註冊 登入

[海外置業] 澳洲墨爾本物業投資知識交流區

本主題由 WYJIMMY 於 2018-5-17 03:34 PM 設置高亮
引用:
原帖由 Yahoo888 於 2019-3-12 05:32 PM 發表

唔洗買保險,builder有責任維修
要未過defects liability period 。

Someone is sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.  

If you don't find a way to make money while you sleep, you will work until you die.   

Never test the depth of river with both the feet.  - Warren Buffett

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 無盡熱情的飛滋 於 2019-3-12 21:22 發表

係喎,但builder唔會賴落話係租客搞成既?
水管漏水冇得賴,收樓唔夠三個月,更加冇得賴

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 你假誠 於 2019-3-12 21:34 發表

睇好前景,調整完會重執升軌。
https://propertyupdate.com.au/where-will-house-prices-be-25-years-from-now-2/

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 你假誠 於 2019-3-12 07:34 PM 發表

睇好前景,調整完會重執升軌。
雪梨有那一區睇好呀, Ching?

引用:
原帖由 cs92 於 2019-3-13 10:25 AM 發表

雪梨有那一區睇好呀, Ching?
都系華人區,不過應比較貴,可能要買些平區。

Someone is sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.  

If you don't find a way to make money while you sleep, you will work until you die.   

Never test the depth of river with both the feet.  - Warren Buffett
致某某請勿再pm問我野,要問可以係到問,我睇心情答唔答,你由2017年開始pm我問咗五個區加埋稅務問題,答你期間唔該都冇聲,語氣好老馮,三年都買唔到我相信再答你都係浪費我時間,其實唔只你,pm我的人請不要當我免費投資顧問,答你一兩次已經好俾面你,追住問三五七個盤想我每個盤同你分析,一定要買到平靚正必升物業為止,有啲仲話想摸貨賺錢問我某個盤升唔升,P你個K!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 你假誠 於 2019-3-13 10:35 AM 發表

都系華人區,不過應比較貴,可能要買些平區。
華人區好多都已經炒高晒,兼如果純收租又少手尾跟的話,都係唔好揀華人區。

引用:
原帖由 cs92 於 2019-3-15 16:40 發表

華人區好多都已經炒高晒,兼如果純收租又少手尾跟的話,都係唔好揀華人區。
我在華人區有少少貨,早兩年升的時候一年至少20%咁上,由2018年頭至今,真係跌返20%以上,升得愈急跌得愈快,現今價位我個人覺得可以落力去睇,先可以了解到什麼叫市場價位,遇著賣家急售,睇中可以再去壓,因為現在是買家主導,有機會執到平貨。
我自己就喜歡華人區,因為只有華人先會用高價搶樓,正合我意。

回覆 引用 TOP

不論新樓二手樓,收樓時agent 或發展商都會送上小禮物作為心意,
一般是紅白酒,我今次收了這個,你地有冇被人食咗件禮物?

收樓後三個月,今日打算fill in 張form 比 builder 再跟進維修

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2019-3-16 10:24 AM 發表

不論新樓二手樓,收樓時agent 或發展商都會送上小禮物作為心意,
一般是紅白酒,我今次收了這個,你地有冇被人食咗件禮物?
當然就係我呢d俾人食左。。。😣

引用:
原帖由 無盡熱情的飛滋 於 2019-3-16 01:03 PM 發表

當然就係我呢d俾人食左。。。😣
Me too

引用:
原帖由 chuchu927 於 2019-3-16 01:04 PM 發表

Me too
Cry

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2019-3-16 10:41 AM 發表

收樓後三個月,今日打算fill in 張form 比 builder 再跟進維修
過左3個月依然有得叫builder fix?🙏🏻

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2019-3-16 10:24 AM 發表

一般是紅白酒,我今次收了這個,你地有冇被人食咗件禮物?9441013
得物無所用

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。