[海外置業] 澳洲墨爾本物業投資知識交流區

新手,文很長,剛看完,不知有否睇漏😆
問過經紀相關問題,都是帶我遊花園,唔係叫我問銀行就問會計,或者亂咁吹😂
有以下問題想請教:
1. 經紀告訴我,買樓後頭幾年一般都唔駛點交稅,我又唔係citizen 無免稅額,又唔打算按澳洲層樓所以無利息可扣,經紀話除管理費、市政費、保險等支出,還可扣depreciation ,所以唔駛點交稅,但我睇過你們之前的回覆又似乎唔係係咁講😅,depreciation 一般如何扣?
2. 我正考慮用香港已供完的樓做按揭好,或是按澳洲層樓較好,前者利息較低但利息不能扣稅,後者利息高但可扣稅(按到5-6成也可以),那種方式回報較高?

熱賣及精選
引用:
原帖由 Yahoo888 於 2018-3-8 02:46 PM 發表

你的問題對我有啲難度因我唔係會計師,亦未在香港借過錢買澳洲樓,但我可分享我的理解及經驗,當你的租金收入大過你的投資物業總支出及depreciation及利息支出就要交稅,我假設你買的是apartment 五十萬元,地 ...
謝謝樓主的分享🙇🙇

我買的是多層式公寓,發展商送了基本的電器和裝修,但不包傢私,打算不包傢私放租,知否這樣depreciation 一般有無得扣和如何扣?

香港按揭利率是H+1.3%澳洲是4-5%。 租金扣除開支是當入息稅32.5% (如果我無記錯)。我並沒有收入要交稅的😅,香港做按揭可加擔保人借但如澳洲做按揭,這年我就要做份有收入證明的工作以便來年上會。
之所以唔係好識計條數,主要是我唔知「支出」部分會點扣減😆,尤其depreciation ,如果只扣得很少,交三十幾個%税,回報率就變得很低。
所以朋友建議澳洲做按揭,雖然息高,但利息可扣稅。
不過個經紀就同我講另一套,佢話一般頭幾年扣depreciation 都唔駛點交稅,如果係真,我更係香港借低息d 啦,但唔知經紀有否吹水😅

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2018-3-8 08:38 PM 發表

稅務非我專業不想答多或答錯,你可參考以下條link,有兩種方式可選擇去claim, Diminshing value method/Prime cost method, 各有優點,一種頭重尾輕,另一種平均。
http://www.mcgqs.com.au/blog/ato-tax-depreci ...
Thanks 樓主🙏
不過唔係好睇得明😂
有無收緊租的non citizen師兄可分享下大概交多少稅?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 移民小子 於 2018-3-8 08:10 PM 發表

好奇一問,師兄是否已經諮詢過香港的銀行,可以用澳洲的物業作抵押在香港借錢?
不是,我是打算用香港已供完的物業做按揭。
另外,如想係香港做澳洲物業按揭,好似得OCBC得,係個經紀講,唔知堅定流,你可打去問下

引用:
原帖由 hard7yung 於 2018-3-9 11:12 AM 發表

你好, 介5介意我問你�上面問題2(香港做按揭不能扣税), 是否經紀話你知或是你問過本港銀行呢? 因最近我都有相關問題想知。謝謝🙏
因為我之前提及的是按香港層樓買澳洲樓,不是按澳洲那層,這樣是無得扣息的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2019-2-7 06:08 PM 發表

新樓租出篇。。之前講到17/12 聖誕前settlement都知奶野,real estate agent 聖誕休息一兩個星期,加上個個客放假旅行中,再加上大學二月頭開學,要揾屋都應該揾咗,其實最致命傷係十間八間同類型townhouse一齊settle, 有一半放租,市場跟本無可能同一時間在同一屋苑消化四五間,我叫的租比其他的低二十蚊一星期,一月頭一開屋inspection已經有applicatio ...
現在很多新樓盤都有首兩年租金回報保證,係咪伏多?😂
另外請問收樓後,有否做depreciation schedule for 扣稅? 網上找到的資料不多,樓主可否分享下?thanks 

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2018-12-17 07:05 AM 發表

Final inspection 與 settlement遇到的問題篇,上星期五final inspection 找出了約25個大大小小問題,發展商保證settlement即今天前一定修好,終於。。一樣都冇整,我立刻通知律師希望可delay settlement, 律師回覆入伙紙已出不能delay, 聖誕又將近,今個月同下個月有人follow up嘅機會都不大。小問題不說了,較大的問題有inter ...
其實就算親身飛過去自己都未必識驗😅,如果用發展商的rental guarantee 及 property management , 係咪佢可幫你驗埋呢?
澳洲樓一般包7年結構保養,住落萬一才發現問題,是否都可叫發展商去執漏?

引用:
原帖由 無盡熱情的飛滋 於 2019-2-19 11:44 PM 發表

想問下呢何為結構保養?

因為我個個呢話淨係頭3個月,如果發現有問題就會fix,但之後就無。。。
詳細我都唔清楚🤔,但網上資料見到:
「業主在收樓後的七年內,都可以向發展商追討任何結構性或單位的保養維修,即七年內有任何漏水或結構上的問題,發展商都要無條件地幫業主維修。」

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kelvin1114 於 2019-2-19 11:24 PM 發表

驗樓你搵發展商,相信佢哋都係Hea你,你真係唔放心可以自己去搵驗樓師,收費視乎華人定鬼佬,華人一般300-400,鬼佬會再貴100-200,不過你有心理準備,就算你搵人驗到有問題,要等發展商or builder 返嚟執佢哋都會拖得就拖,閑閑哋搞一兩個月。。。 ...
收費都算合理👍
如果用發展商的rental guarantee, 萬一佢拖那些執漏,都應該不會影響我開始收租的日期(合約已定明)🤔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2019-2-20 09:05 AM 發表

七年保用,講係咁講,我試過頭一年builder還會so我,一年後有事佢話一年內冇事,現在有事我就要揾自己tradesman先檢查證明係builder責任佢先會出現。至於那頭三個月的保用真係好重要,我跟得好緊幾日一次追魂call先至有反應,重要係因為租客未入住前好多外觀括花的defects一定同租客無關,可以即時證明。驗樓就永遠自己揾人驗比佢地自己驗好得多,現今的workmanship真係非常 ...
樓主你都講得好啱,自己搵人驗最穩陣,但到時收樓時都唔知就唔就到時間飛過去跟d 驗樓和執漏,聽樓主你講原來驗樓時都發現唔少問題要叫builder 執,都開始有點擔心收樓時唔知點搞😵

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。