• 瀏覽: 288,423
  • 回覆: 39
  • 追帖: 152
想問下有冇現居澳洲嘅朋友, 有繳交香港物業稅嘅經驗

如果本身香港有樓放租,喺澳洲係唔係需要繳交澳洲同香港稅率嘅差額架??
Thx!!! 😄

熱賣及精選
引用:
原帖由 cs92 於 2018-7-16 06:17 PM 發表

唔知㸃解 post 回復之後,有d嘢唔見佐。

再講多次……
本地的屋租和產生屋租的支出在付清香港的税後,個𧹏(或損失)的銀碼會併入澳洲的income tax一併計。個邊ATO會要你提供好多詳細資料。你最好揾定個accountant准備定。 ...
咁想請問喺香港所需要交嘅地租差餉管理費喺澳洲度仲有冇得扣稅呢?thx!😀

引用:
原帖由 cs92 於 2018-7-16 06:56 PM 發表

揾澳洲會師做嘢,基本上两種: 一,純交税,你准備好晒details, 放入spreadsheet到,佢audit然後代你報税;  第二種, 做埋fiancial planning, 成盘幚你去諗。 當然你會知道两者價錢好唔同。 ...
多謝師兄耐心的回答

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2018-7-17 02:40 PM 發表

剛有朋友終於賣出了買入了兩年的Box Hill 兩房全新apartment,491k入495k出,
你地仲買apartment, good luck.
仲慘過擺銀行收息

引用:
原帖由 NewBirdAUS 於 2018-7-18 06:20 PM 發表

現在未處理, 香港Agent說現在只可做5成. 我也找其他地方問. 問到 OCBC (永亨) 香港可以做.
澳洲銀行是 HSBC or Citi 花旗.
詳情你可能要去銀行問.
OCBC做幾多厘?印象中好似都唔平

引用:
原帖由 adrian30nov 於 2018-7-19 09:51 AM 發表

AUD 2.7707% p.a.
HKD 1.6300% p.a.
Interest margin of 1.6% p.a. over our cost of funds for loan over AUD500,000.
我6月份申請OCBC 時的 rate 但到今天仲未有 offer 好擔心,因為8月份 settlement 😤 ...
Thx!!!
有冇限定收入來源要係香港定澳洲架?

回覆 引用 TOP

想問下有冇人知道喺澳洲買樓
有冇類似凶宅(haunted House)的概念??? 👻

引用:
原帖由 llbabcde 於 2018-9-15 03:10 PM 發表

i c.  thx for answering.

錢係見得光的,最多要交稅。因為幾年前TT 千零蚊比親戚,ATO 寄左封信比佢要佢解釋係咪海外收入,大家都嚇左一跳,唔敢再做TT。

另外,見網上報導話去年至今澳洲樓市都係跌緊,但我睇 realestate.com 的價錢似乎都冇平過,ching 你覺得有冇跌過? ...
估唔到幾千蚊都會問😱

聞說香港嘅銀行同澳洲嗰邊都會有聯繫, 咁香港有錢流出流入,ato 豈不是都要問餐飽🤔

引用:
原帖由 llbabcde 於 2018-9-15 11:07 PM 發表

我就係曾比過料CBA 想做mortgage,點知佢問埋我香港有冇 mortgage 同credit card,佢話而家就算我唔申報佢地都會check 到,以前就唔會check。
😱 多謝師兄告知! 仲以為佢為咗做成生意唔會專登過問

澳洲會將信用卡嘅最高信用額拎嚟扣借款嘅amount...
估唔到連香港嘅信用卡都唔放過

最近又再開始留意墨爾本的物業, 而家睇緊市中心的
除了之前大家有討論過的Southbank, 有冇人睇過Docklands?

睇到一啲海邊 兩房兩厠一車位apartment, 550-700k 都有交易,strata/water/council 加埋約二千蚊一季。

見租金約六百蚊一個星期, 回報率好似都唔錯喎。

唔知道有冇伏, 或者有冇特別嘢要留意? 另外, 交通方面應該不會太差吧, 那邊都有輕鐵站

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]