• 瀏覽: 338,946
  • 回覆: 26
  • 追帖: 156
溴洲樓似乎雪梨較好和穏妥。 升幅潛力大有地鉄和新機埸概念  墨區只算第二 無大基建尤其是CBD區要小心

熱賣及精選
引用:
原帖由 CADCWW 於 2017-8-9 11:30 AM 發表

HI~我係新手,早兩年買左Melbourne 的SUMMUS 2房 (2 Wests Road, Maribyrnong),原定今年年底收樓,但因為發展商遲左開工,所以預計出年七月先落成。我已付一成訂,爬文睇到按揭收緊左好多,想請問:
1)我本身做政府 ...
貸款一般是七成 海外收入 是否政府工作 沒太大關係。

收樓半年前早一點申請pre-approval 和申請多㡬間 銀行   如果有中介代辦也好 但要小心被騙個人資料和私隠 (不同香港的物業中介運作)

可考慮在香港借港元的貸款作首期 應急

如果買的樓房是好地點 和有升值潛力 不建議撻訂

對海外非居民很高的資者増值稅是 如果你沒有可扣減的辦法 找個會計師報稅 中介管理物業和出租事宜

港元貨幣對澳元巾值....的風險

希望幫到你

如申請獅子 有Premier 戶口 可在澳洲或香港申請到按揭貸款 利率約5% 可用香港收入借七成

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2017-8-16 06:41 PM 發表

Good question, 我眼中的地大不是一個數字,每個council 容許一幅地可建兩間unit有一個minimum size,
例如我個council要求至少要700m2,
咁我幅地超過700m2 就升值能力會較690m2高出不少。
所以在我眼中在我住的Co ...
樓主你好
我想知在你住的Council 買地建屋或買地連屋的價格
我有興趣到 Melbourne 看看或認識相關地區人士呢? 我下星期會去Melb 一星期左右
謝謝你意見 可pm 我資料

買新樓估值不是大問題 我問的兩間銀行也沒有派人和收估價費 。只要收入無問題和放些銀在銀行俾佢睇 便OK 借足七成是case by case pre-approved 的 不收申請費用

會計師會報 新樓有折舊 俾銭由surveyor 做report
我點加按和取資金再作投資 就要刨早前師兄的分享了
我有朋友申請按揭 利率不過4%左右 但樓上話要4.75 甚至更高? 可能是樓上師兄個人條件唔同  被銀行有機可乘

P+I 利率會便宜點4% 投資用供息plan 4.5左右吧

澳洲地產可能見頂 這個季度雪梨無升幅 墨爾砵也只得1%左右 各師兄小心

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2017-9-20 10:07 AM 發表

剛又揾到我另一份contract係上年做嘅,原來我最新discount 唔係-1.3%
而係-1.5%,咁我就立刻打電話俾bank問清楚,confirm 咗我-1.5%係正確,但因為我所有投資物業都係interest only, 目的係退稅能 ...
恭喜樓主可取回低息 ,如果你有足夠現金和屬高收入人士  可以再同銀行bargain更低息 否則轉銀行吧

投資股票 樓價和匯價皆風險可控 合我地這些不懂財技的人 bitcoin 大上大落 唔啱我地心弱人士

Melb樓價下跌嗎?還是新房做按揭有問題而矣!

靖問現在Dockland 兩房約60-70m之向海單位,賣大約多少錢?
我也有睇過覺得環境媽,但因朋友勸說而放棄買了。現在按揭要付35%,這麽多嗎?按揭利率怎樣,仍有興趣買房子將來退休用呢。先謝師兄意見。

Dockland 真的是升值了,我兩年前看的時候約六十多萬包一個車位。但可按八成。可惜沒有買。

澳洲的雪梨和墨爾本租金收入一向低水 ,我兩年前看Dockland樓,兩房租金收入約550/week . 我計算cover 唔到供款和利息,而朋友説不要 所以作罷了。
師兄可否透露現在租金收入 和Strata 支出 作參考呢

有650week 算好價 Melb 租金一般不高 恭喜你租出了 是否賣樓俾你的Agent 幫你收樓兼放租 收5-6% mx fee one stop service 。 如果有好盤 也可能買一間作投資及退休之用

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]