• 瀏覽: 297,876
  • 回覆: 1,203
  • 追帖: 152
引用:
原帖由 fbe27c8d57c532 於 2020-3-9 22:35 發表

多謝樓主分析,請問北面同西面比較,是不是北面都比較好,感覺上北面屋舊,地好大塊,是否因為山多?
雖然北面我都有貨,但係內城區,十公里內,冇留意太遠的。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 Yahoo888 於 2020-3-9 06:26 PM 發表

先不要擔心某區域易不易租出,每一區都有租客,一切在於你的物業質素及叫價,如果係我會擔心座apartment幾多間同期settle多於區域問題,
如果有十間同期settle可能有六七間同時放租,二十間settle就有十幾間爭客,想快租出就要睇住同期租盤的叫價來打。 ...
多謝樓主回覆並明白當中的重點。apartment大約20間同期settle

另外Springvale $398,000 2房 66 sqm , 另外朋友有一間$368,000 1房1studio 65sqm ,
價錢對於東區/東南區 算不算平?先謝謝

引用:
原帖由 byronlaiyin 於 2020-3-10 12:36 發表

多謝樓主回覆並明白當中的重點。apartment大約20間同期settle

另外Springvale $398,000 2房 66 sqm , 另外朋友有一間$368,000 1房1studio 65sqm ,
價錢對於東區/東南區 算不算平?先謝謝 ...
springvale係其他東/東南區內係比較平的區份。

回覆 引用 TOP

剛從馬來西亞回澳洲,
當然旅行之餘我為咗增長知識,一定會睇樓,睇足三日樓可能有二十個盤,結論係新apartment供應量是澳洲的十倍八倍, 供應同需求不接軌,同區幾年二手樓平新樓花三成,仲一層樓幾十戶放售中檳城幾千蚊港元可以租間千幾呎海景單位,咁。。。買黎做乜春?

回覆 引用 TOP

多謝樓主分享, 呢D資訊一定要親身去感受過先知

回覆 引用 TOP

今朝收到一個消息,澳洲政府將立法例就算租客唔交租,六個月內不能踢佢走,現在社會上最重災區係零售業同飲食業員工,之前post講過買樓投資不單看價錢及升值,還要考慮該地區的租客質素,什麼區域住什麼的租客,有些區幾十萬能買到間house投資收租,回報率比貴區高,咁邊啲人會租你間屋而唔自己買呢?就是收入不穩定或理財不好的人,他們失了業有儲備交租嗎?澳洲大把本地人saving得一千幾百!另外之前好像沒有提及房東可以買landlord insurance的選擇去保障自己遇到不交租的情況。
今日我上網check過,有幾間保險公司已經不受保了,可知risk有幾高!
祝大家投資順利

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2020-3-30 09:18 AM 發表

今朝收到一個消息,澳洲政府將立法例就算租客唔交租,六個月內不能踢佢走,現在社會上最重災區係零售業同飲食業員工,之前post講過買樓投資不單看價錢及升值,還要考慮該地區的租客質素,什麼區域住什麼的租客,有些區幾十萬能買到間house投資收租,回報率比貴區高,咁邊啲人會租你間屋而唔自己買呢?就是收入不穩定或理財不好的人,他們失了業有儲備交租嗎?澳洲大把本地人saving得一千幾百!另外之前好像沒有提及 ...
想請教如果放租,邊類人仕為優質?另外邊類人仕要小朋友?

引用:
原帖由 Kim679 於 2020-3-30 09:21 AM 發表

SorRy 小心

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kim679 於 2020-3-30 11:21 發表

放租揾agent, 上realestate.com.au search你嗰區租盤,就見到該區有乜agent. 基本上你間屋係邊區,就決定咗你有乜租客,一些working class區域大部分是打工仔,經agent可以幫你background check租客,以我經驗教師是最好的客,南亞人是最麻煩的客,學生是最唔care你間屋的客,做散工的客收入沒保障我從不考慮,選擇家庭收入年薪至少超過十幾萬及多於一個人揾錢較有保障,不要接受沒有rental history的申請,就算佢話之前同朋友租先最伏。

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2020-3-30 09:51 AM 發表

放租揾agent, 上realestate.com.au search你嗰區租盤,就見到該區有乜agent. 基本上你間屋係邊區,就決定咗你有乜租客,一些working class區域大部分是打工仔,經agent可以幫你background check租客,以我經驗教師是最好的客,南亞人是最麻煩的客,學生是最唔care你間屋的客,做散工的客收入沒保障我從不考慮,選擇家庭收入年薪至少超過十幾萬 ...
Thanks a lot🙏🏻

回覆 引用 TOP

實情是大部分歐美都會推行呢幾個月內唔可以evict個租客,疫情之下生計受影響,連遮頭嘅地方都沒埋,個社會會動蕩。呢樣加州早個幾月前已推出,好似UK都係。 話又說回來,不准業主趕走個客, 不代表個租客免費住,只是可以defer. 最後,如果租客過佐政府話呢六個月都打算唔交,就是另一會事。當然,此要法庭見。如樓主所說,如業主之前無買業主保險就煩d.

另外,澳洲政府係宣布此一大事前一日,已經同銀行講掂數。銀行可以讓home loan的業主申請defer repayment.

回覆 引用 TOP

少少補充,事件發展中,雖然商舖麻煩過住宅。

"There is a moratorium on evictions, but there's not a moratorium on the requirement to pay rents"

“If you can’t pay your rent now, you have been given grace for six months, but will have to catch up when you are able to pay it again.”

https://www.propertyobserver.com ... using-minister.html

回覆 引用 TOP

多謝樓主分享

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]