[海外置業] 澳洲墨爾本物業投資知識交流區

幾年前曾留意South Yarra既apartment, 現在那區還可以嗎? 打算先投資,出租,之後自住。

Thank You.

熱賣及精選
引用:
原帖由 Heyhey2013 於 2017-8-20 11:56 PM 發表

就黎申請到,可能借到六成半左右,因為自己收入唔夠多,否則可以借七成,雖然買貴咗,但借到錢我儘量希望成左出租,始終想長遠出租,十年八載以後個世界變成點實在預計不到。有些投資確是要放點時間「煲下」

...
Ching可能錯有錯著,借少佐,息少佐,租金没變,折舊一樣。咁年尾交税埋單計,可能有錢入袋但就不用交税。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 移民小子 於 2018-7-14 10:47 AM 發表

想問下有冇現居澳洲嘅朋友, 有繳交香港物業稅嘅經驗

如果本身香港有樓放租,喺澳洲係唔係需要繳交澳洲同香港稅率嘅差額架??
Thx!!! 😄
如果你係指係澳洲居住的人士,基本上佢已經係當地一年住够180日(半年), 咁,佢要比全球税。 如香港還有收入的話,包括租金,利息收入等,一併纳入澳洲計税。 

如佢一年在澳洲住的日子少於180日,咁,佢只需将在澳的所有收入納稅。

引用:
原帖由 chanteur 於 2018-7-14 04:57 PM 發表

想請教一下,樓花臨近收樓,經紀 send 左個 email 黎話個 apartment 個積變左,宜家面積變大左少少 (86.2 - > 90.6 sq m) 問我 ok 唔 ok.

但拎返個 contract of sales 出黎睇,發現現時單位個間格同原先 contract 入面 display 個間格都有好大分別。

我想知若果我接受個積既改變會唔會有咩法律問題(我都問緊律師待覆 ...
幾年前随人去睇澳洲在香港買樓花,遇到個澳洲律師,佢講: 買樓花簽個張約是根據個floor plan(跟個strata unit number), 如果floor plan大至没乜變,而呎吋在5%內,買家是要proceed的。

不過詳細,最好揾返幚你搞張约個律師。

引用:
原帖由 sonyav 於 2018-7-16 03:14 PM 發表

師兄, 咁香港既租屋收入咪要納兩邊稅? 咁香港間屋既雜項支出可否扣稅呢? 維修及經紀佣金之類?
對唔住師兄, 因嚟緊我會有同一遭遇, 希望了解更多 !! ...
我個Friend同你一様,係個邊打工,呢到收緊租。所以呢到的租和產生租的所有冼費,在香港的将計入澳洲的部分(或虧損)将計入澳洲i一併算。

你最好揾定個會計師幫你。

引用:
原帖由 cs92 於 2018-7-16 06:10 PM 發表

我個Friend同你一様,係個邊打工,呢到收緊租。所以呢到的租和產生租的所有冼費,在香港的将計入澳洲的部分(或虧損)将計入澳洲i一併算。

你最好揾定個會計師幫你。 ...
唔知㸃解 post 回復之後,有d嘢唔見佐。

再講多次……
本地的屋租和產生屋租的支出在付清香港的税後,個𧹏(或損失)的銀碼會併入澳洲的income tax一併計。個邊ATO會要你提供好多詳細資料。你最好揾定個accountant准備定。

引用:
原帖由 移民小子 於 2018-7-16 06:27 PM 發表

咁想請問喺香港所需要交嘅地租差餉管理費喺澳洲度仲有冇得扣稅呢?thx!😀
唔好話地租個d, 連你的本地嘠。銀行利息,股票買賣所𧹏,樓宇買賣的得益……  都係同你個會計師詳談,有好多嘢

回覆 引用 TOP

揾澳洲會師做嘢,基本上两種: 一,純交税,你准備好晒details, 放入spreadsheet到,佢audit然後代你報税;  第二種, 做埋fiancial planning, 成盘幚你去諗。 當然你會知道两者價錢好唔同。

引用:
原帖由 GR193 於 2018-7-24 04:56 PM 發表

對於那些正在通過出租來調查購買公寓/房屋進行投資的人來說,有一個壞消息。 你可以看到維多利亞州正在製定新的法規,似乎這些新東西只對租戶有利。

For people who are investigating to buy a flat/house for investment thru renting out, there is a bad news. You can see new reg ...
看過一下資料,唔覺得Landlord有大損失: 1) 有關唔比bid個rental呢樣,相信在oversupply的城市如Mel或普通surburb, 呢樣根本唔會存在,再者,用此方法的最大得益者反而是agent. 講真,有幾多個出租的是Toorak或Mosman? 2) 提租限期去到一年期,講真,揾租客你都會想揾個長少少嘅,如果個客剩想租半年(除非extension), 相信你的overhead一定唔少,可能大過加少少租。

反而最近新南威爾斯州新出的AirBnB條例,可能是對投資型Landlord的一個影響。要觀察……

引用:
原帖由 simonkylee1 於 2018-7-24 05:21 PM 發表

有乜新 AirBnB regulation? 
Quoted from Domain @8June2018

https://www.domain.com.au/news/w ... es-20180607-h113bo/

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tkk_joan 於 2019-2-20 05:33 PM 發表

佢樓花約645k
上上禮拜佢搵左附近一個real estate agent 睇話都係咁上下價錢。只係如果佢而家放要賠政府個FHOG 仲有其他waive左的費用,所以唔想買入價放出。
佢又話如果一齊供,最少或者都要俾267k俾佢,佢大份我細份。成件事變得好複雜... ...
千其咪,夾份買樓最後好大機會連朋友都没得做。對你來説,夾份只會是麻煩的開始。如你用二十幾萬純揾投資,可找其他工具。

引用:
原帖由 你假誠 於 2019-3-12 01:59 PM 發表

請問有無ching 知道,澳洲雪梨樓價調整完未? 因想入多件收租。
因為紙水低?

引用:
原帖由 你假誠 於 2019-3-12 07:34 PM 發表

睇好前景,調整完會重執升軌。
雪梨有那一區睇好呀, Ching?

引用:
原帖由 你假誠 於 2019-3-13 10:35 AM 發表

都系華人區,不過應比較貴,可能要買些平區。
華人區好多都已經炒高晒,兼如果純收租又少手尾跟的話,都係唔好揀華人區。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。