[海外置業] 澳洲墨爾本物業投資知識交流區

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2017-9-20 08:08 AM 發表

琴晚覆完呢個post諗下諗下唔對路,
我記得我個loan deal明明係-1.3%,
冇理由係-1.06%,今日攞返張contract出黎睇,果然係-1.3%,
咁利息就應該係4.5%而唔係4.74%,有可能呢兩年被CBA食咗夾棍!
這些年間。5年多。佢試過三四次係statment 就咁加息。每次0.2-0.25厘。我原本好似系4-4.25左右。現在5%。

開頭覺得奇。都無聽過澳央行話加息。google返d news。佢地原來只加我地investment的客。自住的唔敢郁。因佔大多數。我們屬小數。恰得就恰。

熱賣及精選
引用:
原帖由 你假誠 於 2017-9-20 10:30 發表

這些年間。5年多。佢試過三四次係statment 就咁加息。每次0.2-0.25厘。我原本好似系4-4.25左右。現在5%。

開頭覺得奇。都無聽過澳央行話加息。google返d news。佢地原來只加我地investment的客。自住的唔敢郁。因 ...
係,所以我加到麻木咗,
連自己所有loan-1.3%都忘記咗係乜rate先正確。

回覆 引用 TOP

今日會打電話去CBA問,係咪應該4.5%,
同refund收多我啲錢,之後會update你地。

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2017-9-20 08:47 AM 發表

今日會打電話去CBA問,係咪應該4.5%,
同refund收多我啲錢,之後會update你地。
等你打完後。我才打去。

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2017-9-19 11:19 AM 發表

如果你有locak paper, 好多trades man 廣告,如果冇,上網search tradesman 都大把,好唔好就看運氣,不過你啲easy job, 好少有問題。
Thanks!

回覆 引用 TOP

剛又揾到我另一份contract係上年做嘅,原來我最新discount 唔係-1.3%
而係-1.5%,咁我就立刻打電話俾bank問清楚,confirm 咗我-1.5%係正確,但因為我所有投資物業都係interest only, 目的係退稅能做到最多,
但5.8%只apply 本息一齊還,再減1.5%即是4.3%,而interest only在今年四月開始已經改了利息比較高,不是5.8%而係6.24%,咁6.24%減1.5%所以我要俾4.74%。
因此我已立刻張我所有home loan 改為本息供,咁我就可以減多0.44%。。。
即4.3%。

引用:
原帖由 你假誠 於 2017-9-20 10:58 發表

等你打完後。我才打去。
我覺得你應該top up your loan to 1m, 多出的400k 你無須一定用,放返落offset account 唔用唔洗俾息,
攞出黎用先計息。因為你top up to 1M 會開一個新loan, 而銀行對新loan的優惠會比舊loan大,加上1m loan係CBA係可以減多些利息的。

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2017-9-20 10:30 AM 發表

我覺得你應該top up your loan to 1m, 多出的400k 你無須一定用,放返落offset account 唔用唔洗俾息,
攞出黎用先計息。因為你top up to 1M 會開一個新loan, 而銀行對新loan的優惠會比舊loan大,加上1m lo ...
我都想。借盡再投資。不過早年我借八十萬(當時已是最憂惠plan)。個經理連佢個員工plan都比埋我。

但要入息夠。我得租金收入可能轉按都成問題。

回覆 引用 TOP

我11/2015年喺ringwood 買左個apartment,初初發展話6/2017落成,依家仲係地一塊,個agent 又跟得唔足,問親幾時起都話下個月會動工,動左半年一條草都未動!

之後嬲嬲地揾律師睇下份contract, 個律師話佢如果簽約48個月都落成唔到,先可以追討。依家想賣出去又冇人接,落成又驚做唔到按揭,超煩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lionking_lion 於 2017-9-20 13:07 發表

我11/2015年喺ringwood 買左個apartment,初初發展話6/2017落成,依家仲係地一塊,個agent 又跟得唔足,問親幾時起都話下個月會動工,動左半年一條草都未動!
我上年都買咗樓花,一年後先開工,
contract 三年後不完工可取回首期。

回覆 引用 TOP

澳洲地產可能見頂 这个季度雪梨無升幅 墨爾砵也只得1%左右 各師兄小心

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Yahoo888 於 2017-9-20 10:07 AM 發表

剛又揾到我另一份contract係上年做嘅,原來我最新discount 唔係-1.3%
而係-1.5%,咁我就立刻打電話俾bank問清楚,confirm 咗我-1.5%係正確,但因為我所有投資物業都係interest only, 目的係退稅能 ...
恭喜楼主可取回低息 ,如果你有足夠現金和屬高收入人士  可以再同銀行bargain更低息 否则轉銀行吧

早排study 過澳洲樓,D稅見到都怕怕,搵會計c都覺得煩,玩bitcoin 好過

投资股票 楼价和汇价皆風險可控 合我地这些不懂財技的人 bitcoin 大上大落 唔啱我地心弱人士

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。