[海外置業] 澳洲墨爾本物業投資知識交流區

希望解到我的疑惑
我在一六年尾購入樓花,價錢六十六萬五,收樓時間應該在一八年第二季,可惜延遲再延遲,發展商最後話一九年第三季交樓,層樓用來投資用,發展商提供首兩年樓價每年5%租金回報.
問題一
睇過合約,揾5到sunset date一欄,只揾到Registration date(48 calendar months from the Date of Sale). 呢嗰代5代表sunset date!
問題二
請問收樓時,應該full pay定上會,兩樣對我都冇難度,問題係邊樣得到最多回報.

希望各位師兄教教在下🙏

熱賣及精選
引用:
原帖由 Yahoo888 於 2018-3-6 08:17 AM 發表

1. 係
2. 你要自己計計數,如果你full paid,咁租金的收入就全要交稅,如果你借錢咁利息的支出就可以扣稅,另外也要睇你資金如放在別處的回報率有幾高。所以沒有一定答案。
謝謝樓主, 資金都係放落股票身上, 冇話有高回報, 但一定5會買老千股😁. 如用上會方法, 應該按幾多成數才能將借錢嘅利息支出完全可以扣減呢(因為自己不太清楚澳洲税務條例)🙏🙏🙏

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2018-3-6 12:40 PM 發表

因為我有你的物業資料不多,
我只能假設一些數字給你計,
665K的2.5%是每年的body corporate, maintenance, depreciation, rate, water supply。。的支出是可以扣稅的,而你有5%的回報,咁餘下的2.5%即$16625是要 ...
萬分感激,最後一問
借銀行貸款可以扣減税務,有冇話一定要澳洲本地銀行,澳洲有香港分行又得5得(例如🌠nab).

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2018-3-6 03:12 PM 發表

應該得但我唔敢答你100%,因為我未借過外地錢,同埋你應該問會計師確實。
非常非常感謝,遲些再有疑問,希望樓主義不容辭再幫忙吧.🙏
其他師兄如有資料補充,敬請俾意見我.謝謝!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Poposp 於 2018-3-8 12:59 PM 發表

新手,文很長,剛看完,不知有否睇漏😆
問過經紀相關問題,都是帶我遊花園,唔係叫我問銀行就問會計,或者亂咁吹😂
有以下問題想請教:
1. 經紀告訴我,買樓後頭幾年一般都唔駛點交稅,我又唔係cit ...
你好, 介5介意我問你嘅上面問題2(香港做按揭不能扣税), 是否經紀話你知或是你問過本港銀行呢? 因最近我都有相關問題想知。謝謝🙏

引用:
原帖由 carboat 於 2018-3-9 03:46 PM 發表

Mortgage的成本,包括之後的利息,不論是本地或海外的,都可以做gearing.

有壞消息是……negative gear reform正講得好行,會唔會有影響就未知。
謝謝你的提點❤

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2018-3-12 04:47 AM 發表

如果你買樓的目的係想名下多一個物業,不介意買入後三兩年都賣不返原價,租金收入夠cover供樓費用,keep佢十五年或者好彩會升七成至一倍,
這樣可繼續持有。。。
否則我見意你放棄,你會失去0.2%的樓價費用1720蚊 ...
早晨樓主, 想問south yarra區情況, 一六年尾買入二房二厠(818+75)平分呎(隔離係Melbourne High School公立中學), 一九年第三季收樓, 你覺得物業價值到時會持平定係賣不到原價呢?

引用:
原帖由 hard7yung 於 2018-3-12 11:26 AM 發表

早晨樓主, 想問south yarra區情況, 一六年尾買入二房二厠(818+75)平分呎(隔離係Melbourne High School公立中學), 一九年第三季收樓, 你覺得物業價值到時會持平定係賣不到原價呢?
5好意思 5記得寫物業價錢😁(66萬5)🙏

樓主 想請問sunset day係三年定回四年 謝謝

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2019-6-25 08:23 PM 發表

同大家update 吓維省有關sunset day 新法例已在本月通過,事源有一些developers 利用三年的off plan sunset day,見到期間物業升幅不少,就唔向政府申請任何開工前手續或唔開工,直至三年到期就話要cancel contract, 把物業再賣出賺更多利潤或要求舊買家補錢幾萬至幾十萬不等再簽新contract, 之前法例是容易買賣雙方其中一方在sunset day  ...
樓主 想請問sunset day係三年定四年 謝謝

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。