• 瀏覽: 317,069
  • 回覆: 1,211
  • 追帖: 153
77sq m

我想以Melbourne standard 可能比較細,我見附近有2房竟然去到100 sq m 以上,有D都80多

不過我隔離個楝仲貴,2房好似要$950,000,不過大過我呢度,好似88sq m 咁上下,但個lump sum就大好多啊!

Dockland 真的是升值了,我兩年前看的時候約六十多萬包一個車位。但可按八成。可惜沒有買。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Heyhey2013 於 2018-1-14 11:03 PM 發表

我買左docklands 既apartment. 我覺得買貴左係一定會,因為我係海外買,又無澳洲passport. 我咁睇,將來係點無人真係知道,我俾左35%首期,租金剛好cover到供樓,我打算放租4-5年,到時可能升,可能跌,而家全球 ...
師兄個單位好靚!我是未加前買,同你一樣,覺得save 左stamp duty
如果放棄,之後不會買了。成本太貴,就算發展商回一些stamp duty , 都應該比之前買更貴,除非去遠地方。不過那邊朋友,一味叫我放棄

回覆 引用 TOP

另外,同香港sell 澳洲agent 傾過,話如果肯比到7-8釐,可以借多D。
聽到你話cover 到供款,又ok了。
有番D希望

回覆 引用 TOP

澳洲的雪梨和墨爾本租金收入一向低水 ,我兩年前看Dockland樓,兩房租金收入約550/week . 我計算cover 唔到供款和利息,而朋友説不要 所以作罷了。
師兄可否透露現在租金收入 和Strata 支出 作參考呢

引用:
原帖由 Heyhey2013 於 2018-1-15 10:03 發表

77sq m

我想以Melbourne standard 可能比較細,我見附近有2房竟然去到100 sq m 以上,有D都80多

不過我隔離個楝仲貴,2房好似要$950,000,不過大過我呢度,好似88sq m 咁上下,但個lump sum就大好多啊!
77sq 不算細,有這景當然租出容易,恭喜。

大家好 小弟新手, 

對SYD同MEL既地產好有興趣,但吾想隔山買牛,所以
星期五會去SYD 同MEL 旅行抽d時間實地望下, 有無d咩題議我可以睇咩?
定係上domain 選d心水盤call 個agent? 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2018-1-15 12:21 發表

77sq 不算細,有這景當然租出容易,恭喜。
什麼budget?

回覆 引用 TOP

800k 內

引用:
原帖由 芝心批 於 2018-1-15 14:13 發表

800k 內
睇Melbourne東面20-30km內townhouse, 一年升10-20%不是夢.

引用:
原帖由 wing286 於 2018-1-15 08:42 AM 發表

澳洲的雪梨和墨爾本租金收入一向低水 ,我兩年前看Dockland樓,兩房租金收入約550/week . 我計算cover 唔到供款和利息,而朋友説不要 所以作罷了。
師兄可否透露現在租金收入 和Strata 支出 作&#2 ...
650 per week

因為剛一齊成交,同一個物業競爭太多,所以降了價,原來想695之類,但吉一個月可能都係番度

回覆 引用 TOP

係未walkin 搵地產agent ?

有650week 算好價 Melb 租金一般不高 恭喜你租出了 是否賣樓俾你的Agent 幫你收樓兼放租 收5-6% mx fee one stop service 。 如果有好盤 也可能買一間作投資及退休之用

引用:
原帖由 芝心批 於 2018-1-15 15:13 發表

係未walkin 搵地產agent ?
上realestate.com.au揾出心水盤,在找出該盤的agent, 如果你walkin 入agent,佢地只可介紹佢地啲盤比你,未必係好野。

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2018-1-15 01:30 PM 發表

上realestate.com.au揾出心水盤,在找出該盤的agent, 如果你walkin 入agent,佢地只可介紹佢地啲盤比你,未必係好野。
Ching, jubilee 諗吾諗得過,會吾會太吊腳

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]