[海外置業] 澳洲墨爾本物業投資知識交流區

引用:
原帖由 latinemo 於 2018-3-7 19:39 發表
http://myjubilee.com.au/

我朋友買左 LOT11, 今年8月收樓,HOUSE & LAND, 四房,A$56萬左右,首兩年會有5% 保證回報,用作投資及放租,退休時先返去住。

我睇中LOT 26,現在只需付15%左右,出年收 ...
吉間新屋幾年?唔好呀,好多問題。

熱賣及精選
引用:
原帖由 Poposp 於 2018-3-8 14:59 發表

新手,文很長,剛看完,不知有否睇漏😆
問過經紀相關問題,都是帶我遊花園,唔係叫我問銀行就問會計,或者亂咁吹😂
有以下問題想請教:
1. 經紀告訴我,買樓後頭幾年一般都唔駛點交稅,我又唔係cit ...
你的問題對我有啲難度因我唔係會計師,亦未在香港借過錢買澳洲樓,但我可分享我的理解及經驗,當你的租金收入大過你的投資物業總支出及depreciation及利息支出就要交稅,我假設你買的是apartment 五十萬元,地價部分通常很少我假設是十萬,而建築費是三十萬,那三十萬元的建築費每年可扣2。5%作depreciation 即$7500,而之後的四十年就每年從租金扣七千五蚊再減去所有支出先計稅,另外有些apartment是跟電器甚至書枱或床,這些物件計算depreciation 方法就不同,一般是物價的三至五年就write off, 即每年可扣物價的二十三十%。
第二條問題,係先要知道兩者分別利率,及你的交稅稅率,我假設香港2.5%而澳洲4.5%, 而你稅率是30%,咁這條數不太難計吧。

引用:
原帖由 Poposp 於 2018-3-8 22:07 發表

謝謝樓主的分享🙇🙇

我買的是多層式公寓,發展商送了基本的電器和裝修,但不包傢私,打算不包傢私放租,知否這樣depreciation 一般有無得扣和如何扣?

香港按揭利率是H+1.3%澳洲是4-5%。 租 ...
稅務非我專業不想答多或答錯,你可參考以下條link,有兩種方式可選擇去claim, Diminshing value method/Prime cost method, 各有優點,一種頭重尾輕,另一種平均。http://www.mcgqs.com.au/blog/ato-tax-depreciation-methods-diminishing-value-and-prime-cost/

引用:
原帖由 latinemo 於 2018-3-10 10:44 發表

Thx, 吉左間屋會有咩問題呀!
同埋地稅要每年俾嗎?
你間屋吉咗其實隔離左右好易發覺,易被人打主意,另外保險有機會唔保,再加上如有天災大雨水浸,不及時發現維修間屋醫返都殘廢。記憶中地價要超過250k才需付地稅,自住免地稅但council rate 還是要每年俾。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 i_m_chris 於 2018-3-10 13:47 發表

想問吓~我遲吓搬去澳洲會租樓先,可唔可以响香港透過domain, real estate 呢D網站預租或reserve定個單位架? 定一定要人在當地先得?
要看業主吧,在我角度你人不在工又未有,要有業主肯租比你唔租比其他人,除非間屋殘到冇人想租又或者你預付六個月以上租金,否則機會不大。

引用:
原帖由 i_m_chris 於 2018-3-10 15:02 發表

我唸住揾有manager既apartment~會唔會易D?
我都唸住預繳租金架啦,但唔知肯唔肯預留~去到當年先揾樓租好多uncertainty~唉~
問多句,而家澳洲興半年定一年租約?
House 一般一年,CBD apartment 可以半年,其實澳洲有代人驗樓inspection 服務,收幾十蚊一次,
不用親身到步,但租唔租比你係另一問題。

引用:
原帖由 i_m_chris 於 2018-3-10 15:02 發表

我唸住揾有manager既apartment~會唔會易D?
我都唸住預繳租金架啦,但唔知肯唔肯預留~去到當年先揾樓租好多uncertainty~唉~
問多句,而家澳洲興半年定一年租約?
service apartment 你可以試,都係要睇業主同意。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 i_m_chris 於 2018-3-10 22:10 發表

我target apartment 租半年,再利用嗰半年買樓
希望有人肯預留俾我,最壞情況我住airbnb先之後揾樓租~
想問兩星期夠唔夠揾屋租?
夠,揾啲吉咗可立刻入住的。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wize 於 2018-3-10 13:50 發表

香港人只能買澳洲新樓
大家了解下就知最少俾人markup 30%.
咁本地人買同一單位係咪有七折?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 id9033 於 2018-3-12 03:13 發表

剛剛買了2021年樓花在 Southbank,高層兩房兩廁連車位 86萬,位置在 City Road,本來覺得不錯,現看了各位評論有點怕,本人只是香港人,不會定居澳洲,請問Yahoo師兄可以指點一下嗎,還在冷靜期內
如果你買樓的目的係想名下多一個物業,不介意買入後三兩年都賣不返原價,租金收入夠cover供樓費用,keep佢十五年或者好彩會升七成至一倍,
這樣可繼續持有。。。
否則我見意你放棄,你會失去0.2%的樓價費用1720蚊,一年後今日你再上網睇返同一物業成交情況,你就會慶幸今天上黎問過我。

引用:
原帖由 id9033 於 2018-3-12 11:37 發表

感覺Yahoo兄回覆,我是想長期持有的,那麼我應該就等佢2021年交樓了,如你貴言,希望15年後可以升就好了
長線投資就一定升,放心。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hard7yung 於 2018-3-12 13:29 發表

5好意思 5記得寫物業價錢😁(66萬5)🙏
你買入的價錢及面積都不差,但我不知道你的座向同有冇view,也不知道位置及週邊情況下,很難找出近日該區同類物業成交作比較,所以無法估計。另外Melbourne High係一間selective school , 學生要從其他區考入去,所以apartment 的遠近不能像其他好的公立中學般的有校區效應。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wendymw123 於 2018-3-13 19:47 發表

可否幫忙解答?
唔肯定所以我無答,你的問題應該問澳洲買賣律師,網上找個華人律師再send email 問,反正免費。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 移民小子 於 2018-3-13 19:04 發表 
樓主,想請教下如果買house/townhouse,建築物料對物業價值的影響如何? 有冇一啲心水link可以搵到呢方面的資訊?

小弟從未住過house, 唔知那些屋頂用瓦磚,外牆為鐵皮/木的house其實有幾襟同埋難唔難 ...
我冇心水link,憑經驗所得,木屋至少六十年樓,不單是外觀問題,屋內水喉,電線,木stumps都非常老化,如果自己唔識整,條維修費萬萬聲,最慘整完一樣到另一樣,但洗咗錢你層樓唔會因此增值,瓦頂反而係最耐用,問題不大,至於鐵皮屋更加唔使諗,要去country先揾到。Section 32 只有你間屋的合法圖則,方便找出任何不合法建築。近呢十幾二十年建築業勁旺,但所用材料非常一般,偷工減料經常出現,所以有時你買間三五年新屋仲好過起全新屋,因為三五年屋如有結構問題已經浮現,容易在inspection時被發現。
至於建築物料對樓價影響係有,
但有幾多人識睇物料級數先係重點。

引用:
原帖由 移民小子 於 2018-3-13 21:02 發表

唔好意思可能我講得唔清楚
我的意思係上網服務,section32會唔會有提及?

Thx!
遲下覆你,要瞓覺zzzzzz

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。