署或fax 文件等,謝謝!

引用:
原帖由 latinemo 於 2018-3-10 10:44 發表

Thx, 吉左間屋會有咩問題呀!
同埋地稅要每年俾嗎?
你間屋吉咗其實隔離左右好易發覺,易被人打主意,另外保險有機會唔保,再加上如有天災大雨水浸,不及時發現維修間屋醫返都殘廢。記憶中地價要超過250k才需付地稅,自住免地稅但council rate 還是要每年俾。

回覆 引用 TOP

想問吓~我遲吓搬去澳洲會租樓先,可唔可以响香港透過domain, real estate 呢D網站預租或reserve定個單位架? 定一定要人在當地先得?

香港人只能買澳洲新樓
大家了解下就知最少俾人markup 30%.

引用:
原帖由 i_m_chris 於 2018-3-10 13:47 發表

想問吓~我遲吓搬去澳洲會租樓先,可唔可以响香港透過domain, real estate 呢D網站預租或reserve定個單位架? 定一定要人在當地先得?
要看業主吧,在我角度你人不在工又未有,要有業主肯租比你唔租比其他人,除非間屋殘到冇人想租又或者你預付六個月以上租金,否則機會不大。

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2018-3-10 12:24 PM 發表

要看業主吧,在我角度你人不在工又未有,要有業主肯租比你唔租比其他人,除非間屋殘到冇人想租又或者你預付六個月以上租金,否則機會不大。
我唸住揾有manager既apartment~會唔會易D?
我都唸住預繳租金架啦,但唔知肯唔肯預留~去到當年先揾樓租好多uncertainty~唉~
問多句,而家澳洲興半年定一年租約?

引用:
原帖由 i_m_chris 於 2018-3-10 15:02 發表

我都唸住預繳租金架啦,但唔知肯唔肯預留~去到當年先揾樓租好多uncertainty~唉~
House 一般一年,CBD apartment 可以半年,其實澳洲有代人驗樓inspection 服務,收幾十蚊一次,
不用親身到步,但租唔租比你係另一問題。

引用:
原帖由 i_m_chris 於 2018-3-10 15:02 發表

service apartment 你可以試,都係要睇業主同意。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。